Iarna pe Ciucas

Desi nu are intinderea Fagarasului, in care te pierzi, si nici bogatia oglinzilor limpezi ale lacurilor glaciare, Ciucasul te asteapta sa ii descoperi frumusetile aparte.

 
Pana acolo insa, bucura-te de ceea ce iti ofera statiunea Cheia, situata la poalele masivului. Dezvoltata initial in jurul manastirii cu acelasi nume, Cheia ofera in prezent numeroase spatii de cazare: de la casute la moteluri si vile, la preturi pentru toate buzunarele.
 
CUM AJUNGI LA CHEIA
Daca vrei sa mergi cu masina, se ajunge pe DN1A, care leaga orasele Ploiesti si Brasov; in cazul in care preferi trenul, poti sa calatoresti cu un personal din Ploiesti pana la Maneciu-Ungureni, iar de aici ajungi la Cheia cu o masina. (In Bucuresti, autocarul pentru Cheia se poate lua din str. Paul Greceanu, nr. 33.)

In Cheia se pastreaza inca acea atmosfera familiara, specifica satului romanesc, cu oameni care merg in fiecare duminica la biserica. Poti vizita aici Manastirea Cheia, precum si Muzeul Florilor de Mina, care este deschis in fiecare zi a saptamanii. Din Cheia, pe o sosea asfaltata, se poate ajunge pana la Complexul Turistic Muntele Rosu (doua ore de mers pe jos sau 20 de minute cu masina).

VARFUL CIUCAS
In cazul in care esti o persoana dinamica si iti place sa urci pe munte, adevarata aventura abia aici incepe. Traseul debuteaza cu banda galbena si triunghi rosu si, la circa 150 m, poteca marcata cu triunghi rosu se continua spre culmea Gropsoarele-Zaganu. Aici cotiti usor spre stanga. Pana pe varf si inapoi se fac circa opt-noua ore. Intrati in padure, coborand lin in Valea Paraul Rosu, apoi urcati pe pintenul vestic al Muntelui Rosu si iesiti intr-o poienita (in fata se deschide o minunata panorama spre Paraul Berii), de unde cotiti brusc spre dreapta, pe o poteca bine marcata.

 

Intrati din nou in padure, coborand de-a lungul paraului. De data asta veti ajunge intr-un luminis mult mai abrupt, unde este o fantana amenajata in memoria profesorului Nicolae Ioan, care a fost presedinte de onoare al Asociatiei Turistice Romania Pitoreasca. La Cabana Ciucas (1.595 m) se ajunge numai dupa un urcus sustinut. Cladirea este dezafectata, insa iarna poate oferi un simplu adapost pe vreme rea turistilor.

E bine sa intrati aici pentru a va trage sufletul, dupa urcusul greu, si pentru a manca. Din acest punct se urca usor pe pantele Muntelui Chirusca, pe poteca marcata cu banda si cruce rosie, pana la saua de sub Tigaile Mari. Pe o distanta de 200 m, veti urmari un fagas torential (e mai dificil pana la Saua Tigaile Mari si Varful Ciucas).

Dupa ce depasiti stanci izolate si Babele la Sfat, atingeti Varful Ciucas, de unde aveti o splendida panorama. Spre vest, poti vedea culmea ascutita a Pietrei Craiului, iar la sud-vest, culmile izolate ale Postavarului si Pietrei Mari isi etaleaza abruptul stancos incepand cu Bucsoiul, Varful Omu, Coltii Morarului si Furnica. Spre est, se vad Muntii Tataru, si spre sud – Pasul Bratocei, Muntele Rosca si Varful Grohotis.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Vacanta