(P) “Joker”, masca din spatele durerii! Joaquin Phoenix, un rol dur, dar excepțional!

Pe cât de bun, pe atât de controversat! Noua producție cinematografică a lui Todd Phillips stârnește conflicte, deși a dat lovitura la box office-ul american, încasând peste 730 de milioane de dolari până acum. Joaquin Phoenix face însă un rol magistral al unui bărbat cu probleme psihice și de o violență ieșită din comun.

Pelicula ce îl are în rol principal pe Joaquin este fără doar și poate filmul momentului. Pe de-o parte, performanța actorului este ridicată în slăvi, pe de altă parte subiectul delicat al producției naște discuții aprinse și se cere interzicerea vizionării lui de toată lumea. Subiectul filmului este centrat pe un bărbat singuratic și cu grave probleme psihice, iar scenele violente din film nu ar trebui văzute de orișicine. Totuși, dacă privim din punct de vedere financiar, Joker' este deja un film de succes.

 Nu este prima reinterpretare a faimosului personaj Joker'. Cei care l-au mai portretizat pe faimosul partener' al lui Batman au fost, printre alții, Heath Ledger, în pelicula Dark Knight' din 2008, Jack Nicholson în filmul Batman' din 1989 sau Cesar Romero în Batman: The Movie', 1966. Ce-i drept, cei doi care se bat pentru prima poziție sunt Heath Ledger și Joaquin Phoenix. Fanii înrăiți ii rămân devotați lui Heath, care a făcut o interpretare de excepție a personajului în 2008. Talentul sau i-a fost recunoscut prin nu mai puțin de 30 de premii pentru performanța sa grăitoare, printre care un Oscar, un Golden Globe și un Bafta; toate fiind însă acordate post-mortem deoarece actorul a decedat în ianuarie 2008. 

Cine este Joker de fapt și cum de a rezistat atât în cinematografia internațională? Joker' este un personaj creat de revista de benzi desenate Batman, din 1940, publicată de DC Comics. A fost gândit și realizat de scriitorii Bill Finger, Bob Kane și Jerry Robinson. În revistă, Joker este anti-eroul, un geniu ce își exercită inteligența într-un mod negativ, un psihopat pe alocuri, cu grave probleme de adaptare socială la societatea în care trăiește. Potrivit povestei acceptate la scară largă, Joker cade într-un tanc plin de chimicale toxice, care îl desfigurează la propriu (îi deschide pielea spre alb, buzele roșii, iar părul verde). Marea schimbare fizică îl aduce în pragul nebuniei, dar îi și dă brilianta idee de a adopta numele de Joker' din acest moment, datorită asemănării colosale dintre noua lui înfățișare și personajul din cărțile de joc. Dacă ne gândim însă că, în anumite jocuri, joker-ul este o carte care poate fi atât benefică, cât și detrimentală, atunci antiteza din filmul cu Joaquin Phoenix – în care personajul este prins între două lumi – este cu atât mai elocventă. În poker de exemplu, cartea Joker' este folosită ca un wild card', adică poate înlocui oricare altă carte de joc, cu anumite restricții însă. Și în alte jocuri populare, are același rol. 

Joaquin Phoenix a trecut printr-o schimbare colosală pentru a da viață personajului. Actorul poate fi văzut extrem de slab în film, subnutrit, totul la cerință regizorului care și-a imaginat personajul slăbit de orice putere, pentru o mai mare credibilitate. Joaquin a reușit să scape de peste 20 de kg într-un timp relativ scurt. A reușit acest lucru prin tăierea drastică a caloriilor din dieta sa, bineînțeles totul sub atenta supraveghere a unui nutriționist și a unui doctor. A mărturisit despre această experiență că a fost una revelatoare. A fost extrem de dificil să rămână motivat, a trebuit să se izoleze de grupuri sociale, însă rezultatul i-a dat o mobilitate mult mai mare a corpului, cât și un reset mental. În film, Joaquin poate fi văzut executând mișcări neobișnuite de dans, care au rămas că o amprentă personală asupra rolului. 

Cel mai probabil, Joaquin va fi nominalizat la nenumărate categorii ale premiilor importante pentru această performanță, însă rămâne de văzut dacă îl va întrece pe Heath Ledger în premii. Deocamdată, filmul a încasat până acum peste 240 de milioane de dolari numai în Statele Unite ale Americii, iar la nivel mondial a încasat peste 730 de milioane de dolari – o sumă colosală ce îl urcă direct în top. Filmul poate fi văzut și în România, la cele mai importante cinematografe din țară. 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial