(P) Laura Cosoi: ,,Mi se pare important să-mi fac testul HPV!”

Actrița Laura Cosoi, cunoscută publicului atât de la televizor, cât şi din sălile de teatru, încearcă să le sensibilizeze pe românce cu privire la pericolul infecției cu Human Papiloma Virus (HPV) și să le convingă să se testeze. Vedeta este ambasadoarea campaniei ,,Mai bine test decât stres', o inițiativă prin care se trage un semnal de alarmă cu privire la cancerul de col uterin, boală cauzată de HPV, care ucide în fiecare an mai mult jumătate de milion de femei din întreaga lume.  

Cancerul de col uterin este a patra cea mai frecventă cauză de deces din lume. Ea apare în special la femeile tinere și este o boală care ucide prin ignoranță, dar care poate fi evitată prin prevenție. În România, anual 3300 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar 1800 pierd în fiecare an lupta cu această boală necruțătoare. 

De obicei tinerele nu se duc la medic. Care crezi că sunt motivele cel mai des invocate de tinere pentru care nu-și fac controale medicale?

Cred că nu se duc pentru că își imaginează că nu au nimic, neavând poate nici un simptom. Sau poate se gândesc inclusiv la varianta în care ar fi posibil să descopere ceva şi, de teamă, amână controalele atât de necesare. Consider că este decisivă educația primită din copilărie. Mi se pare că există o lipsă de comunicare între mame și fetițe. Îmi imaginez că este dificilă comunicarea, mai ales în perioada adolescenței când, culmea, se întâmplă cele mai multe schimbări în corpul unei femei. Este trecerea de la copil la femeie și atunci se produc, cred, și cele mai mari rupturi de comunicare între mame și fiice. Mi se pare extrem de important ca un părinte să găsească pârghia de comunicare cu copilul lui. Fiind mamă, pentru mine este un motiv în plus să ies în public și să spun că în calitate de părinți trebuie să găsim forme diferite de abordare în așa fel încât să existe un dialog cu copilul. Să-l învățăm să aibă grijă de sănătatea lui.

Ai prietene sau cunoștințe care din pudicitate nu se duc la medic? Ce le-ai sfătui să facă?

Da, bineînțeles, și cred că asta se întâmplă tot din lipsa educației. Eu am avut noroc să am o mamă deschisă, care venea la orele de dirigenție și ne vorbea despre feminitate, inclusiv despre cât de bine este să mergem la control, să ne îngrijim etc. Toate colegele mele voiau că mama mea să fie mama lor pentru că era foarte deschisă și mereu găsea un sfat util pentru orice situație. Cred că e nevoie de mai multă informație, nu cred că se rezolvă atât de ușor această situație. Femeile trebuie se înțeleagă că aceste controale regulate le ajută să fie sănătoase. Eu îmi fac toate analizele în fiecare an. Îmi găsesc timp ca măcar o dată pe an să merg să îmi fac investigațiile, controlul medical, eco la sân, Papanicolau, teste HPV etc. Timpul nu înseamnă nimic dacă nu îl folosești în avantajul tău. Înţeleg cât de important e să am grijă de mine, să mă bucur de viața pe care mi-a dat-o Domnul și să fiu bine pentru cei dragi. 

S-a lansat Easy HPV Test în România, primul test de depistare a virusului HPV care poate fi făcut acasă. E un motiv în plus pentru românce să se testeze?

Da, mi se pare o variantă foarte utilă, mai ales în cazul persoanelor pudice, dar nu numai. Este o variantă confortabilă pentru orice femeie. Cred că este super utilă și pentru femeile care trăiesc în mediul rural care poate nu ajung atât de ușor la ginecolog. Este important să mergem la medic regulat și să ne facem testele necesare! Cred că acest test, Easy HPV, chiar poate salva vieți.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial