O iluzie optică bizară arată o persoană cu doi câini. Și tu vezi la fel? Ei bine, nu sunt!

În această iluzie optică nu sunt doi câini. Sunt trei. Durează ceva timp să-i vezi, dar nu sunt doi câini în fotografie. Persoana pe care o vezi… de fapt este al treilea câine. Da, ai citit bine.

O iluzie optică dificilă: unde este al treilea câine?

Iluziile optice sunt ciudate. Modul în care creierul nostru percepe ceea ce văd ochii poate fi departe de adevăr, chiar și atunci când suntem siguri de ceea ce vedem.

O mulțime de iluzii optice celebre au fost create intenționat, le știți deja pe cele care par să se miște înainte și înapoi, dar de fapt se rotesc la 360 de grade, până la imaginea în spirală care face ca „Noaptea înstelată' a lui Van Gogh să pară că se mișcă. Foto:

Dar uneori iluziile optice sunt pur și simplu întâmplătoare. Acestea sunt cele mai distractive pentru că știm că nu sunt rezultatul încercării cuiva de a ne păcăli creierul. Creierul nostru face trucurile de la sine.

Popularul cont Massimo de pe X (Twitter) a distribuit o fotografie care pare a fi o persoană și doi câini în zăpadă. Cu cât te uiți mai mult la poză, cu atât vezi mai mult doar asta – doi câini și o persoană care este probabil, stăpânul câinilor.

Dar nu sunt doi câini în această iluzie optică. Sunt trei!

Nici voi nu-l puteți vedea pe al treilea? Nici noi nu l-am văzut din prima, trebuie să recunoaștem. Nici măcar când cineva a explicat în comentarii că „omul' este de fapt un alt câine. Creierul nu poate vedea altceva decât o persoană cu două picioare, îmbrăcată toată în negru, cu o pălărie neagră de blană și un fel de geacă sau jachetă tot din blană. Creierul nostru, cu siguranță, nu a văzut un câine-pudel negru, ceea ce este de fapt persoana respectivă din fotografie.

Te uiți la fotografie și încerci să o vezi, dar ești complet frustrat? Te înțelegem!

Cel mai important indiciu este că pudelul se uită spre cameră. „Pălăria' de pe „persoană' este coada pudelului, iar „trunchiul' este capul pudelului. Odată ce îl vedeți, este destul de clar, dar pentru mulți dintre noi, creierul nostru nu l-a procesat până când a fost conturat în mod explicit. Și poate nici atunci.

După cum a explicat o persoană din rețea, blana neagră ascunde contururile și umbrele, așa că tot creierul nostru este păcălit de contur, care arată foarte mult ca o persoană cu fața spre cameră.

Reacțiile oamenilor la iluzia optică au fost hilare. O persoană a scris: „10 ani mai târziu: încă văd doi câini și un bărbat'. O altă persoană a scris „Sunt de acord cu ChatGPT :)' și a distribuit o captură de ecran a infamului chatbot AI, care descrie fotografia ca având o persoană în prim-plan. Chiar și atunci când a fost întrebat: „Ar putea „persoana' să fie un alt câine?' ChatGPT a spus că este posibil, dar nu e probabil. Ha, ha, ha!

Unul dintre motivele pentru care iubim iluziile optice este că ele ne amintesc cât sunt suntem de… umani. Spre deosebire de o mașinărie care preia și oferă date clare, creierul nostru percepe și interpretează ceea ce primesc simțurile noastre – o calitate care ne-a ajutat în evoluția noastră. Dar modul în care creierul nostru împletește lucrurile nu este perfect. Chiar și răspunsul ChatGPT este doar o reflectare a imperfecțiunilor noastre umane la percepția care este oglindită înapoi la noi.

Dar cu siguranță este distractiv să te amuzi cu modul în care funcționează creierul nostru…

Privește această imagine: ceea ce vezi prima dată spune multe despre tine

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Ego.ro
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Timp Liber