O profesie care încă nu există: consilier gourmet

daniela elena graura

Este o meserie ce ar putea rămâne doar o poveste despre arome şi delicatese dacă n-ar exista o femeie care o cunoaşte ca nimeni altcineva. O pasiune de o viaţă ce lansează o provocare gastronomică: redescoperirea tradiţiilor.

daniela elena graura

De fapt, aceasta este povestea unui vis. Visul Danielei Elena Graură, „crâşmăriţa din Făgăraş, maestru culinar gourmeTradiţional, specialist în bucătăria Transilvaniei, de a repune averea gastronomică românească în bucătăria acestui secol.

Pe Dana o afli uşor fiindcă toată lumea bună din oraş îi ştie ca pe un „must-have restaurantul cu specific neaoş românesc. Locul este un prilej de mirare şi artă: atmosferă de o eleganţă discretă, decor select cu patina aşezată pe când se năştea veacul, argintărie grea sfârtecând lumina în petice, mobilă de epocă şi bun gust din belşug.

Renumele locului îi aduce clienţi mulţi: cei noi, care devin repede vechi, şi obişnuiţii care nu se mai dau duşi seară de seară. Actori, muzicieni, VIP-uri şi nume celebre aflate în trecere sau veniţi special, atraşi de firescul unor gurmanderii redescoperite.

Crâșmărița din Făgăraș

„Sunt cârciumăreasă, cum se spune în orașul meu, cârciumăreasă de 22 ani, nu este puțin, până și eu mă sperii de acest număr de ani, râde Dana frumos, larg, sincer, aşa cum face mai toată vremea: „Am redescoperit și am gândit cum să pun în valoare resursele zonei, fructele și legumele de aici. M-am inspirat, în ani de căutări şi de cules tradiţii gastronomice, din ingredientele, rețetele și secretele de preparare specific transilvane.

Am pornit un atelier de produse naturale gourmeTradiţional şi fac educaţie  gastronomică în apărarea bucătăriei românești, într-un moment în care chiar românii sunt infideli și sunt consumatori curenți și nu ocazionali, de alte bucătării.

Născută-crescută aici, în căuşul munţilor din inima ţării, Dana arată ca o visătoare învăluită într-un aer misterios şi ciudat. De o sinceritate nonconformistă, ca mai toţi timizii, ea recunoaşte că, uneori, a fost complexată de faptul că mulţi îi spuneau că se înhamă la o nebunie, dar că şi-a rânduit viaţa aşa cum i-a fost bine, cum a înţeles şi cum a simţit.

A traversat şi victorii, şi eşecuri, şi lovituri, şi uitări ale unor oameni care poate n-o meritau, a adus pe lume o fetiţă, Antonia, crescută frumos şi cuminte, a trăit destrămarea unei căsnicii şi şi-a aflat în cele din urmă locul visat în viaţă şi în iubire.

Un loc, pe undeva ieşit din comun, ce cuprinde ani întregi de muncă şi de învăţat. Ani în care a citit cât pentru trei facultăţi. Istorie, arhivistică, design, decor, „şpiluri şi fineţuri, adică ceea ce-i zice azi marketing, ba chiar şi muzicologie. Şi gastronomie, mai ales gastronomie. Cărţi întregi, tratate, opuri groase, întoarse din vremea imperială. Reţete neaoşe, boiereşti, experimentate de generaţii, amestecate cu influenţe şi fineţuri săseşti şi ungureşti, ori cu cele din regat, iscodite la Marghiloman şi Capşa. Toate „tocate pentru ceea ce multora le-a părut o nebunie: să devină „crâşmăriţa din inima ţării.

„O bibliotecă de cărţi şi o viaţă măsurată în câteva cuvinte, spun, şi Daniela înclină capul a încuviinţare. Aşa s-au născut poveştile ei despre bunătăţi: Masa Dulcelui Domnesc, Trataţia cu dichis, Însoţitoarele vinului sau Merinde la taifas… Mese tematice cu veselă specială, feluri armonizate şi o montare în acelaşi fel al lucrului bine făcut, aparent simplu, dar complex până în ascunsul său.

Cultură gastronomică

daniela elena graura2

Aşa s-au născut, apoi, albumele dedicate Păstrătorilor de Rost românesc: Bucătăria Hoinară, apoi Rost şi, recent lansatul, Dor de Rost, dar şi proiecte de educaţie a gustului, designfood, recuperare, conservare şi promovare a ingredientelor şi rețetelor specifice zonei, dar şi lecţiile sale de estetică în gastronomie, o condiţie esenţială a unei mese Gourmet, unde ea are norocul unei imaginaţii native cu adaos, însă, de epuizantă  învăţare.

„Este o provocare să intervin asupra unui preparat tradițional fără a-l modifica, într-un fusion gastronomic old-new, delicat şi unic. Căci Dana nu este doar o mare bucătăreasă, ci o artistă a bucătăriei, făcând de altfel şi design-ul gastronomic al meselor princiare din conacele transilvane ori de la Castelul  Bran.

Şi totul, toată această muncă pe care n-o ştie nimeni, numai pentru cele câteva ore ale unei mese. Orele în care se uită în ochii oaspeţilor şi le vede plăcerea, bucuria de a se simţi o vreme într-o lume de savoare tainică. Ea le numeşte „orele sale de adevăr. Cele în care îşi măsoară victoria. Timpul în care pierzi sau câştigi, când orice nemulţumire a unui oaspete e considerată o înfrângere personală. Orele care valorează uneori cât o viaţă.

Despre ea vorbeşte vioi, plină de elan. În jurul ei pare că pluteşte mereu un aer de copilărie. Este o pasionată. De muzică, de artă, de  politică, şi ştie cam tot ce mişcă în această lume. Mare amatoare de bancuri bune, râde din suflet cu hohote pline de o poftă specială, care te face să râzi la rândul tău şi spune că nu regretă nici o zi din viaţa ei. Nici zilele urâte când avea inima îndoită: să fie sau să nu fie, nici şicanele sau răutăţile altora şi nici clipele de disperare, căci au fost şi din acestea.

Ea ştie că Dumnezeu o ajută, şi în sufletul ei îi mulţumeşte pentru viaţa pe care i-a hărăzit-o. Lumea ei este rânduită în aceleaşi limite ale locului, într-o aceeaşi curgere tihnită a vremii, care aici pare a avea alt ritm şi alte repere, iar vorbele de acum ale Danei sunt rostite cu mulţumirea împlinirii, a omului care ştie că a făcut ce avea de făcut:

„În ce cred? Nimic mai simplu: cred în discreţie şi în lucrul înfăptuit cu dăruire. Viaţa mea: la fel cu a oricărei alte femei puţin trecută de 45 de ani, din târg. Aceleaşi întâmplări, familie, copii, aceleaşi greutăţi, poveşti şi probleme. Majoritatea absolut femeieşti. Numai trăirile şi sentimentele sunt altele, fiincă vin din dragostea pentru ceea ce fac. Şi fiindcă am vrut să arăt că se poate!

Autor: Adrian Cîlțan

Foto: Dan Borzan

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Povesti adevarate