(P) Trei sfaturi financiare pentru tinerii sub 30 de ani

Nu este ușor să investești bani, atunci când abia ți-ai început viața profesională cu un salariu de stagiar sau de începător sau când părinții tăi trebuie să-ți finanțeze studiile. 

În mod evident, la 20, 25 sau, chiar, la 30 de ani, dorința principală este de a te bucura de viață. Pe de altă parte, însă, ești major și, prin urmare, responsabil, iar în curând probabil o să vrei să îți întemeiezi o familie. În plan financiar, dobândirea statutului de om matur ar trebui să se manifeste prin conștientizarea nevoii de a economisi regulat pentru a pune, astfel, primele cărămizi la construirea viitorului patrimoniu.

Ca la 20 de ani, fără griji, dar cu … economii

Prin urmare, pentru a atinge o astfel de țintă (construirea unui patrimoniu), începând de la 20 de ani, obiectivul principal pentru un tânăr ar fi acela de a se obișnui să economisească o sumă mică de bani. Un posibil obiectiv ar putea fi economisirea, lună de lună a 5-10% din veniturile obținute. Specialiștii în domeniul financiar spun că, în cazul unui tânăr, ar fi ideal ca înainte de a cheltui un leu, acesta să fi reușit să câștige doi lei. La întrebarea crucială de a ști cât să economisești (pentru cei care obțin deja un venit), regula consacrată este „50-20-30', însemnând că 50% din venit să fie utilizat pentru cheltuielile de bază (chirie, alimente, transport etc.), 20% pentru economii și rambursarea datoriilor și 30% pentru cheltuieli discreționare'.

Un alt prim obiectiv pentru economisire ar putea fi, de exemplu, acumularea într-un cont a unei sume echivalente cu de 6 ori salariul mediu lunar pe economie. La jumătatea acestui an, salariul mediu net lunar pe economie a fost de circa 3.300 de lei, astfel că, un prim obiectiv pentru dumneavoastră ar fi acumularea a circa 20.000 lei (adică a aproximativ patru mii de euro). Apoi, jumătate din această sumă ar putea fi direcționată pentru investiții pe termen scurt, iar cealaltă jumătate ar urma să fie direcționată spre investiții pe termen lung. Acțiunile sau unitățile de fonduri ar putea fi o variantă în acest sens. 

Cheltuieli limitate

Comercianții, dar și băncile se pricep cel mai bine în arta de a vă face să cheltuiți. Nu ar trebui să vă „îndrăgostiți' de cardul de credit, ci să preferați cashul. Acesta din urmă este mult mai ușor de gestionat. Pentru un tânăr, a avea o datorie de 1.000, 3.000 sau 5.000 de euro pe cardurile sale de credit cu o dobândă de 20-30% pe an înseamnă a-și compromite capacitatea de a economisi. De asemenea, cumpărarea prea devreme a unei mașini ar putea, de asemenea, să îți compromită șansele de economisire. Transportul public, de exemplu, sau bicicleta ar putea fi variante mult mai economicoase, cel puțin pentru deplasările de zi cu zi. 

Investiți corect

Un tânăr are un avantaj major în plan investițional: își poate permite să investească pe termene lungi, de 10-15 ani, spre exemplu. În aceste condiții, el poate să se îndrepte spre plasamente mai riscante, precum acțiuni tranzacționate la bursă, ori unități de fond ale unor fonduri în care plasamentele în acțiuni au o mare pondere. 

Cheia investițiilor pe piața de acțiuni este păstrarea acțiunilor în care ai investit pe perioade mari de timp. Ce se întâmplă dacă piețele se prăbușesc în șase luni sau un an? Tânărul investitor nu ar trebui să intre în panică, mai ales, că este pe bursă „pe termen lung'. Ba, dimpotrivă, ar trebui să continue să investească regulat suma pe care a destinat-o plasamentelor. În acest fel, se va asigura că va cumpăra mai multe acțiuni atunci când prețurile scad și mai puține, atunci când devin scumpe. „Achizițiile periodice au de multe ori performanțe mai bune pe piețele la în scădere, deoarece ajută la atenuarea efectelor scăderii prețurilor acțiunilor. 

Să luăm un exemplu. Presupunem că o acțiune valorează 9 lei și cumpărăm 10 acțiuni la acest preț. În următoarea lună prețul scade la 6 lei, pentru a ajunge în a treia lună la 4 lei (o scădere de peste 50%). Însă, a patra lună prețul acțiunilor urcă, ajungând la 7 lei. Tânărul investitor a cumpărat în prima lună 10 acțiuni cu 9 lei, în a doua lună cu 5 lei, în a treia cu 4 lei. Acum el are 30 de acțiuni achiziționate la un preț mediu de 6 lei, în vreme ce prețul acțiunilor a ajuns la 7 lei. El poate să le vândă (își marchează astfel profitul), obținând pe acțiune un profit de 1 leu.

Totuși, dacă nu ești pasionat de piața de acțiuni, nu ar trebui să cumperi, în mod activ, titluri (acțiuni) individuale; o astfel de opțiune ar presupune multe zeci sau sute de ore de documentare și urmărirea permanentă a știrilor economice (banknews.ro poate fi o astfel de sursă de informații). O investiție în plasamente legate de un index ar putea fi, de asemenea, recomandată. Oricum, pentru astfel de plasamente, ar trebui să contactezi un broker și să-i ceri sfatul cu privire la investițiile pe care urmează să le faci. O eroare de investiție, când ești tânăr, îți poate schimba comportamentul și toleranța la risc pentru o lungă perioadă de timp

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial