Pe drumul vinului

Pe drumul vinului

Exista un loc in care toamna te poti bucura din plin de culori minunate, de zile caldute si peisaje splendide, degustand vinuri celebre. Locul acesta se afla la poalele Muntilor Trascaului, in Depresiunea Aiud.

Iezerul Ighel

Iezerul Ighel
Prima noastra destinatie este Iezerul Ighel, un minunat lac natural aflat in latura sudica a Muntilor Trascaului. Ca sa ajungi aici, trebuie sa te abati din soseaua care leaga Aiud de Alba Iulia, spre comuna Galda de Jos.

Sunt 16 km din Galda pana la lac, pe la poalele muntilor, pe urmele vechiului drum roman al vinului (Via Magna), care strabate satele Cricau si Bucerdea Vinoasa si care vorbeste de la sine despre preocuparile traditionale ale locuitorilor.

La Cricau se afla o biserica in stil gotic din secolul al XIII-lea, construita, la randul ei, pe ruinele unei bazilici romane.

Dupa satul Ighiu, parasim asfaltul si continuam pe un drum forestier, pe Valea Ighelului, cale de 8 km, pana la frumosul lac Ighel.

Cetatea Aiudului

Lacul este de un verde-smarald si s-a format in mod natural, prin bararea unui parau. Atat lacul, cat si padurea de fag din jurul lui sunt zone protejate.

O poteca de picior, marcata, ne duce de aici pana pe platoul carstic Ciumerna, de unde putem admira satele risipite pe culmile inalte ale Trascaului.

Aiud este un oras cu o istorie bogata, renumit pentru cetatea construita de sasi si pentru Colegiul Bethlen – multa vreme, cea mai renumita scoala din Transilvania.

De altfel, toata Depresiunea Aiudului e un loc incarcat de istorie, cu elemente de civilizatie diferite, de la cea daco-romana pana la cea romana, maghiara si germana.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Huff
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Vacanta