Pe urmele marilor exploratori

Uncategorized

Ai visat vreodata sa vizitezi meleaguri exotice? A ajunge la capatul lumii nu este un tel de neatins pentru o femeie. Maria Uca Marinescu a strabatut toate continentele, fara sa ocoleasca Polii.

A fost in Tibet, a traversat Canada de la est la vest, Africa de la sud la nord. A fost in America de Sud si intr-un singur an – la varsta de 61 de ani! – a ajuns atat la Polul Nord, cat si la Polul Sud. Cine este Uca Marinescu si ce anume a indemnat-o in aceste peripluri extreme?
Daca nu stii nimic despre ea, poti crede ca are in jur de 50 de ani, insa nu ai putea sa-ti dai seama cu ce se ocupa. Cu o silueta si o tinuta impecabile, un chip frumos si o exprimare nuantata, poate trece drept o reprezentanta a lumii diplomatice, o aristocrata ratacita la Portile Orientului.
Ti-o poti inchipui intr-un salon elegant, intr-o loja la teatru, intr-o sala de balet; in nici un caz cutreierand tinuturi arctice, cu un rucsac supradimensionat in spate si cu o sanie incarcata cu bagaje agatata de talie!

Originara din Gheorghieni, absolventa a Institutului de Educatie Fizica si Sport, Uca a facut drumetii de cand se stie. Copila fiind, isi insotea tatal la vanatoare, mai tarziu a urcat pe munte, a fost in expeditii prin tara – niciodata mai lungi de o saptamana- doua, ca sa nu i se simta lipsa acasa. "Primele expeditii au fost in tara. Am incercat sa cunosc tot ce inseamna munte, natura, istorie a tarii si sa-i cunosc pe oamenii acestei tari."

Apoi, dupa moartea sotului, a simtit nevoia sa fuga, sa se rupa de amintiri. Si-a schimbat locuinta, dar degeaba. "Am fugit departe, in lume, ca sa-mi umplu sufletul cu altceva. Au fost doi-trei ani mai grei, dar acum sunt puternica", spune ea.
"M-am nascut cu aceasta chemare pentru natura, pentru cunoastere. Niciodata nu m-am oprit, am vrut sa merg mai departe, sa aflu mai mult.
Sunt mereu in cautare: a omului, a prieteniei, a existentei. Tot timpul ai posibilitatea sa mergi pe drumul cunoasterii, iar spiritul curiozitatii nu trebuie sa dispara cu varsta."

Atunci cand pleaca in expeditie o face ca sa-si largeasca orizontul cunoasterii, dar si ca sa demonstreze ceva: ca si romanii pot ajunge in locuri aproape inabordabile, ca si femeile sunt capabile de performante, ca si o sexagenara poate pune piciorul la Poli.O intreb daca nu ii este frica sa plece singura la drum.

Zambeste. "Chiar daca plec singura, peste tot sunt oameni. Omul, ca individ, nu e singur; traieste intr-o colectivitate. Mie imi sunt prieteni si cei care traiesc in Podisul Kalahari si cei din triburile din Papua-Noua Guinee.
Sunt oameni ca si mine si vreau sa-i cunosc. Cat priveste frica, nu pot sa spun ca nu cunosc sentimentul. Frica are doua parti distincte: o parte subconstienta, ca un semnal care se declanseaza, pe care poti sa o domini cu partea a doua, si anume constientizarea evenimentului sau a faptului care te face sa te temi.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din