(P) Testarea periodică HPV scade riscul cancerului de col
Infecția cu virusul HPV este una dintre cele mai întâlnite în întreaga lume. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că, la nivel global, 660 de milioane de persoane sunt infectate cu Human Papilloma Virus (HPV). Mai mult, 8 din 10 femei vor contracta o tulpină HPV, la un moment dat, pe parcursul vieții. Medicii atrag atenția că orice femeie activă sexual este expusă riscului de a intra în contact cu o tulpină HPV din categoria celor ,,rele', adică a celor cu risc oncogen crescut, care pot duce, în timp, la instalarea cancerului de col uterin sau a altor tipuri de cancere. Nu poți să știi însă ce fel de tulpină ai până nu te testezi.
Ultimul raport al American Association for Cancer Research (AACR) clasifică HPV drept al doilea agent patogen responsabil pentru cancer în lume. Și statisticile confirmă că apar în fiecare an multe cazuri noi de cancer. Peste 600.000 de asemenea cazuri la bărbați și femei sunt atribuite anual HPV.
Incidența cancerului de col, triplă în România
În ceea ce privește România, anual 3300 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. 1800 pierd în fiecare an lupta cu această boală necruțătoare. Țara noastră are o incidență de 3 ori mai mare decât cea a Uniunii Europene (34,9 la 100.000 de femei), fiind pe primul loc dintre toate țările europene în ceea ce privește mortalitatea prin cancer de col uterin (14,2 la 100.000 de femei).
,,Cancerul de col uterin reprezintă a doua cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România și principala cauză pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani. Cancerul de col uterin este provocat de infecția persistentă cu virusul HPV. Există 12 tulpini cu risc oncogenic crescut, iar 7 dintre acestea provoacă 90% din totalul cazurilor de cancer de col uterin: 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58', a declarat prof. dr. Radu Vlădăreanu, președintele Societății Române de HPV, subliniind că este vorba de un tip de cancer care poate fi prevenit.
Infecția cu HPV provoacă 6 tipuri de cancer
De cele mai multe ori, infecția cu HPV nu prezintă simptome. Prin urmare, multe persoane cu infecție HPV nu știu că o au și nu se prezintă la medic. Dar aceasta poate fi extrem de periculoasă, întrucât infecția persistentă poate provoca 6 tipuri de cancer: cancer cervical, vulvar, vaginal, penian, anal, orofaringian. În prezent, există peste 120 de tulpini HPV, dintre acestea, aproximativ 40 afectează zona genitală a femeilor și a bărbaților. Ele se clasifică în două mari categorii: HPV cu risc oncogen scăzut și HPV cu risc oncogen crescut. Pentru a afla ce fel de infecție cu HPV ai și dacă tulpina e din categoria celor ,,rele' trebuie să mergi la medic și să te testezi. Orice femeie trebuie să-și facă regulat control medical, testul Babeș Papanicolau ori testarea ADN HPV, pentru a descoperi din timp eventualele leziuni precanceroase. Câte însă dintre femei chiar fac aceste controale și teste?
Simptomele infecției cu HPV
În stadii incipiente, cancerul de col uterin NU prezintă simptome. Însă un cancer de col uterin avansat poate cauza sângerări după actul sexual, sângerări între ciclurile menstruale, scurgeri vaginale anormale.
,,Când apar simptomele e mult prea târziu. Poți să ai o leziune pe col, avansată chiar, fără să știi de ea, de aceea singura metodă de depistare o reprezintă screeningul. Multe dintre paciente mi-au spus: nu am simptome. M-am simțit bine, de aceea nu am venit la control. Ei bine aici e problema, că au stat acasă și au ajuns la medic atunci când aveau deja cancer de col', a atras atenția prof. dr. Vlădăreanu.
Măsuri de prevenție împotriva cancerului de col uterin
Screening-ul împotriva cancerului de col uterin este un instrument de prevenție esențial. El poate reduce semnificativ morbiditatea și mortalitatea cauzate de această boală. Prin intermediul testului Babeș-Papanicolau pot fi detectate leziunile precanceroase de la nivelul colului uterin. Practic, testarea periodică permite detectarea cancerului în faza incipientă.
,,În țara noastră, femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani pot efectua testul Babeș Papanicolau gratuit, în cadrul Programului Național de Depistare Activă și Precoce a Cancerului de Col Uterin. Mai mult, este recomandat ca în screeningul cancerului de col uterin, Easy HPV Test să vină în completarea testului Babeș Papanicolau. Avantajul acestui test este că poate fi efectuat chiar și acasă, putând fi autoadministrat ușor și fără durere. Impactul emoțional asupra femeii este astfel mai redus. Descoperită la timp, o leziune de col uterin cauzată de HPV poate fi vindecată', susține președintele Societății Române de HPV.
Easy HPV Test, care presupune depistarea ADN-ului de HPV, este sigur, rapid, eficient și poate identifica prezența bolii cauzate de virusul HPV cu o precizie mai mare decât testul citologic (screening-ul pentru depistarea cancerului) tradițional. În plus, testarea periodică scade semnificativ riscul de a fi diagnosticată cu cancer de col uterin.
#MaiBineTestDecâtStres