Pe poteci nemarcate

Bucegii nu sunt cei mai inalti munti de la noi, dar, cu siguranta, cei mai asaltati de turisti, care gasesc aici un numar mare si variat de trasee, peisaje spectaculoase si un paradis floral cu zeci de specii rare.

O atractie irezistibila
Privit din departari, din orice directie, masivul Bucegi pare un urias care domina muntii din jur. Podoaba sa cea mai de pret este versantul prahovean, o imensa cetate de piatra care pare de nepatruns.

Doar aparent, fiindca asprul mont stancos a fost taiat de ape repezi, care au creat vai adanci, strajuite de tancuri si creste ascutite, unde sunt agatate zeci de potecute cu iarba si multe flori.

Toate la un loc ii ademenesc pe iubitori ai naturii de pretutindeni. S-a descoperit ca ei pot oferi toata gama de ascensiuni, de la drumurile marcate, fara dificultati, la traseele pe vai si brane sau la escaladele tehnice, cu corzi si pitoane. De la an la an, creste numarul celor atrasi de excursiile in inima muntelui, pe poteci nemarcate.

Trasee alpine usoare
Cunoscatorii spun ca farmecul deosebit al Bucegilor este dat de traseele alpine – drumuri croite pentru parcurgerea unei vai de abrupt (cu mare diferenta de nivel) sau pentru a ocoli "de-a coasta" pereti stancosi.

Acestia din urma se numesc brane (braie). Pe vaile de abrupt se intalnesc adesea obstacole (saritori), usor de trecut fara echipament si tehnici speciale.

In afara peisajului impresionant – creste, ace, cleanturi golase, turnulete, saritori sau chei in miniatura -, ceea ce atrage in mod special este vegetatia luxurianta, cu gingase flori alpine in culori vii, seducatoare. Pe poteci, pe grohotisuri, in crapaturile pietrelor si pe brane, o sumedenie de plante iau in stapanire formele rigide si aspre, dandu-le un farmec aparte.

Valea Alba – urcusul a fost greu, dar a meritat osteneala.

Trasee usoare recomandate
Noi am ales cateva dintre aceste rute, care sunt notate cu 1A in ghidurile de turism-alpinism. Prima ar fi zona Varful cu Dor-Furnica-Piatra Arsa, pentru Valea Izvorul Dorului cu Cascada Vanturis, cea mai salbatica si mai pitoreasca dintre aceste locuri. Valea Pelesului, cu o serie de mici chei si cascade, e un traseu placut de parcurs in miezul verii.

In abruptul Jepilor Mici, Braul lui Raducu prezinta un interes deosebit, prin pozitie si vegetatia foarte variata. O cascada mare, Urlatoarea – valcelele si hornurile adanci ii dau un plus de atractivitate.

Brana Portitei incinge impunatorul masiv Caraiman, trecand de pe versantul sudic pe cel nordic prin Portita Caraimanului.

O vale curat alpina, accesibila totusi, Valea Alba, ofera privelisti grandioase spre abrupturile Caraimanului si Costilei, zidurile imense de piatra avand uneori 400 m inaltime.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Vacanta