România începe recensământul. Iată ce vor păți cei care nu vor răspunde la chestionar
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2022/02/142643520_m-scaled-e1643721823573.jpg)
Recensământul unei populații se desfășoară în general la fiecare 10 ani și are ca obiectiv principal enumerarea totală a populației unei țări pentru a oferi informații esențiale despre distribuția spațială a acestora, structura de vârstă și sex și alte caracteristici sociale și economice cheie.
Recent, unele țări au început să adopte abordări alternative, inclusiv micro-recensământuri, recensământ continuu și recensământ bazat pe registre, în încercarea de a reduce costurile și de a satisface cerințele suplimentare de date.
Ei bine, începând cu 1 februarie, românii vor participa la recesământul țării. Institutul Naţional de Statistică (INS) se implică, pentru prima dată, în acest proces pentru a culege date și informații cu ajutorul tehnologiei. Chestionarele vor fi și online și vor putea fi accesate de pe telefon sau de pe laptop.
Salariații care vor răspunde la chestionar online, adică prima etapă a recensământului, vor beneficia de o zi liberă, plătită de angajator. Acolo unde va fi necesar, recenzorii vor prelua datele cu prezență fizică, însă le vor introduce tot în sistem informatic. Potrivit legii, persoanele care vor refuza să participe vor fi amendate.
„Este un chestionar care va fi construit pe câteva secțiuni importante. Sunt informații referitoare la gospodărie, la locuință, la dotarea locuinței, la caracteristici ale persoanei, cu informațiile demografice, nivelul de instruire, acolo unde este cazul evaluarea caracteristicilor migrației internaționale. Sunt informații la care trebuie să existe o declarație din partea fiecărei persoane – limba maternă, religia și etnia, care sunt pe libera declarație a fiecărei persoane', a declarat președintele INS, Tudorel Andrei, pentru Digi24.
Începând de pe 1 februarie 2022 până pe 13 martie 2022 se vor prelua datele din surse administrative. După această dată până pe 15 mai se va putea completa chestionarul online, iar după 15 mai, timp de două luni, recenzorii vor merge la oameni pentru a le lua interviul.
Institutul Naţional de Statistică vrea să afle cu această ocazie care a fost impactul pandemiei asupra cetățenilor români, motiv pentru care a fost introdusă o astfel de întrebare în chestionar.
Un alt aspect important de urmărit este scăderea populației României de la ultimul recensământ. Acest lucru poate avea o consecință majoră în obținerea de fonduri și investiții la nivel european.
„Aceste rezultate vor permite în primul rând ierarhizarea României la nivelul Uniunii Europene din punctul de vedere al populației. În acest moment suntem pe locul 6, cu 19,1 milioane, după ultimele estimări. Din păcate, evoluțiile demografice e posibil să ne coboare pe locul 7. La nivel local sunt foarte importante aceste date, pentru că în funcție de rezultatele obținute pot fi accesate fonduri, pot fi stabilite strategii de dezvoltare', a mai explicat Tudorel Andrei pentru sursa mai sus menționată.
Foto: 123RF