Terapii care salvează vieți

nicoleta sima 2

Istoria aceasta este, într-un fel, singulară. Este povestea unei mame pornite să-şi vindece copilul cu forţa leacurilor naturii şi care a avut apoi intuiţia de a-şi construi din propria reuşită o afacere de succes, dar şi de a împărtăşi cunoştinţele dobândite.

nicoleta sima 2

Viaţa Nicoletei Sima, o ploieşteancă serioasă şi cuminte, cu ochii blânzi şi chipul luminat permanent de un zâmbet cald, nu a fost nici prea blândă, nici necomplicată de trăiri şi, spune ea astăzi, la 32 de ani, ar putea fi împărţită în cea de dinainte şi cea de după naşterea băieţelului ei, Victor.

În urmă cu şapte ani, când s-a născut fiul ei, bucuria Nicoletei a fost imensă, dar s-a spulberat chiar a doua zi, când medicii i-au diagnosticat băiatului o malformaţie cardiacă rară care punea viaţa copilului, abia ivită, în pericolul de a se stinge.

Tratat de la vârsta de o zi

În clipele acelea a realizat, cutremurată, cât de adâncă era prăpastia dintre ambiţia ei de până atunci, de a-şi construi o carieră de vârf în domeniul în care lucra (relaţii publice la o mare companie de telecomunicaţii) şi hotărârea de a sacrifica orice pentru ca inima fiului ei să bată în continuare.

„Toată euforia s-a dus. Îngrijorarea şi durerea au fost cele care mă stăpâneau. Zilnic eram sfâşiată de vestea că nu va supravieţui. Zilnic simţeam neputinţă. Nimic din ce aveam nu mai conta pentru mine. Aş fi dat orice ca să se facă bine. Mi-am acceptat limitele şi am făcut o înţelegere cu Dumnezeu: accept orice, mi-am spus, El va decide dacă va fi să trăiască sau dacă va fi să îl ia la El, dar eu voi face orice este omeneşte cu putinţă pentru ca fiul meu să fie bine.

Din fericire, Victoraş a putut fi operat şi a primit şansa de a trăi, dar suferind o intervenţie chirurgicală extrem de invazivă, urmată de medicaţia administrată de la vârsta de o zi şi de internările dese din primii doi ani de viaţă. A avut nevoie de o îngrijire specială, iar Nicoleta a decis să apeleze şi la alte tratamente.

„Terapiile naturale au fost de un mare ajutor. Aici includ vitamine pentru copii, siropuri de imunitate, uleiuri esenţiale, tratamente homeopate, produse de igienă cât mai naturale, suplimente pentru dezvoltare cerebrală. Aşa am început să citesc despre produsele naturiste, să particip la prezentări, să merg cu actele lui medicale la terapeuţi, să folosim şi terapiile alternative pentru diagnosticare şi tratamente.

Am ales să renunţ la serviciu vreme de şapte ani, pentru creşterea copilului, o alegere făcută cu regretul că nu mai pot continua în evoluția profesională, dar cu mulţumirea sufletească de a şti că este cea mai bună decizie pentru fiul meu. Mai mult, de când Victor a împlinit un an, am aflat ce înseamnă o mamă singură, fiindcă am rămas doar noi doi să ne luptăm cu boala şi cu greutăţile vieţii.

Shiatsu şi terapie „3C

nicoleta sima

În toţi aceşti ani, convinsă de importanţa şi efectele spectaculoase ale terapiilor naturale, Nicoleta s-a implicat în tot mai multe proiecte legate de acestea, de la cursuri de antreprenoriat şi formator la  cele de manager de proiect, a citit cărţi şimateriale de pe internet despre vânzări, dezvoltare personală, educaţie financiară, a învăţat să facă masaj Shiatsu pentru Victoraş şi a început să practice Qigong, mişcare pe respiraţie şi terapia „3C alături de Paul Cojocaru, fondatorul acesteia, şi de psihologul Alina Trofin.

„La fel, atunci când a fost posibil, m-am răsfăţat cu câte un curs, un seminar, o prezentare de produse naturale. De mică citesc. Mi-au plăcut poveştile. Au urmat romanele. Cărţile de dezvoltare personală. Acum e rândul cărţilor de specializare pe marketing şi financiar. În ultimii ani, prin proiectele în care m-am implicat, munca mea a fost să împărtăşesc din  cunoştinţele de sănătate pe care le-am obţinut celor care aveau nevoie de ele.

Proiectul câştigător

Astfel a realizat că produsele naturale sunt eficiente pentru copii şi nu numai, că terapiile non-invazive nu sunt cunoscute, deşi şi-au dovedit eficienţa în prevenţie şi tratament, că sunt atât de multe de spus despre plante şi despre cum ne ajută să ne menţinem sănătatea fizică şi psihică şi că există o mulţime de terapeuţi pasionaţi şi dedicaţi profesiei lor, care merită cunoscuţi.

Şi aşa, încet-încet, s-a născut ideea unei afaceri pornită cu acest scop, dar nu a uneia strict comerciale, ci şi cu implicaţii educative, care să ajute cât mai mulţi oameni aflaţi în situaţia de a se lupta cu suferinţele. „Alegerea acestui domeniu de activitate, produse naturale, nu este întâmplătoare.

Când aveam 14 ani, mama mea a fost diagnosticată cu cancer la sân şi mulţi ani am văzut ce înseamnă să te lupţi cu boala şi cu nevoile. Deşi îi era greu, făcea eforturi supraomeneşti, alături de tata, ca eu şi cei doi fraţi ai mei să mergem la şcoală. În ultimul meu an de facultate, a murit, luptând până în ultima clipă, şi aceea a fost prima mea lecţie despre cât de importantă este sănătatea, despre sacrificiul pe care o mamă îl face pentru a-şi îngriji copiii şi despre cât de important este să ai familia unită.

Nicoleta se apropia de încheierea celor şapte ani de întrerupere a serviciului şi trebuia să se decidă, când a apărut ocazia de a participa, în această vară, la un concurs de planuri de afacere, premiul fiind fondurile pentru a porni afacerea. Şi-a spus că era momentul să îndrăznească, şi-a înscris planul de afacere şi a câştigat*.

Magazinul naturist

„Am ales un magazin cu produse naturale, deoarece îmi doresc să aduc sănătate, speranţă şi poftă de viaţă celor care mă cunosc şi care doresc să ne cunoască. În magazinul nostru, vom avea permanent produse puse la dispoziţia clienţilor noştri pentru testare, demonstraţii sau scurte şedinţe de terapie susţinute de terapeuţi, maseuri, cosmeticene, nutriţionişti, psihologi sau instructori de sport.

Dorinţa mea este ca oamenii să ştie, să fie informaţi şi să poată participa la seminarii de educaţie pentru sănătate susţinute de specialişti în medicină, psihologie, terapii alternative, nutriţie, masaj, cosmetică, educaţie fizică şi sport. Am pornit prima dată cu o pagină de Facebook, apoi cu un site şi cu un magazin virtual pentru că în momentul în care am scris planul de afaceri, prezenţa online era ceva îndrăzneţ şi pentru un proiect viitor, dat fiind costurile.

În 2016 vom deschide şi uşile magazinului propriu-zis, unde cei care ne trec pragul vor găsi mărci româneşti apreciate, dar şi alte produse cu tradiţie, uşor uitate. Ca să fiu foarte onestă, ideea de a avea propria afacere cred că datează de fapt din copilărie, când o însoţeam pe mama la traininguri şi prezentări de produse naturale, iar, mai târziu, în gimnaziu, întrebaţi ce vrem să fim când creştem mari, eu am scris: o persoană importantă.

Am fost certată pentru că nu era ceva concret. Probabil, însă, atunci a început dezvoltarea mea interioară, deşi nu ştiam exact ce înseamnă o persoană importantă. Acum sunt cea mai importantă persoană pentru fiul meu, deci sunt pe drumul cel bun.

Cu gândul să împartă şi altora din binele său, Nicoleta s-a gândit şi la partea socială, așadar a ales un loc special, unde va face donaţii, la Valea Plopului, în județul Prahova, unde, în urmă cu câţiva ani, când traversa cea mai neagră perioadă financiară, cei de acolo i-au primit la ei vreme de nouă zile şi i-au ajutat, iar pentru comunitatea locală a avut o altă idee: încasările dintr-o anumită zi din lună să fie donată către centrele de copii din oraş.

„Am citit undeva că un om e bogat dacă are prieteni, spune şi râde larg, cu ochii înseninaţi de gândurile sale frumoase. „Sunt un om foarte bogat. Prietenii mi-au întins o mână de ajutor, câteodată când nici nu le  ceream, m-au încurajat,mi-au stat alături şi, cel mai important, au avut încredere în mine când eu mi-o pierdusem. Fără ei, nu aş fi ajuns până aici şi nu aș fi fost omul care sunt astăzi.

Dragostea învinge orice

Ajutor am primit şi de la oameni pe care de-abia îi cunoşteam, oameni care acum îmi sunt ca o familie – şi Alexandru Iuteş, alături de care pornesc partea online, şi Elena Mircea, de la „Prolife, împreună cu care voi organiza seminariile de educaţie pentru sănătate, ori Gabriela Marinescu, de la magazinul naturist din Aurora Vest,  care a vazut dincolo de competiţia comericală şi a avut deschiderea de a colabora cu mine.

După naşterea fiului meu au fost multe greutăţi şi încercări, dar am primit ajutor să le depăşim. Apoi, în urmă cu aproape şase ani, am cunoscut un om cu totul deosebit care, de un an, face parte din viaţa noastră. El ne-a oferit siguranţă, acceptare necondiţionată, dragoste, m-a susţinut în tot ce mi-am propus să fac şi este persoana pe care mă bazez cel mai mult.

Cu toţii ne-au dat speranţă şi încredere că va fi bine. Acum simt că este rândul meu să dau mai departe ceea ce am primit: speranţă, încredere în viitor, şansa la sănătate şi un zâmbet, căci câteodată un zâmbet sincer face minuni.

În anii aceştia grei am învăţat enorm, şi cel mai mult de la copilul meu. El m-a învăţat că are nevoie în egală măsură de dragostea şi atenţia mea ca şi de tratamente, că poţi trece peste orice durere şi orice condiţii când este vorba de copilul tău şi că nu ceea ce spui, ci ceea ce faci îl modelează. Ştiu că vor mai fi perioade dificile, dar ele doar îmi vor testa hotărârea de a merge înainte şi de a reuşi.

 

Autor: Adrian Cîlţan

Foto: Dan Borzan, Alina Trofin

*Nicoleta Sima a fost premiată în cadrul galei Femeia anului în afaceri, organizată de Fundația Estuar și DGASPC sector 6 din Capitală, împreună cu fundația Prețuiește Viața, Opportunity Associatesc România și IMA Group.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Povesti adevarate