(P) Toate mamele sunt nevoite să interacționeze cu autoritățile. 4 lucruri pe care ar trebui sa le știi din timp, pentru copilul tău

Interacțiunile cu autoritățile statului nu sunt primele lucruri care îți vin în minte atunci când te pregătești să devii mămică. Însă vei avea nevoie cu siguranță, în diferite contexte, să trimiți cereri sau să aștepți la ghișee. Odată cu nașterea copilului și pe parcursul educației acestuia, vei avea nevoie de diferite lucruri de la stat, pentru cel mic. Birocrația poate fi intimidantă, însă, dacă te informezi corect, lucrurile vor deveni cu siguranță mai ușoare.

E bine să iei în considerare faptul că procedurile depind de legislație, care poate fi supusă destul de frecvent schimbării. Așa că, înainte să începi efectiv orice demers, ar trebui să te asiguri că nu au avut loc modificări legislative între timp. Iată care sunt principalele situații în care vei avea de-a face cu autoritățile statului ca mama și ce e bine de știut în aceste contexte:

  1. Concediul și indemnizația pentru creșterea copilului

În primul rând, e bine să știi dacă îndeplinești condițiile pentru obținerea indemnizației pentru creșterea copilului, dar și ce trebuie să faci ca să o obții. Dacă ești angajată, ai dreptul să îți iei un concediu de cel mult 2 ani (sau de cel mult 3, în cazul copiilor cu dizabilități), pe durata căruia vei primi o indemnizație. Aceasta poate fi primită atât de mamă, cât și de tată. Ca să beneficiezi de acest ajutor, trebuie să ai domiciliul sau reședința pe teritoriul României, să locuiești împreună cu copilul, să te ocupi de creșterea și îngrijirea acestuia, dar și să fi avut venituri impozabile pe o durată minimă de 12 luni, în cei 2 ani anteriori nașterii copilului.

În ceea ce privește obținerea acestei indemnizații, e nevoie de depunerea unei cereri însoțită de o serie de alte documente: de la copii după actul de identitate, la documente care dovedesc întrunirea condițiilor de eligibilitate. Bineînțeles, mai sunt multe de știut despre indemnizatia pentru cresterea copilului: cum se calculează suma de care beneficiezi, dacă poți obține și alte venituri în acea perioadă, în ce condiții se poate opri acordarea indemnizației, dar și când și cum se face plata.

  1. Cererea pentru alocația copilului

Toți copiii din România au dreptul la o alocație de stat, care nu trebuie confundată cu indemnizația. Alocația se acordă în baza legii nr. 61/1993, care stipulează că „beneficiază de alocație de stat pentru copii toți copiii în vârstă de până la 18 ani'.

Titularul alocației este copilul, însă aceasta se plătește către părinte sau tutore, cel puțin până când copilul împlinește vârsta de 14 ani. Plata nu se face însă automat: e nevoie să faci o cerere în numele copilului. Dreptul la alocația de stat pentru copil poate începe odată cu luna următoare celei în care s-a născut cel mic, iar acordarea efectivă a acesteia se face în luna următoare după depunerea cererii.

  1. Înscrierea și reînscrierea la grădiniță

Înscrierea la grădiniță este o perioadă plină de emoții, însă va trebui să respecți câteva reguli ca să te asiguri că totul va merge bine. În primul rând, informează-te din timp cu privire la calendarul de înscriere, dar și cu privire la actele pe care trebuie să le depui. E bine să știi că, dacă cererile de înscriere depășesc numărul locurilor libere, se aplică criterii de departajare, care pot fi generale sau stabilite de grădinița respectivă. Dacă este concurență mare, din fericire poți afla la timp: grădinițele sunt obligate să afișeze zilnic numărul de copii înscriși din totalul disponibil.

  1. Înscrierea în învățământul primar

Orice părinte vrea să își înscrie copilul la o școala cât mai bună, unde să aibă parte de o educație de calitate. Potrivit Ministerului Educației Naționale, copilul este automat înscris la școala din circumscripție, însă părintele are dreptul să îl înscrie la o altă școală, în limita locurilor disponibile (folosindu-se și în acest caz criterii de departajare generale și specifice, alese de școală).

De această dată, nu vei avea nevoie de prea multe acte: doar de o cerere-tip de înscriere și copie și original după buletinul tău și al certificatului de naștere al copilului. Dacă e cazul, va trebui să prezinți și o copie a documentului care să indice dezvoltarea psihosomatică necesară pentru clasa pregătitoare și acte doveditoare pentru îndeplinirea condițiilor de departajare.    

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Avantaje.ro