Pastel de toamna pe Ceahlau

Pentru aceasta toamna si simfonia ei de culori naucitoare, iti propunem un drum reconfortant in jurul batranului Ceahlau, muntele sacru al Moldovei.

Pe malul Lacului Bicaz – pe soseaua dintre Bicaz si Poiana Teiului

Sunt atatea locuri minunate si incarcate de istorie in tinutul Neamtului si toate pe o suprafata atat de restransa, incat imi este foarte greu sa propun un punct de plecare. Dar pentru ca trebuie sa existe unul…

… Vom pleca de la Piatra Neamt, oras curat si cochet de munte, dar nu inainte de a face o vizita in centru, la biserica lui Stefan si turnul din aceeasi epoca.

Pornim spre localitatea Bicaz, la distanta de 28 km. Pe drum, sunt obligatorii vizite la Manastirea Bistrita (ctitorie a lui Petru Rares) si la Manastirea Pangarati, loc incarcat odinioara de multa suferinta (aici au fost inchisi si ucisi adversarii lui Alexandru Lapusneanu).

Ajunsi la Bicaz, suntem aproape la poalele Ceahlaului si avem o multime de variante de a ne continua drumul. Una este sa pornim spre localitatea Izvorul Muntelui, unde se afla si cabana cu acelasi nume.

Pe acest traseu avem o priveliste splendida asupra abruptului estic al Ceahlaului: un adevarat brau de culori, in care rosul-aprins al padurii de fag incinge turnurile de calcar ale Ocolaselor. Este, probabil, una dintre cele mai frumose panorame din Carpatii Romaniei. Puteti gasi cazare la cabana ori la una dintre pensiunile care au aparut in zona.

Mai multe poteci de picior pornesc de la cabana Izvorul Muntelui si duc pana sus, pe Muntele Ceahlau, atingand mai multe puncte de interes: Poina Maicilor, Polita cu Crini, stancile Detunatele, precum si cele doua varfuri ale Ocolaselor.

De la cabana, drumul asfaltat ocolea masivul chiar pe la poale, ajungand pana in statiunea Durau, si era unul dintre cele mai frumoase drumuri din tara, datorita privelistii minunate atat spre munte, cat si spre Lacul Bicaz. Din pacate, in timp, nu a mai fost reparat si s-a degradat, nemaifiind practicabil decat pe anumite portiuni.

Schitul Ceahlau, iar in fundal – Varful Toaca. Debarcader pe Lacul Bicaz

O alta varianta ne duce din orasul Bicaz pana la barajul lacului de acumulare, de unde porneste un drum neasfaltat spre satele Secu si Izvorul Alb, aflate pe partea dinspre Ceahlau a lacului. Peisajele din aceste doua sate sunt splendide, aici existand si posibilitati de cazare si agrement nautic.

Dar drumul cel mai frecvent ales de turisti este cel spre localitatea Poiana Teiului. Dupa ce depaseste debarcaderul, de unde pleaca vaporasele de agrement, soseaua urca si coboara de-a lungul golfurilor pe care le face lacul.

Turistii care vor totusi sa scurteze urcusul spre Varful Toaca (1.904 m) pot face asta urcand treptele nesigure ale vechii scari de lemn. Pe propria lor raspundere…

Peisajul este de basm: lacul de un albastru-intens, apoi paduri nesfarsite, colorate ca de penelul unui pictor impresionist, cu Ceahlaul ridicat semet in fundal. Pe tot parcursul drumului (44 km), din loc in loc, sunt pensiuni care iti ofera privelisti splendide si minunate clipe de odihna si popas.

Viaductul de la Poiana Teiului

Furati de peisaj, ajungem pe nesimtite la marginea din amonte al Lacului Bicaz, unde soseaua se bifurca din nou. La stanga, peste un imens viaduct, soseaua merge spre Borsec si Vatra Dornei, iar la dreapta, spre Targu Neamt.

Noi vom traversa viaductul si, dupa ce admiram Stanca Diavolului in apa putin adanca din dreapta, ne continuam drumul cativa kilometri pe soseaua spre Borsec, apoi ne abatem spre comuna Ceahlau, de unde urcam spre statiunea Durau.

Aceasta e principala baza turistica de la poalele Ceahlaului. In ultimii ani au aparut aici numeroase pensiuni si hoteluri, care nu duc lipsa de turisti, mai ales in weekend.

In statiune este si un schit, a carui pictura a fost facuta in anii ’20 de Nicolae Tonitza si studentii sai. De aici pleaca si principala poteca turistica, care urca pe la Cascada Duruitoarea pana la cabana Dochia si apoi pe Varful Toaca, la 1.904 m.

Pana in varf urca o poteca, precum si o binecunoscuta scara de lemn care, din pacate, s-a deteriorat. Urcusul pe Toaca, de la Durau, dureaza aproape cinci ore, insa efortul e justificat intru totul, pentru privelistea care ti se ofera. De acolo, se vede pana departe, la Piatra Neamt si Targu Neamt, se vad culmile nesfarsite ale Muntilor Hasmasului, Tarcaului, Stanisoarei si Calimanilor; la poale, oglindind paduri nesfarsite, se intinde Lacul Bicaz.

Scara de lemn spre Varful Toaca

Excursii de o zi de la Durau
Duraul este si o baza potrivita pentru excursii de o zi. Se poate merge pana la Borsec (circa 60 km) ori spre Targu Neamt, abatandu-te pe la manastirile Neamt, Secu si Sihastria. Spre nord, la 80 km, este statiunea Vatra Dornei.

Daca vrei sa urci pe Ceahlau, dar ti se pare mult un urcus de patru-cinci ore, exista si o varianta cu masina. Din comuna Bicazul Ardelean, pe soseaua care leaga orasul Bicaz de Cheile Bicazului, se ramifica un drum forestier care urca pana la un schit. De acolo, pe jos, faci 1h1/2 pana la cabana Dochia, trecand si pe la schitul Ceahlau.

Tot din Bicazul Ardelean porneste un drum neasfaltat, ce ocoleste Ceahlaul pe la vest si ajunge la Durau, completand astfel un eventual circuit in jurul uriasului Moldovei.

Text si foto: Cristian Duminecioiu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Vacanta