O asociație cere renunțarea la Evaluarea Națională și Bacalaureat

Asociația Generală a Învățătorilor din România cere autorităților renunțarea la susținerea examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat, informează Digi 24.

Potrivit unei scrisori deschise a Asociației Generale a Învățătorilor din România (AGIRo) adresată președintelui, Guvernului, Parlamentului și Ministerului Educației, universitățile au decis organizarea online a examenelor de semestru, de an și de finalizare a studiilor de învățământ superior și vor face admiteri fără notele de la bacalaureat, fără examene, doar în baza mediilor din anii de liceu.

O asociație cere renunțarea la Evaluarea Națională și Bacalaureat

„Nu înțelegem de ce viitorii medici, profesori, juriști și ingineri pot să își ia diploma de licență, masterat și doctorat prin examene online (și apoi să ne lăsăm viața și țara pe mâinile lor), iar examenele elevilor de 13 și 17 ani (în cazul cărora vor mai trece mulți ani până să ajungem pe mâinile lor) trebuie neapărat organizate strict în școli, sub supravegherea profesorilor și a camerelor video.

Credeți că sunt argumente serioase pentru asemenea decizii radical opuse?”, se arată în scrisoarea adresată autorităților.

Reprezentanții AGIRo propun renunțarea la susținerea Evaluării naționale și a Bacalaureatului în acest an, iar situația școlară să fie calculată pe baza mediilor anuale și din semestrul I.

Potrivit acestora, examenele naționale nu ar fi relevante și aduc mai multe argumente în acest sens.

„Examenele (dacă s-ar ține) nu ar fi oricum relevante din cauză că mulți elevi (poate chiar dintre cei valoroși) nu vor risca să participe la ele.

Unii nu ar fi primiți nici dacă ar vrea (vezi recomandările mediului sanitar pentru elevii cu afecțiuni sau care locuiesc cu părinți/bunici cu afecțiuni de sănătate sau peste 65 ani).

Ce se va întâmpla dacă vor fi mulți profesori care să refuze să fie evaluatori sau supraveghetori? Și în anii anteriori au fost greu de găsit voluntari.

Unii nu ar fi primiți nici dacă ar vrea (vezi recomandările mediului sanitar pentru profesorii cu afecțiuni sau care locuiesc cu soț/mamă/tată/socru/soacră de peste 65 ani/cu afecțiuni de sănătate)”, se arată în scrisoare.

„Ministerul ar putea elabora o variantă de redistribuire a elevilor după începutul anului școlar”

Scrisoarea continuă prin a menționa că unii dintre elevi s-ar putea să nu respecte normele impuse de protecție, iar pentru siguranța lor profesorii sunt responsabili.

Apoi, textul propune ca mediile din gimnaziu să fie luate în considerare pentru repartizare și că „ministerul ar putea elabora o variantă de redistribuire a elevilor după începutul anului școlar bazată eventual pe niște diferențe etc”.

„Această redistribuire s-ar face în chiar perioada de început a liceului, perioadă care sigur va fi dedicată recuperării materiei din ratatul semestru al II-lea.

Luarea în calcul a mediilor anuale pentru repartiția la liceu s-ar putea să aducă la licee de elită și copii cu potențial dar din medii defavorizate și care nu își permit meditații pentru examene.

Nu ar fi ceva perfect, dar știți vreun sistem perfect sub soare?”, mai menționează documentul.

„Ne punem și următoarele întrebări de conștiință: Cum am/ați răspunde dacă se va dovedi că virusul s-a răspândit între elevi-elevi, profesori-elevi, profesori-profesori sau în mijloacele de transport cu care vin aceștia la școală?

Dar dacă un elev va muri contaminat în școală?”, se mai arată în scrisoare.

„Anularea Evaluării Naționale și a Bacalaureatului este și propunerea Institutului pentru Calitatea Vieții, a sindicatelor și a unor foști miniștri ai educației”, mai apare în scrisoare.

Rezultate BAC 2020 se publică pe 30 iunie!

Foto: Shutterstock.com

Citește și:

Guvernul a alocat 150 de milioane lei pentru tablete destinate elevilor din medii defavorizate

Calendarul pentru Evaluarea Națională 2020. Acesta ar putea suferi schimbări în săptămânile următoare

Motivul pentru care elevii vor începe școala pe 14 septembrie 2020, și nu pe 1 septembrie. Explicațiile ministrului Educației

Vezi şi rezultate Evaluarea Națională 2022!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Educatie