Pe drumul vinului

Pe drumul vinului

Exista un loc in care toamna te poti bucura din plin de culori minunate, de zile caldute si peisaje splendide, degustand vinuri celebre. Locul acesta se afla la poalele Muntilor Trascaului, in Depresiunea Aiud.

Iezerul Ighel

Iezerul Ighel
Prima noastra destinatie este Iezerul Ighel, un minunat lac natural aflat in latura sudica a Muntilor Trascaului. Ca sa ajungi aici, trebuie sa te abati din soseaua care leaga Aiud de Alba Iulia, spre comuna Galda de Jos.

Sunt 16 km din Galda pana la lac, pe la poalele muntilor, pe urmele vechiului drum roman al vinului (Via Magna), care strabate satele Cricau si Bucerdea Vinoasa si care vorbeste de la sine despre preocuparile traditionale ale locuitorilor.

La Cricau se afla o biserica in stil gotic din secolul al XIII-lea, construita, la randul ei, pe ruinele unei bazilici romane.

Dupa satul Ighiu, parasim asfaltul si continuam pe un drum forestier, pe Valea Ighelului, cale de 8 km, pana la frumosul lac Ighel.

Cetatea Aiudului

Lacul este de un verde-smarald si s-a format in mod natural, prin bararea unui parau. Atat lacul, cat si padurea de fag din jurul lui sunt zone protejate.

O poteca de picior, marcata, ne duce de aici pana pe platoul carstic Ciumerna, de unde putem admira satele risipite pe culmile inalte ale Trascaului.

Aiud este un oras cu o istorie bogata, renumit pentru cetatea construita de sasi si pentru Colegiul Bethlen – multa vreme, cea mai renumita scoala din Transilvania.

De altfel, toata Depresiunea Aiudului e un loc incarcat de istorie, cu elemente de civilizatie diferite, de la cea daco-romana pana la cea romana, maghiara si germana.

Biserica Manastirii Rameti

Cheile Rametilor
O alta destinatie este Manastirea Rameti sau "Mireasa din Apuseni", cum se spune ca a numit-o candva o maicuta.

Pentru a ajunge din Aiud la manastire, va trebui sa facem un ocol prin orasul Teius, de unde intram pe Valea Geoagiului. Strabatem cateva localitati de deal: Stremt, Geoagiu, Geoagiu de Sus, apoi peisajul devine tot mai aspru si curand ajungem la Cheile Manastirii.

Dupa ce depasim ultimele case ale localitatii Valea Manastirii (unele mai au inca celebrele acoperisuri de paie, specifice Apusenilor), ajungem la Manastirea Rameti.

Este cea mai veche manastire ortodoxa din Transilvania, a carei existenta poate fi considerata o minune, avand in vedere ca fostul Imperiu Austro-Ungar a distrus aproape tot ce-a insemnat spiritualitate ortodoxa in Ardeal – peste 400 de manastiri au cazut sub salvele tunurilor generalului austriac Bucow.

Manastirea Rameti se afla intr-un cadru natural deosebit si are o bogatie de odoare bisericesti, picturi din vremea lui Matei Corvin, obiecte medievale si icoane pe lemn. Daca vrei sa te bucuri mai multe zile de frumusetea si linistea locului, poti afla gazduire la maicutele ospitaliere sau la Cabana Rameti, aflata 800 m mai sus.

Valea Trascaului in culorile toamnei

Pentru cei care iubesc muntele, trasee de picior diferite duc spre Cheile Rametilor ori spre satul Rameti, aflat la cateva sute de metri deasupra manastirii.

Cele spre Chei sunt relativ dificile, cu zone unde se merge prin albia raului Geoagiu si poteci inguste, suspendate peste hauri. De aceea, drumul necesita atentie si echipament adecvat. De sus, din sat, avem o panorama exceptionala asupra tuturor cheilor care strabat Trascaul.

Ruinele Cetatii Trascaului

Cetatea Trascaului
Pentru a ajunge in localitatea Remetea, pornim din Aiud spre Valea Ariesului, pe drumul spre localitatea Buru.

Dupa vreo 10 km ajungem in Cheile Aiudului (Poieni), unde, acum, se construiesc o cabana si un camping. Locul e frecventat de alpinisti, care cauta traseele spectaculoase din zona.

Dupa ce iesim din chei, valea se largeste si in dreapta noastra apare o lama uriasa de calcar alb – Piatra Secuiului, in dreptul careia se afla localitatea Coltesti.

O poteca pleaca din centrul satului si urca (circa 1h) pana la ruinele cetatii Colti (Trascaului). Cetatea a apartinut familiei maghiare Thoroczkai si a fost distrusa partial in 1704 de trupele austriece. De pe ruinele cetatii se deschide o panorama unica spre Muntii Trascau, Piatra Secuiului si Coltii Trascaului.

Daca vrei sa-ti prelungesti sederea aici, localitatea Remetea, situata la 3 km de Coltesti, ofera multe posibilitati de cazare, in pensiuni cochete, turismul fiind foarte dezvoltat in zona. Tot din Remetea pornesc si numeroase trasee de picior atat spre Piatra Secuiului, cat si spre padurea de larice (varietate de conifer cu frunze cazatoare) sau Platoul Bedeleu din Trascau.

Celor carora le place un pahar cu vin bun, le recomand o vizita la cramele din Depresiunea Aiudului, unde creste vita-de-vie nobila, din soiuri renumite, medaliate la concursuri de-a lungul anilor.

Text si foto: Cristian Duminecioiu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Vacanta