Pe coperta ediției de decembrie: CORNELIA BĂDESCU, reușita unei femei într-o lume a bărbaților

Care a fost cea mai mare provocare a vieții dumnea­voastră?
Nici nu împlinisem 22 de ani și aveam să trăiesc evenimentul care urma să-mi schimbe viața… În anul 1989 distribuiam manifeste împotriva regimului comunist împreună cu alți colegi'. După câteva acțiuni de protest împotriva sistemului dictatorial, am fost arestată la vârsta de 21 ani și 7 luni. Știu, pare de necrezut, mai ales acum când vorbim, după mai bine de 30 de ani. Am avut șansa să fiu eliberată odată cu fuga lui Ceaușescu, în data de 22 decembrie 1989. Pentru mine, și astăzi cred că este o minune că sunt liberă. Am petrecut 2 luni și jumătate în celulele arestului, perioadă care m-a împins spre acțiuni extrem de curajoase, conștientizând o putere pe care nu credeam că o dețin. Acei ani au reprezentat pentru mine (și cred că pentru mulți din generația noastră) o vârstă a acțiunii, a viselor, dar și a revoltei și a luptei pentru a putea spera la ceva mai bun. Desigur, eram foarte tânără, fapt ce poate justifica, într-o mare măsură, curajul aproape nebunesc care cred că m-a caracterizat. A fost un sentiment extraordinar să trăiesc ceva la care, cu câteva luni înainte, doar speram – libertate, fericire, bucurie…

Dacă ați da timpul înapoi ce ați face altfel?
Uitându-mă înapoi în timp, cred că aș adăuga o doză de perseverență în plus. Cred că aș privi lucrurile dintr-o altă perspectivă, m-aș baza mai mult pe instinctul și intuiția mea. Aș ezita mai puțin și m-aș încrede mai mult în propriile aspirații, ceea ce îi doresc și fiicei mele. Desigur, anii și experiența ne învață multe, așa că niciodată nu este timpul pierdut. Învățăm în fiecare zi ceva nou, inclusiv lucruri despre noi, doar că trebuie să găsim determinarea înăuntrul nostru pentru a le și aplica.

Ce trebuie să știe o femeie în pragul maturității? Care e cea mai importantă lecție?
Să fie conștientă de valoarea ei, de ambițiile și dorințele ei, să poată spune „nu' atunci când nu îi este bine. În același timp, experiența mi-a demonstrat că familia și sănătatea sunt cele mai de preț. Încrederea de sine, capacitatea de a ne asuma riscuri și îmbrățișarea feminității sunt alte elemente importante de care nu trebuie să uităm.

Care a fost parcursul dvs profesional?
După absolvirea Facultății de Litere, secția română-engleză, am lucrat în mai multe companii, în principiu, în domeniul vânzărilor. Mi-am început cariera în antreprenoriat spre sfârșitul anilor 90, înființând o companie care importa printre primele produse dezinfectante destinate mai ales spitalelor și altor unități sanitare. Ulterior, am decis să ne canalizăm și pe sectorul privat și să ne adresăm cabinete-lor de medicină dentară, saloanelor de înfrumusețare. Producătorul elvețian cu care am demarat colaborarea, pe care o avem și în prezent, fabrica produse de înaltă calitate, ambalate în flacoane cu un aspect atractiv și o prezentare grafică deosebită, ceea ce se cerea foarte mult în sectorul privat. De atunci până în prezent au fost suișuri și coborâșuri, nu a fost un drum simplu, în special din cauza concurenței și a lipsei legislației. Din fericire, situația a fost reglementată în 2007, iar noi am câștigat o cotă de piață importantă. Tot pe la mijlocul anilor 2000 am observat o creștere a cererii de tablete clorigene, atât la spitale, cât și la alte instituții și autorități publice. Aceasta a fost motivația pentru a crea un produs clorigen dar care să conțină substanțe active mai noi, mai eficiente, cât și alte ingrediente care să facă utilizarea lui cât mai facilă. Producția este o provocare' pentru orice antreprenor, de la alegerea locației, a asigurării condițiilor desfășurării procesului de producție într-un mod cât mai eficient, sigur și în concordanță cu toate reglementările în domeniu (și credeți-mă nu sunt puține), până la obținerea produsul finit care presupune avizare, ambalare, etichetare și în ultimă instanță, vânzare. În anul 2009 am absolvit Facultatea de Științe Juridice Vasile Goldiș. Poate pare mai puțin legat de activitatea mea profesională existentă dar să știți că alegerea mea de a absolvi această facultate a avut legătură cu nevoia de a cunoaște legislația și materia dreptului civil.

„Spălatul mâinilor reduce numărul germenilor DAR nu distruge agenții patogeni…'

Ce trebuie să conțină un dezinfectant pentru a fi cu adevărat eficient?
Orice produs dezinfectant trebuie să prezinte eficiență însă contează pentru ce anume este destinat, cu alte cuvinte este destinat să distrugă un singur tip de germeni (de obicei mai rar și în special bacterii) sau se dorește ca acesta să aibă un efect asupra a cât mai multor germeni patogeni adică să distrugă bacteriile, fungii (candidozele sunt extrem de întâlnite), inclusiv cele rezistente la antibiotice, micobacteriile care provoacă TBC, sporii – cel mai cunoscut dar nu și cel mai rezistent – Clostridium difficilae, virusurile cum ar fi virusurile heptatice, HIV, herpes virus, virusul gripal, inclusiv coronvirusul, că ne aflăm în plină pandemie! Substanțele active sunt cele care dau, în mare parte, eficiența produsului dezinfectant dar mai importante sunt formulele produselor, combinația dintre ingrediente. Din categoria substanțelor active extrem de eficiente, mai ales asupra virusurilor, sunt și alcoolii, dar produsele pe care le comercializăm conțin, pe lângă alcooli, și alte substanțe care au rolul de a mări puterea de dezinfecție a produsului, de a reduce timpul de acțiune și dau și putere de curățare a suprafețelor. Pe de altă parte, se recomandă ca produsele destinate dezinfecției mâinilor și pielii, denumite și antiseptice, să conțină, pe lângă combinațiile dintre diferite tipuri de alcooli (este recomandat ca formula să conțină cel puțin două tipuri), și alte ingrediente necesare anihilării efectelor negative pe care alcoolii le au asupra pielii (iritație, uscăciune, etc). Vorbim despre substanțe hidratante, de îngrijre și catifelare a pielii, ce permit utilizarea frecventă a produsului fără a produce usturimi, uscăciune și chiar arsuri ale acesteia (în cazul pielii sensibile, a utilizărilor frecvente, etc.). O cantitate foarte mare de alcool poate usca pielea și distruge bariera protectoare a acesteia. Este recomandat să se evite produsele ce conțin substanțe cu un grad înalt de toxicitate (aldehide sau fenoli).

Folosirea îndelungată a dezinfectanților afectează mâinile, unghiile, cuticulele?
Într-adevăr, folosirea îndelungată a acestor produse poate afecta atât pielea mâinilor cât și unghiile sau cuticulele, dar să știți că sunt situații în care și o singură utilizare poate avea un impact negativ asupra acestora. Și revenim tot la formula produsului, la tipul de ingrediente care intră în compoziția acestuia (calitatea alcoolilor utilizați care trebuie să aibă o puritate ridicată), dacă produsul conține sau nu substanțe de îngrijire, de hidratare a pielii. Există pe piață diferite produse cu diferite grade de toxicitate. De aceea, se recomandă ca produsele dezinfectante să fie testate din punct de vedere toxicologic și dermatologic iar produsele profesionale prezintă astfel de testări. O mare realizare a producătorului elvețian cu care colaborăm de douăzeci de ani, este este că prin numeroase cercetări și teste a reușit să creeze formule cu spectru larg de eficiență, timpi rapizi de expunere de ordinul secundelor dar cu un procent mai scăzut de alcooli în formulă, mai ales în cazul suprafețelor, ceea ce produce un impact pozitiv asupra mâinilor și unghiilor. Orice substanță chimică are un potențial alergen, toxic, cu un anume impact asupra pielii, motiv pentru care, documentația care însoțește produsele destinate dezinfecției suprafețelor recomandă ca acestea să fie folosite cu mănuși de protecție. În general există un procent de 5% din populație care prezintă reacții alergice, dermatite, în contact cu substanțele dezinfectante. Acesta este motivul pentru care aceste produse conțin ingrediente cu rol de protecție a pielii de efectul de uscăciune, usturime pe care îl sesizăm când folosim produse ce nu prezintă în formulă astfel de substanțe de hidratare, de protecție. Foarte multe persoane pot prezenta astfel de reacții la utilizări repetate pe de-o parte datorită sensibilității pielii, iar pe de altă, datorită acțiunii agresive a dezinfectantului.

Puteți să ne oferiți câteva sfaturi privind spălarea mâinilor fără să ne deshidra­tăm pielea? Spălarea cu apă și săpun este suficientă pentru distrugerea microbilor de pe mâini și piele?
Folosiți apă rece. Apa caldă deschide porii, permițând germenilor să pătrundă mai ușor în piele. Mai mult, apa fierbinte dizolvă uleiurile naturale existente în piele. De preferat să folosiți un săpun lichid ușor. Săpunul solid este un teren ideal pentru înmulțirea microorganis­melor. Clătiți cu atenție mâinile după spălare, deoarece reziduurile de săpun pot crește substanțial potențialul de alergie. Doar spălarea minuțioasă îndepărtează germenii de pe mâini. După spălare, uscați-vă cu atenție mâinile cu un prosop de unică folosință.

Credeți că omenirea a fost pregătită pentru a această pandemie?
Oricât de mult am evolua, nu cred că ne putem considera pregătiți, la nivel individual, pentru astfel de situații. Din punctul meu de vedere, trebuie să vedem însă și partea pozitivă sau constructivă. Un bun prieten îmi spune adesea că necesitatea generează progres. Sper să vedem ca urmare a pandemiei mai multă atenție către prevenție, sustenabilitate, reziliența lanțurilor de producție, leadership individual, dar și politic. În perioada aceasta conștientizăm anumite comportamente și obiceiuri – unele bune, altele mai puțin bune. Pe parcursul activității mele, de peste 20 de ani în domeniu, am transmis mesajul că prevenția este primul pas spre sănătate. Cred că ține de fiecare dintre noi să reținem aceste lecții importante ce nu ar trebui să dispară odată cu situația imediată cu care ne confruntăm.

Distanțarea socială ne-a afectat din punct de vedere uman? Ne schimbăm? Ne îndepărtăm și emoțional unii de alții?
Eu cred că dimpotrivă, ne-a apropiat! Pandemia COVID-19 ne-a schimbat obiceiurile de lucru, cele alimentare sau de călătorie. În același timp, mulți dintre noi au petrecut mai mult timp cu familia. Am sunat mai des rudele, prietenii, ne-am preocupat de starea lor de sănătate. Faptul că ne aflăm cu toții în aceeași situație, este tot un factor care, cred eu, ne-a apropiat. Desigur, nu trebuie să subestimăm efectele izolării și alienării sociale pe care mulți dintre noi le trăiesc. Sănătatea mintală este un alt domeniu căruia trebuie să îi dăm cu toții prioritate.

Activați în domeniu de peste 20 ani, cum ați reușit într-o lume a bărbaților?
Cred că asistăm la o schimbare de paradigmă. La începutul carierei mele, majoritatea colegilor mei, în special cei din poziții de decizie era bărbați. Cu timpul, aceste lucruri s-au schimbat. Am foarte mulți parteneri de afaceri femei, iar acest trend continuă să crească. Nu o să neg provocările pe care le-am avut fiind femeie. Mi-am propus să le depășesc prin ambiție, un portofoliu diversificat de cunoștințe și puterea exemplului.

De unde ideea de a crea produse dezinfectante pe bază de clor, înțeleg că sunt după o rețetă proprie?
Începând cu anul 2002 am traversat o perioadă mai dificilă în sistemului sanitar cu care lucram cu preponderență. Astfel am considerat că ar fi util atât din punct de vedere economic dar și provocator pentru noi să fabricăm un produs dezinfectant în România. Ne-am gândit la un produs pe bază de clor deoarece, pe lângă faptul că este cel mai avantajos din punct de vedere economic, era și cel mai simplu de utilizat. Alt motiv a fost acela că acest produs poate fi utilizat și în industria alimentară, la dezinfecția suprafețelor mari și a ustensilelor din cadrul unităților de turism (hoteluri, restaurante, etc.) dar și a apei, fiind, într-un cuvânt, un dezinfectant universal, foarte eficient din punct de vedere economic dar și extrem de activ pe toate microorganismele. Dezinfectantele pe bază de clor au evoluat și ele în sensul că există numeroase combinații dintre substanța activă și alte ingrediente care îl fac mai ușor de utilizat prin tabletare, mai plăcut și cu o valabilitate mare (de 3 ani de la fabricare). Avizarea este un procedeu complex iar documentația trebuie îmbunătățită încontinuu. Orice modificare survenită ulterior avizării trebuie semnalată autorităților. În concluzie, produsele dezinfectante sunt supuse unor teste extinse înainte de a fi introduse pe piață. Nu este simplu dar credeți-mă există o mare bucurie când reușești să fabrici un produs al tău, să poți oferi produse clienților oricând ți se solicită pentru că numai de tine depinde capacitatea de livrare, de tine și echipa din spate, pentru că noi suntem o echipă completă, pe lângă mine și asociatul meu, sunt implicați toți membrii echipei în producerea, testarea, ambalarea, punerea lui pe piață. În 2019 am avizat și dezinfectantul sub formă de pulbere Jaclor Piscine, pe care l-am conceput inițial pentru dezinfecția piscinelor și bazinelor.

Cornelia Bădescu împreună cu fiica ei

Din gama de produse dezinfectante din portofoliu pe care-l folosiți cel mai des?
Aș spune că din gama de produse dezinfectante pe care le comercializăm există două produse extrem de solicitate și anume produsul ISORAPID® Spray gata de utilizare care se aplică prin pulverizare pe toate suprafețele pe care le atingem foarte des, ideal pentru dezinfecția telefonului, laptopului, cheilor, întrerupătoarelor, clanțelor, mânerelor, obiectelor sanitare, mobilierului sau a altor obiecte cu care intrăm în contact zi de zi. Este un produs util, ușor de utilizat care acționează în 15 secunde, foarte plăcut datorită parfumului floral. Cel mai important de spus este că produsul este testat pe cele mai rezistente tulpini de virusuri, inclusiv pe coronavirus. De asemenea, spre deosebire de alte produse de acest gen, conține mai puțin alcool ceea ce îl face utilizabil pe numeroase materiale sensibile și de persoane care sunt alergice. Celălalt produs este Jaclor®-tablete clorigene, fabricat în România de compania noastră. Motivul utilizării frecvente, simplu: deoarece este un dezinfectant universal, foarte economic (se folosesc 2 tablete dizolvate in apă de la robinet) utilizat pe pardoseli, suprafețe mari, gresie, faianță, obiecte sanitare. Acest produs este testat în cele mai cunoscute laboratoare din Europa fiind efcient pe toată paleta de germeni: bacterii, fungi, micobacterii, spori bacterieni, virusuri. Deși este un produs profesional poate fi utilizat în domeniul casnic iar eficiența asupra virusurilor este demonstrată prin teste menționate pe eticheta produsului.

Foto: Venus Five/Dragoș Constantin

Citeste și:

Interviurile Avantaje, CORINA CARAGEA: „Îmi pare rău că nu am studiat în străinătate, asta am visat mereu'

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Avantaje.ro