Nutriționistul Mihaela Bilic trage un semnal de alarmă! Ce nu știai despre ulei. „Această percepție este nu numai un mit, ci poate fi cauza nebănuită a kilogramelor în plus”
Nutriționista Mihaela Mihaela Bilic scoate la iveală un amănunt mai puțin știut despre cel mai popular aliment, folosit de toți românii. Este vorba despre ulei, care după cum spune aceasta, îngrașă mai tare decât untul.
Nutriționistul a explicat care sunt diferențele dintre cele două alimente. Mihaela Bilic a explicat, într-o postare, de ce uleiul îngrașă mai tare decât untul. Acesta din urmă este mult mai sănătos, iar nutriționistul a enumerat motivele, potrivit Fanatik.
Mihaela Bilic a venit cu o explicație clară și a postat un mesaj pe contul de socializare, pentru ca toată lumea să afle, care este diferența dintre ulei și unt.
Nutriționistul a menționat un studiu care a demonstrat că multe persoane consideră că grăsimile de origine animală sunt cele care îngrașă mai mult.
Uleiul îngrașă mai tare decât untul. (…) Din punct de vedere nutrițional această percepție este nu numai un mit, ci poate fi cauza nebănuită a kilogramelor în plus.
Punem ulei cu generozitate în mâncare/salată pe motiv că e vegetal și cumpăram smântână cu 12% grăsime că să nu ne îngrășam', a scris Mihaela Bilic.
Asttfel că, un gram de grăsime are 9 calorii, indiferent de unde provine. Uleiul are 900 de calorii per 100 ml, indiferent dacă este de măsline, de floarea-soarelui, porumb sau nuci.
Uleiul este singurul produs alimentar care conține 100% grăsime, în compoziția lui nu intră apă, proteine sau glucide', a mai precizat Mihaela Bilic.
„Uleiul trebuie folosit cu zgârcenie și pus în mâncare cu lingura, NU cu sticla', după cum a mai spus nutriționistul.
Se pare că untul are mai puține calorii decât uleiul. Asta înseamnă că, 100 de g unt are 700 de calorii, iar un cub mic de unt, de 10 g, are 70 de calorii. Untul și slănina conțin 80% grăsime, iar restul reprezintă apă.
„Variantele de unt light au doar 40% grăsime, deci jumătate din numărul de calorii și se apropie de brânză și cașcaval că aport caloric -smântână conține 12-25% grăsime, restul e lapte; 1lingură smântână = 35 cal și 100g = 150 cal adică similar brânzei proaspete de vacă', a mai explicat Mihaela Bilic.