Pe Valea Izei

Carute cu porumb, dovleci, lemne sau fan curg molcom pe ulite, spre hambare si magazii. Linistea a luat locul agitatiei de peste vara, iar acum poti savura peisajul splendid si poti vizita in tihna celebrele biserici de lemn ale Maramuresului.

Daca mai ai cateva zile de vacanta, porneste intr-o excursie de toamna in zona Maramuresului.

Este perioada cand dispare aglomeratia specifica verii, iar peisajul pe care il ofera depresiunea depaseste cu mult ceea ce iti poti imagina.

Toamna, Maramuresul e un amestec de culori fabuloase, ceturi si pacle dese, de fumuri care duc spre inalt resturile vegetale de pe campuri.

Iti propun ca baza si punct de plecare statiunea Ocna Sugatag. Asta, mai ales pentru posibilitatile multiple de cazare ale zonei, precum si datorita pozitiei bune pe care o are fata de principalele puncte de interes de pe Valea Izei.

Prima zi o vom rezerva unei excursii la Sighet, cel mai important oras din depresiune.

Aici poti vizita Muzeul Satului Maramuresan – de altfel, singurul loc in care mai poti admira arhitectura traditionala, cu constructii de lemn, garduri din impletitura si ulite ce converg spre centrul spiritual al satului: biserica.

Biserica de lemn din muzeu este cel mai vechi exponat si a fost adusa din Oncesti, comuna de pe Valea Izei.

Din Sighet spre Pasul Gutai
Tot in Sighet, pentru orice roman de bun simt este obligatorie vizita la Memorialul Victimelor Comunismului si Rezistentei, creat in 1993 in cladirea fostei inchisori comuniste.

Acesta este locul in care si-au gasit sfarsitul zeci de personalitati politice, academice, militare ale Romaniei interbelice, intre care Iuliu Maniu, liderul taranist, si liberalul Gh. Bratianu.

Un muzeu al terorii si durerii, aflat astazi sub egida Consiliului Europei, din care pleci apasat, dar care te face sa apreciezi realmente libertatile zilelor de azi.

Parasind Sighetul, pornim spre Sapanta, localitate situata la 20 km distanta. Aceasta e celebra pentru Cimitirul Vesel – numit asa datorita epitafurilor pline de umor inscriptionate pe crucile raposatilor. Tot in loca-litate poate fi vizitata si casa memoriala a lui Ion Stan Patrus, creatorul acestui cimitir unic in lume!

Dar a venit si timpul unei drumetii de picior, ca sa te "dezmortesti" un pic. Pentru asta, vom pleca dimineata devreme din Ocna Sugatag si, folosind reteau de drumuri locale, vom iesi in soseaua nationala, care leaga Sighetul de Baia Mare, peste Pasul Gutai. De fapt, acesta e chiar locul unde va trebui sa ajungem.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Vacanta