(P) Ce afecțiuni pot ascunde durerile în piept

(P) Ce afecțiuni pot ascunde durerile în piept

Durerea cu caracter de junghi sau săgeată nu este caracteristică durerilor de inimă, ci sugerează afectare musculo-scheletală. Durerea toracică cu caracter de apăsare, strivire, gheară sunt înalt sugestive pentru o durere de inima sau o gheară, durerea în piept trebuie să reprezinte un mare semnal de alarmă. Căci bolile care se manifestă și prin astfel de simptome pot fi foarte grave.

În general, afecțiunile cardiovasculare se dezvoltă lent, fără a da prea multe semne. Este și motivul pentru care majoritatea pacienților ajung la medic în situații critice. Și așa se face că ucid mai mulți oameni decât toate formele de cancer. 

Mai mult, sunt cazuri de infarct miocardic acut și sub vârsta de 30 de ani! Dar nu numai bolile inimii dau dureri în piept. Așa că numai medicul poate stabili cu exactitate cauza, în urma mai multor investigații.

De ce ne doare în piept?

Senzația de durere sau de disconfort la nivelul pieptului poate avea nenumărate cauze. Deși o punem adesea pe seama inimii, aceasta mai poate fi și semn al unor afecțiuni de natură digestivă sau al unor nereguli la nivelul sistemului respirator. Nici atacurile de panică, afecțiuni precum zona zoster (Zona Zoster) 

sau consumul de droguri (cocaina, amfetaminele) nu sunt străine de declanșarea unor astfel de dureri. Așadar, numai set complet de investigații poate scoate la lumină cauza durerii. 

Când inima suferă

Tulburările de ritm cardiac sau aritmiile creează mari probleme, dintre acestea fibrilația atrială (cu precădere, aritmia extrasistolică) fiind cea mai frecventă. 

Cele mai intalnite simptome sunt palpitațiile, iar, uneori, poate apărea și durerea,

însoțită uneori de disconfort la respirație.

Netratate, aritmiile cresc riscul de insuficiență cardiacă și de accident vascular. 

Tahicardia ventriculară sau fibrilația ventriculară pot determina moartea subită și încă de la primul episod de tahicardie. Pe de altă parte, la noi în țară, rata mortalității cauzate de infarct este mult peste media europeană, unul din cinci supraviețuitori de infarct miocardic suferind al doilea eveniment cardiac în următorul an. Și cardiomiopatia hipetrofică obstructivă este o afecțiune gravă a inimii, care (uneori) se manifestă prin durere în piept.
Plămânii sunt bolnavi

O răceală mai puternică, o bronșită tratată incorect, care se cronicizează, pneumonia, pleurezia (inflamarea mucoasei plămânilor) și chiar astmul bronșic sunt afecțiuni care se manifestă prin dureri în piept. Însă sunt și situații grave, precum embolismul pulmonar, când un cheag de sânge rămâne blocat în plămân, nemaipermițându-i sângelui să ajungă în țesutul pulmonar.

Digestia e de vină?

Boala de reflux esofagian sau esofagita, potențial simptom al herniei hiatale, are ca principal semnal de alarmă durerea în piept sau în regiunea inimii, mulți dintre pacienți acuzând manifestări asemănătoare cu cele ale unui preinfarct, deși inima este sănătoasă. Dar și prezența pietrelor la fiere, inflamația la nivelul pancreasului, ulcerul peptic sunt afecțiuni care dau durere în piept.

Ce investigații arată ce ai la inimă

  • Măsurarea tensiunii arteriale e foarte importantă. Când e mare, se recomandă un set de investigații menite să depisteze eventualele complicații și riscul cardiovascular. 
  • Electrocardiograma (EKG sau ECG) nu doare şi constă în verificarea activităţii inimii prin aplicarea de electrozi pe piele, care măsoară ritmul şi impulsurile care pleacă de la inimă. 
  • Monitorizarea Holter înregistrează, timp de 24 de ore, ritmul inimii, pentru a depista eventualele fibrilații. 
  • Circulația fluxului sanguin și sănătatea venelor și a arterelor sunt urmărite prin investigația Doppler. 
  • Ecografia cardiacă, clasică sau transesofagiană observă cu precizie activitatea inimii, eventualele modificări ale valvelor și ale țesuturilor. Ecocardiografia este cea mai importantă și utilizată metodă imagistică din domeniul cardiologiei. Spre deosebire de RMN sau CT, aceasta are costuri semnificativ mai mici și nici nu iradiază. Aparatele de ultimă generație pot depista anumite afecțiuni înainte ca acestea să aibă manifestări evidente. Astfel, medicul poate iniția un tratament sau indica alte investigații înainte ca boala cardiacă să aducă daune grave (sa determine consecinte grave). 
  • În cazurile speciale, angiograful vede și vindecă în același timp. Prin investigația angiografică se pot cerceta radiologic vase de sânge chiar și de un milimetru în diametru. Dacă în timpul investigației se identifică probleme care pun viața în pericol, se poate interveni imediat. Cel mai frecvent se folosește în tratamentul îngustărilor (stenozelor) vasculare, când are loc și inserția unui dispozitiv numit stent.

Pentru a te asigura ca totul este in regula, este recomandat ca anual sa faci un consult cardiologic. In luna decembrie, la Sanador,  beneficiezi de pachetul „Inima Sanatoasa' la un pret special – 420 lei. Pachetul include o consultatie si o ecografie cord. 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial