O profesoară îi învață pe turiști secretele savuroasei pâini tradiționale cu slănină

O profesoară de economie din Valea Bârgăului îi învață pe turiști secretele savuroasei pâini tradiționale cu slănină.

Ioana Hangan Pudilic, o profesoara din Valea Bârgăului, organizează ateliere la care iau parte atât români care vor să își aducă aminte astfel de gustul copilăriei, cât și străini, care prețuiesc și mai mult astfel de activități, pentru că în țările de unde provin nu au parte de așa ceva.

Astfel, într-o gospodărie țărănească de la limita dintre Prundu Bârgăului și Bistrița-Bârgăului, mirosul amețitor de pâine proaspăt scoasă din cuptor te năucește în timp ce profesoara arată cum se face pâinea tradițională, frământată în cuve vechi și de un secol.

„Ideea mi-a venit anul trecut, când am văzut că crește numărul de turiști de la Colibița și m-am gândit să fac ceva pentru ei. Noi, ca și familie, întotdeauna ne adunam în jurul cuptorului și mama făcea plăcinte, făcea pâine. Atunci am zis: ce-ar fi să fac și eu asta, dar pentru turiștii care vin la Colibița și pentru copii. Ca să păstrăm tradiția, pentru că acesta este cel mai important lucru', a spus, pentru Bistrițeanul, Ioana Hangan Pudilic.

Profesoara de economie folosește doar ingrediente naturale, iar rețetele sunt cele pe care aceasta le-a învățat de la străbunica mamei sale, acum decenii bune.

Pentru aceste ateliere, Ioana Hangan Pudilic nu a stabilit o taxă fixă. Turiștii cărora le-a plăcut activitatea pot să doneze diferite sume de bani, care sunt folosiți pentru dezvoltarea acestei activități. Mai mult, turișii de regulă pleacă acasă cu pâinea, dar și cu semnele de carte pe care le brodează.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Povesti adevarate