(P) Planificarea sarcinii – cum te pregatesti pentru a deveni mama

In momentul in care consideri ca a sosit momentul sa aduci pe lume un copil este bine sa parcurgi cateva etape de planificare a sarcinii. Sunt necesare unele schimbari sanatoase in viata ta astfel incat sa devii mamica sanatoasa a unui bebelus sanatos. Iata o serie de recomandari care te vor ajuta sa cresti fertilitatea si sansele de a avea o sarcina fara probleme.

Ce trebuie sa stii despre perioada fertila?

Pentru a-ti creste sansele de a ramane insarcinata trebuie sa cunosti cu exactitate perioada de maxima fertilitate. Aceasta poate fi aflata prin calculul ovulatiei. Daca ai un ciclu menstrual regulat, perioada fertila poate fi stabilita usor in functie de aparitia ovulatiei. In cazul unui ciclu menstrual de 28 de zile, ovulatia apare in a 14-a zi.

In cazul unui ciclu menstrual neregulat, perioada fertila nu poate fi stabilita cu exactitate, dar poti incerca urmatoarea metoda. Timp de 12 luni, trebuie sa notezi pe un calendar prima zi a menstruatiei si durata acesteia. Numara zilele fiecarui ciclu incepand cu prima zi a menstruatiei pana la prima zi a menstruatiei urmatoare. Perioada fertila se calculeaza astfel:

  • marcheaza in tabel ciclul menstrual cu cea mai mica durata si scade din acest numar 18
  • numarul rezultat de zile, incepand cu prima zi a menstruatiei, este inceputul perioadei fertile
  • marcheaza in tabel ciclul menstrual cu cea mai mare durata si scade din acest numar 11
  • numarul rezultat de zile, incepand cu prima zi a menstruatiei, este finalul perioadei fertile.

Trebuie sa stii de asemenea ca, in perioada ovulatiei, mucusul cervical devine gelatinos, incolor, inodor si uneori este eliminat ca scurgere vaginala.

Analize si investigatii medicale inainte de sarcina

O stare optima de sanatate atat mentala, cat si fizica este importanta indiferent de momentul in care te afli in viata. Insa mai ales atunci cand te pregatesti pentru a da viata, sanatatea este mai presus de orice. De aceea, este bine sa-ti faci programare la medicul de familie si la medicul ginecolog pentru a efectua o serie de analize si investigatii pentru depistarea unor afectiuni ce ar putea avea impact negativ asupra sarcinii.

Medicul de familie poate recomanda:

  • hemoleucograma completa
  • glicemia
  • lipidele sanguine
  • transaminaze
  • grupa sanguina si Rh
  • testare HIV
  • teste pentru depistarea toxoplasmozei
  • sumar de urina

Medicul ginecolog poate recomanda:

  • test pentru secretia vaginala (pentru depistarea eventualelor infectii genitale)
  • ecografie transvaginala (pentru examinarea uterului, ovarelor, colului uterin)
  • ecografie mamara (pentru depistarea cancerului de san)

Ideal ar fi sa faci toate aceste examinari medicale cu 6-7 luni inainte de conceptie, astfel incat sa poti trata orice afectiune ti-ar descoperi medicul.

Ai grija la greutatea corporala!

Cu siguranta cunosti faptul ca o greutate corporala peste limita normal poate fi daunatoare atat pentru sanatate, in general, cat si in eventualitatea in care doresti sa ramai insarcinata. Celulele de grasime stocheaza hormonii estrogeni, de aceea, femeile cu o greutate mare prezinta tulburari hormonale si, adesea, nu au ovulatie. Acelasi lucru este valabil si pentru femeile care au o greutate sub medie si care stocheaza o cantitate foarte mica de estrogen.

Pune-te in miscare!

Miscarea, exercitiile fizice ajuta atat la stabilirea unui echilibru general, dar si in particular la echilibrarea hormonala necesara pentru obtinerea unei sarcini. De asemenea, sportul ajuta la controlul greutatii corporale si la reglarea unor tulburari precum glicemia crescuta, colesterolul crescut, hipertensiunea arteriala. Este indicat sa faci exercitii in mod consecvent, cate 30 de minute pe zi.

Tine stresul sub control!

Intr-adevar, usor de spus, dar greu de facut! Cu atat mai mult daca incerci de mai mult timp sa ramai insarcinata. Insa de multe ori sarcina apare atunci cand nu te astepti, cand te calmezi si oarecum ajungi la o stare de liniste interioara.

Un nivel ridicat de stres cronic poate cauza modificari in organism, ceea ce poate afecta activitatea hormonala, inclusiv ovulatia. Incearca sa practici activitati relaxante, yoga, sa dormi cat de mult poti. Tot ceea ce vei invata pentru a induce o stare de bine in mintea ta te va ajuta nu numai la cresterea sanselor de a concepe, ci mai tarziu, cand te vei confrunta cu diferite schimbari care vin odata cu sarcina si nasterea.

Spune adio fumatului si alcoolului

Medicii nu contenesc sa avertizeze ca fumatul si alcoolul se asociaza cu infertilitatea sau pierderea spontana a sarcinii. Daca esti fumatoare, acum este momentul potrivit pentru a renunta.

Mai multe informatii despre planificarea sarcinii poti descoperi pe site-ul MamiSiCopilul.ro – platforma de informare si educatie pentru sanatate dezvoltata de GTS Solution.

Despre GTS Solution

GTS Solution este o companie care ofera servicii si solutii integrate pentru piata farmaceutica din Romania. Pediatria reprezinta una dintre principalele arii terapeutice ale GTS Solution, compania dezvoltand o expertiza de 18 ani in domeniul pediatric.

Misiunea GTS Solution este de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii si a starii de sanatate a pacientilor, prin promovarea unor produse farmaceutice si servicii de inalta calitate.

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Advertorial