In Tara Zapezilor

Exista un loc in munti unde iarna dureaza sase luni pe an, iar zapada se topeste abia in luna mai. La Balea, in Fagaras, gasesti cele mai durabile piste de schi si constructii de gheata, unice in tara.

De ceva vreme, iernile nu mai sunt ceea ce erau pe vremea bunicii. Celebra iarna de tip rusesc, cu geruri naprasnice si zapada pana la stresini, a devenit un fel de primavara timpurie.

Exista totusi locuri in Romania unde iarna se manifesta in toata splendoarea ei, cu troiene, chiciura si ingheturi.

Numai ca toate aceste locuri sunt in munti, undeva la peste 2.000 m altitudine, si sunt, in general, greu accesibile. Cu certitudine, cel mai cunoscut dintre ele este Balea Lac, poate si datorita anunturilor meteo, care il mentioneaza adesea.

Vara se poate ajunge aici urcand pe drumul Transfagarasan. Iarna insa povestea e alta. Acest drum este inchis si singura posibilitate de acces este dinspre Podisul Transilvaniei: de la Brasov-Sibiu, prin Cartisoara, pana la Balea Cascada.

De la Bucuresti, drumul masoara peste 250 de km, via Brasov. Asa ca am lasat deoparte boieria si, la 5 dimineata, cu schiuri si bagaje, eram deja in masina, aproape de iesirea din oras. Dincolo de Brasov, dupa ce treci de Muntii Persani, Fagarasul isi arata – in toata maretia – varfurile si crestele spintecate de vai adanci.

Pe una dintre ele urca si drumul nostru. Sunt aproape 20 km de serpentine, in cea mai mare parte, care leaga soseaua nationala de Hotelul Balea Cascada. Desi am ajuns devreme, numarul mare de masini parcate in fata cladirii mi-a starnit ingrijorare.

Ea a prins contur cand am ajuns la punctul de plecare cu telecabina, unde era o multime de oameni batand pasul pe loc… Telecabina are capacitate mica: maximum 14 persoane, si chiar mai putin daca bate vantul!

Mai exista totusi in Romania locuri unde iarna se manifesta in toata splendoarea ei: cu troiene, chiciura si ingheturi.

Nu faptul ca trebuie sa astepti este cel mai deranjant, ci fumul gros de tigara (normele UE nu au ajuns inca pana aici), care face concurenta ceturilor de pe munte!

Urcat in telecabina, uiti insa de orice, fiindca peisajul este ametitor… La al doilea pilon, undeva dedesubt, se vede caderea de apa de la Cascada Balea, inalta de 50-60 m.

Apoi valea se deschide si se vad serpentinele, acum acoperite de doi metri de zapada. In fundal, soarele – ridicat timid peste muchia Paltinului – invaluie intr-o lumina calduta caldarea uriasa a Balei…

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Vacanta