Pastel de toamna pe Ceahlau

Pastel de toamna pe Ceahlau

Pentru aceasta toamna si simfonia ei de culori naucitoare, iti propunem un drum reconfortant in jurul batranului Ceahlau, muntele sacru al Moldovei.

Pe malul Lacului Bicaz – pe soseaua dintre Bicaz si Poiana Teiului

Sunt atatea locuri minunate si incarcate de istorie in tinutul Neamtului si toate pe o suprafata atat de restransa, incat imi este foarte greu sa propun un punct de plecare. Dar pentru ca trebuie sa existe unul…

… Vom pleca de la Piatra Neamt, oras curat si cochet de munte, dar nu inainte de a face o vizita in centru, la biserica lui Stefan si turnul din aceeasi epoca.

Pornim spre localitatea Bicaz, la distanta de 28 km. Pe drum, sunt obligatorii vizite la Manastirea Bistrita (ctitorie a lui Petru Rares) si la Manastirea Pangarati, loc incarcat odinioara de multa suferinta (aici au fost inchisi si ucisi adversarii lui Alexandru Lapusneanu).

Ajunsi la Bicaz, suntem aproape la poalele Ceahlaului si avem o multime de variante de a ne continua drumul. Una este sa pornim spre localitatea Izvorul Muntelui, unde se afla si cabana cu acelasi nume.

Pe acest traseu avem o priveliste splendida asupra abruptului estic al Ceahlaului: un adevarat brau de culori, in care rosul-aprins al padurii de fag incinge turnurile de calcar ale Ocolaselor. Este, probabil, una dintre cele mai frumose panorame din Carpatii Romaniei. Puteti gasi cazare la cabana ori la una dintre pensiunile care au aparut in zona.

Mai multe poteci de picior pornesc de la cabana Izvorul Muntelui si duc pana sus, pe Muntele Ceahlau, atingand mai multe puncte de interes: Poina Maicilor, Polita cu Crini, stancile Detunatele, precum si cele doua varfuri ale Ocolaselor.

De la cabana, drumul asfaltat ocolea masivul chiar pe la poale, ajungand pana in statiunea Durau, si era unul dintre cele mai frumoase drumuri din tara, datorita privelistii minunate atat spre munte, cat si spre Lacul Bicaz. Din pacate, in timp, nu a mai fost reparat si s-a degradat, nemaifiind practicabil decat pe anumite portiuni.

Schitul Ceahlau, iar in fundal – Varful Toaca. Debarcader pe Lacul Bicaz

O alta varianta ne duce din orasul Bicaz pana la barajul lacului de acumulare, de unde porneste un drum neasfaltat spre satele Secu si Izvorul Alb, aflate pe partea dinspre Ceahlau a lacului. Peisajele din aceste doua sate sunt splendide, aici existand si posibilitati de cazare si agrement nautic.

Dar drumul cel mai frecvent ales de turisti este cel spre localitatea Poiana Teiului. Dupa ce depaseste debarcaderul, de unde pleaca vaporasele de agrement, soseaua urca si coboara de-a lungul golfurilor pe care le face lacul.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Vacanta