O regizoare insemnata: Chris Simion

R: Cum iti alegi textele? Cum ai ales textul pentru “Oscar si Tanti Roz”, spectacolul de la Teatrul Bulandra?

C.S: Am spus mereu ca nu eu aleg textele, ci ele ma aleg pe mine. De fiecare data am senzatia ca sunt doar un instrument, ca trebuie transmis un mesaj si canalul este munca mea de regizor. Identific probleme cu care scietatea se confrunta si incerc sa gasesc un text care sa le dezbata, cu care poti sa tragi un semnal de alarma daca e cazul, cu care sa te implici mai mult decat la nivel cultural. Spectacolele pe care le fac au o tematica necesara, sunt spectacole vii, adresate omului de astazi si problemelor cu care el se confrunta.

R: Cum s-a produs apropierea dintre “Oscar…” si campania derulata de Pampers UNICEF?

C.S.: Atat campania « 1 pachet = 1 vaccin », cat si spectacolul isi propun acelsi lucru: sa iti deschizi sufletul si sa ajuti, sa fii alaturi de cel care are nevoie de tine atunci cand are nevoie, nu cand e prea tarziu. Indiferent unde esti, in Africa sau in Romania, ai o latura umana in tine care nu are voie sa adoarma. Si asta nu are legatura cu profesiile noastre, ci cu sufletul si spiritul fiecaruia.

R: “S-au intamplat atat de multe lucruri de cand am ales sa dramatizez acest text pana astazi, cand il montez si se naste, incat cred cu toata fiinta ca este un proiect insemnat”. Ce intamplari au contribuit la insemnarea lui?

C.S.: “Oscar si Tanti Roz” este proiectul cu cele mai multe semne. Primul spectacol pe care l-am vazut in viata mea a fost la Teatrul “L.S. Bulandra”, la sala Icoanei: “Cantec despre mine insumi” interpretat de Florian Pittis, cand aveam 14 ani.

La 16 ani faceam parte din Cenaclul Literar de la Facultatea de Litere condus de acelasi Florian Pittis si la scurt timp am avut onoarea sa-mi semneze prefata la “Dogmatica fericirii” concluzionand astfel: “Citindu-ti cartea, am tras si eu o concluzie: Vrei sa fii fericit? Daca esti pregatit sa suferi, iubeste!, una dintre ideile lui Schmitt (n.r. Eric-Emmanuel Schmitt, autorul cartii “Oscar si Tanti Roz”).

Pe-atunci nici nu stiam ca teatrul va fi drumul pe care voi merge. Tot Florian Pittis a citit lectura la audio-book-ul cartii “Oscar si Tanti Roz”. Apoi spctacolul care m-a marcat si la care am fost prezenta cred ca la aproape toate reprzentatiile s-a intamplat in acelasi spatiu: “Poveste de iarna” in regia lui Alexandru Darie.

Deschiderea pe care Teatrul Bulandra a avut-o de la bun inceput cu acest text si mai ales increderea lui Ducu Darie in calitate de director al teatrului. Apoi faptul ca pe toata perioada repetitiilor la “Oscar si Tanti Roz” am simtit mai mult decat relatia banala dintre regizor – actori, am simtit ca povestea asta ne uneste sufletele, ca ne-am intalnit fara sa ne cunoastem si am descoperit pe parcursul lucrului ca avem de spus aceeasi poveste, ca nu este doar o intamplare ci o necesitate, ca nu e un simplu spectacol de teatru ci un demers uman.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Vedete