Mori de apa din Banat

Paduri de fag, cascade spectaculoase, bazine cu apa calda, mori arhaice si rafting pe rauri involburate sunt cateva dintre surprizele care te asteapta in calatoria pe vaile din muntii Banatului.

Punctul de plecare in aventura este cunoscuta statiune Baile Herculane, care dispune de suficiente locuri de cazare si care este foarte bine amplasata in cadrul itinerariului nostru. Prima intalnire cu o moara de apa presupune deplasarea, cale de 12 km in amonte de Herculane, pe Valea Cernei, pana la pensiunea Dumbrava.

Langa pensiune, un stalp de marcaj indica drumul spre culmea Muntilor Mehedinti, prin Cheile Tesnei (patru-cinci ore). Poteca urca sustinut circa 25 minute, prin padurea de fag, pana la o platforma. Privelistea se deschide superb atat catre Muntii Cernei, cat si de-a lungul vaii raului cu acelasi nume.

Peisaj spectaculos in Tinutul morilor de apa! Numerosi turisti straini sunt atrasi de trecutul arhaic pe care morile il reprezinta – o comoara pe care ei au pierdut-o de mult… Moara cu ciutura sau, altfel spus, o tehnica veche de cand lumea…

Din acest punct coboram in canionul Cheilor Tesnei si continuam urcusul de-a lungul firului de apa, marginit de pereti uriasi, pe care stau agatati pini de Cerna. In circa 40 de minute ajungem la o micuta moara de apa construita la baza unei cascade. Locul este de un pitoresc cu totul deosebit, iar in caderea de apa cei indrazneti pot face canioning (coborare cu coarda prin apele cascadei).

Baile Herculane Cheile Tesnei – o destinatie ideala pentru cei pasionati de canioning (coborare cu coarda prin apele cascadei)

Tot aici, se vede aninata pe peretele opus poteca pe care patrulau odata granicerii unei stapaniri vremelnice asupra tinutului, cea austro-ungara. Putem cobori pe grohotis pana la moara – dar mare atentie la vipere, caci acesta este teritoriul lor!

Dus-intors, toata excursia dureaza aproximativ trei ore, iar daca vremea este buna, va puteti bucura de peisaje extraordinare. La intoarcere, puteti face o baie reconfortanta in bazinele cu apa calda de la Sapte Izvoare, o statiune localizata la numai 3 km de Herculane.

Dacă ajungi în zonă, nu rata Podul lui Dumnezeu, o adevărată minune a naturii

In Tara Almajului
A doua parte a calatoriei in Tinutul morilor de apa presupune o deplasare de 60 km, pana in comuna Eftimie Murgu (important carturar si pasoptist local).

Din Herculane mergem cu masina 16 km, pe soseaua spre Caransebes. Dupa Dealul Cornea, la prima intersectie, ne abatem la stanga, pe soseaua nationala 57B, spre Bozovici. De aici intram in Tara Almajului, o frumoasa depresiune cu fanete, lunci si livezi pline de flori in acest anotimp, inconjurata de culmile nu foarte inalte ale muntilor Banatului.

Rapiti de frumusetea peisajului, nu trebuie sa pierdem din ochi ramificatia spre stanga, unde, pe o tablita ruginita de vreme, scrie “Prigor”. Pe aici se intra in Tinutul morilor! In 1874, in Depresiunea Almajului functionau peste 300 de mori, dintre care 51 numai pe apa Rudariei, din comuna cu acelasi nume, azi – Eftimie Murgu.

Au ramas doar 22, asezate ca o salba de margele de-a lungul apei, pe o lungime de 3 km, in sat si in Cheile aflate spre munte.

Ape repezi de munte, aer curat, multa liniste si frumusete – oare ce ti-ai putea dori mai mult? O barca pneumatica este ideala aici.

Sunt mori cu ciutura (roata orizontala cu cupe), amplasate de o parte si de alta a apei. Pentru a le putea alimenta cu apa, localnicii au folosit solutii ingenioase (tunele sapate in stanca, baraje din trunchiuri de copaci), realizand astfel un complex mulinologic pitoresc si eficient.

Numele morilor este sinonim cu cel al fondatorilor – au fost construite si exploatate in sistem asociativ, de catre mai multe familii de randasi. Aflate in pragul distrugerii dupa 1989, morile din Eftimie Murgu au fost restaurate cu ajutorul muzeului Civilizatiei Populare Traditionale Astra din Sibiu.

Trecand peste aspectele tehnice, trebuie spus ca morile, mai ales cele din Cheile Rudariei (“ruda” in limbajul locului inseamna “fier”, iar “rudar” – “miner”), sunt extraordinar de bine incadrate in peisaj si, tocmai pentru ca reprezinta un trecut arhaic in plina epoca a tehnologiei de ultima ora, ele constituie o mare atractie pentru turisti – paradoxal, mai mult pentru cei straini (!), care vin aici cu sutele…

Dupa o scurta oprire in centrul comunei, langa monumentul care reprezinta ce altceva decat… o ciutura, ne continuam drumul spre ultima destinatie: Lacul Dracului. Pentru a ajunge aici ne intoarcem in soseaua nationala si ne continuam calatoria spre comuna Sopotul Nou, la circa 30 km de Eftimie Murgu.

Aici este locul in care raul Nera intra in Cheile care l-au facut celebru. Urmand cursul apei in aval, cu barca pneumatica sau pe poteca de picior, pe malul stang al apei, la circa 3 km de Sopot, in dreptul unui salas, intalnim o moara de apa atarnata pe un perete de tuf calcaros.

Un parau subtirel isi rasfira apele in jurul ei, ca intr-un evantai. Dupa inca un kilometru de mers, traversam Nera pe o punte si ajungem la Moara lui Untan, un important reper pentru cei care strabat Cheile. De aici mai avem de mers o ora pana la Lacul Dracului – un superb ochi de smarald de pe malul Nerei.

Legendele morilor
La “Moara de la tunel” se spune ca au fost incuiate din greseala patru capre, care au fost gasite cinci zile mai tarziu in cea mai buna stare, hranite si adapate.

De atunci, legenda spune ca in acest loc se aud noaptea tot felul de zgomote, tipete, glasuri si icneli, mugete, sunete de viori si de trompete, tropote de cai.

Fiecare poveste legata de mori are farmecul ei, iar peisajul de la Rudarie este spectaculos.

Daca vrei aventura…
Pentru amatorii de rafting ori de alte sporturi de ape repezi, calatoria pana la Lacul Dracului va fi o adevarata pacere.

Daca nu ai barca pneumatica, insa ai dor de aventura, poti sa faci o plimbare pe apa, prin Cheile Tesnei, inclusiv scufundari si canionig – care sunt organizate de firme specializate din zona.

Text si foto: Cristian Duminecioiu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Vacanta