Oamenii care stapanesc timpul

Dubla pasiune.
Alina a devenit orologier „prin adoptie“, cum spune ea, sau mai bine zis din iubire. S-a indragostit prima data de Mihai, iar pasiunea lui a fost contagioasa, s-au casatorit si s-au apucat amandoi de restaurat mecanismele complicate, adevarate opere de arta mecanica, dintre care unele ticaiau masura timpului de cate o suta de ani. A invatat totul pas cu pas, cu rabdare, dar si cu usurinta pe care i-o oferea iubirea. A deslusit ansamblul uluitor al bucatelelor de metal dintat, finetea axelor subtiri ca firul de par ori a lagarelor vizibile doar cu lupa, „chaton“-urile de casetare a rubinelor sau „mecanismele in mecanism“ ale sistemelor automatice, ale tourbillon-ului, cronografelor si display-urilor retrograde ce indica fazele lunii.

„Primul lucru pe care l-am aflat de la Mihai a fost ca, pentru ceasurile elvetiene, termenul de calitate chiar are un substrat temeinic. La ele intelegi ce inseamna traditia, pasiunea, perfectiunea si calitatea dusa la maximum. Asa am facut si noi aici, la Antic Horologivm, introduc]nd scoala de orologerie elvetiana. De pilda, pentru precizia masurarii, mersul fiecarui mecanism este ajustat in cinci pozitii diferite, ca sa fie eliminata orice abatere, pana la sutime de secunda“, explica serioasa Alina. Indragostiti fara leac de miracolele mecanice ale orologeriei, cei doi soti au devenit expertii care sunt astazi si au deschis cel mai modern laborator de orologerie din Romania.

Laboratorul, ferecat in spatele unor usi automate, pentru a pastra conditii constante de temperatura si presiune si in care nu are acces aproape nimeni, este un amestec tacut si formidabil. Masinarii mici si mari, lupe, cabluri, lumini concentrate, lampi cu infrarosii, piese venite pentru restaurare, cadrane batute cu pietre pretioase care trebuie evaluate, ceasuri uluitor de complicate, desfacute in bucati, aparate ciudate, care se rotesc in cate cinci directii si reseteaza ceasurile automatice, cum sunt Sky Moon Tourbillon-urile de la Patek Philippe, sau barocamere electronice care testeaza etanseitatea ceasurilor garantate sa reziste in apa pana la presiuni de 150 bar, echivalentul unei adancimi de 1.500 metri.

Un torent uluitor de marci si de termeni: Traser, Omega, Movado sau Maurice Lacroix si tourbillon-urile manufacturate la Saignelégier, calibre mecanice si lagare din corindon prinse in inele de aur, istorii despre falsuri cu rubine non-functionale, ceasuri „Swiss Made“ piratate si cum pot fi ele recunoscute sau despre roata balansier, arcuri spirale, roti anker, furca anker ori placa turnanta Karrousel, mecanismele ETA sau Valjoux. „Vedeti, de multe ori imi spun ca meseria noastra este ca un fel de chirurgie a timpului sau ca un joc de sah, jucat de o parte si de alta a vremii si pe care tu trebuie sa-l refaci. O piesa dintr-un orologiu nu este doar un disc sau un arc de metal inert. Este ca si un om. Are un rost si o poveste de spus. Ajuta o alta miscare sau o impiedica, transforma o energie in alta. Face parte dintr-un intreg care spune o istorie. Iar dupa ce auzi vorbele ceasului, gata, de acolo poti sa-l readuci la viata si sa joci partida mai departe“, surade Alina la metafora vorbelor ei.

Misterul din spatele cadranului
„Oricare dintre ceasurile mecanice din categoriile high-end si de lux, care se vand cel mai bine in lume, au fascinante mecanisme tourbillon“, continua sa explice Mihai, ca un profesor incantat de atentia elevilor sai. „Sa va explic cum functioneaza? Este o cusca mobila cu piese regulatoare: roata balansier, arcul spiral, roa­­ta anker, furca anker, care se roteste si compenseaza astfel, automatic, eroarea de pozitie prin rotatia centrului de gravitate. Intelegeti? Simplu si uluitor ca tehnologie, nu?“

Dau din cap in semn ca inteleg, desi, in sinea mea, nu imi vine sa cred cata complexitate se ascunde acolo, in spatele micutelor cadrane pretioase. Ma despart uimit de laboratorul Alinei si al lui Mihai si aleg sa cobor cele noua etaje pe scari. Ciudat, am impresia ca este ca si cum as cobori pas cu pas, undeva… in timp. Intr-un timp cu secrete stapanite de cei doi soti cu zambete timide. Si nu-mi pot reprima, la randul meu, un suras: chiar, stiti cum functioneaza un tourbillon cu roata anker, nu-i asa?

 

Adrian Ciltan; foto: Octav Nitu
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera