Oamenii care stapanesc timpul

Creata in sute de ani, orologeria, stiinta ceasurilor mecanice, pare cumva o taina pierduta. O meserie uluitor de complicata, careia secolul hiperelectronicii i-a sortit o moarte tacuta. Pa­ra­­doxal, arta elevetiana a masurarii timpului, pe care o mai stiu doar cativa mesteri in toata Europa, este in continuare cea mai cautata si mai scumpa din lume. Ca sa intelegi de ce, cum de miracolul mecanic al ceasurilor construite in manufacturile de lux nu numai ca nu dispare, ci este la mare pret, ai nevoie de un ghid in lumea aceasta fascinanta.

Asa i-am cunoscut pe sotii Ceciu. Mihai Ceciu s-a indragostit de orologerie dintr-o pasiune, a continuat sa o studieze din ambitie si a devenit maestru in tainele ceasurilor mecanice de lux la doar 34 de ani. A absolvit cea mai renumita scoala de orologerie din Elvetia, Wostep-Neuchatel, si a fost certificat, dupa standardele Omega, ca fiind printre primii zece maestri orologieri din lume. In plus, a infiintat cel mai performant laborator de service din tara pentru ceasuri de lux, Antic Horologivm, care a devenit un fel de „Centru de excelenta“ in orologerie, iar de cativa ani a inceput sa o invete tainele acestui microunivers si pe sotia sa, Alina, care, la 27 de ani, este cel mai drag ucenic al lui.

O meserie excentrica
„Am pornit cu Antic Horologivm acum vreo patru ani, ca un laborator de service pentru ceasuri de lux, insa pasiunea mea pentru orologerie dateaza de mult timp. Dupa ce a fost un hobby de pusti, a devenit o nevoie de a invata si de a incerca lucruri tot mai dificile. M-a atras perfectiunea pe care o simteam acolo, in toate rotitele, axele si arcurile acelea, fascinatia pe care o simteam pentru felul in care doua ace subtirele reuseau sa masoare exact curgerea timpului, sa dea practic o ordine lucrurilor, sa conduca o lume intreaga. Si asa am ramas mereu“, spune Mihai.

El a mers sa faca scoala si stagii de pregatire in Elvetia, in „Patria Ceasurilor“, pentru ca, la final, sa fie recunoscut ca unul dintre cei mai buni zece ceasornicari din lume, dupa standardele elevetiene OWME, Omega. „Recunosc, este o meserie excentrica, este pe cale de disparitie in Romania si multi… stai draga, stai, nu te repezi, spun acum“… rade plin, frumos, si continua dregandu-si vocea: „…multi, cu exceptia sotiei mele, Alina, m-au intrebat ce o sa fac cu ea, de ce ma apuc eu sa dezvolt un astfel de laborator la standarde de cel mai inalt nivel mondial.

Dar nu puteam renunta la o pasiune de o viata si iata ca timpul mi-a dat dreptate. De curand, laboratorul „Antic Horologivm“ a devenit consultant si restaurator oficial al Muzeului Ceasurilor din Plo­­iesti si este cel mai cautat din tara pentru ceasuri de lux. Apoi am deschis primul magazin de ceasuri preowned din Romania, ceasuri care au apartinut unor mari personalitati. In plus, vom avea brevete de inventie pentru doua modele de ceasuri unicat la nivel mondial“, continua Mihai, aproape cu o m]ndrie de tata care vorbeste despre copilul sau.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera