Mucegaiul casnic: efecte asupra sănătății și soluții pentru înlăturarea lui

Mucegaiul casnic nu este numai inestetic, dar poate fi și un pericol asupra sănătății, mai ales dacă te numeri printre persoanele care suferă de probleme respiratorii, alergii sau astm. Acesta poate provoca iritații la nivelul ochilor, nasului, gâtului, plămânilor și pielii. Mucegaiul se formează în clădiri cu umezeală crescută și ventilație slabă. 

Ce efecte asupra sănătății are expunerea la mucegai

Unele persoane sunt mai sensibile la efectele pe care mucegaiul le are asupra sănătății. Printre acestea se numără bebelușii și copiii, persoanele în vârstă, cele care au probleme de piele (cum ar fi eczema), cele care au probleme respiratorii (cum ar fi alergiile și astmul), precum și cele care au un sistem imunitar slăbit (din această categorie pot face parte inclusiv persoanele care fac chimioterapie).

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 300 de milioane dintre cazurile de astm la copii sunt cauzate de expunerea la igrasie și mucegai.

Persoanele care locuiesc în case cu igrasie și mucegai sunt mai predispuse la a dezvolta depresie, care, la rândul său, poate provoca probleme respiratorii și astm.

Pereții, podelele, aparatele electrocasnice, covorul sau obiectele de mobilier pot reprezenta mediul propice pentru ca mucegaiul să se formeze. Cu cât gradul de umezeală este mai mare, cu atât șansele ca mucegaiul să își facă apariția cresc, de aceea cele mai frecvente locuri în care acesta se formează sunt bucătăriile, băile și subsolurile.

Cele mai comune forme de mucegai sunt cele negre, verzi și albe, însă el poate avea multe alte culori, de la gri până la portocaliu sau maro.

Cum să controlezi formarea și răspândirea mucegaiului

În primul rând, când vezi sau miroși mucegaiul, este important să cureți imediat zona în care a apărut, folosind solutii speciale pentru astfel de probleme. În caz contrar, răspândirea acestuia poate afecta serios suprafața în care s-a format și, cu cât se dezvoltă mai mult, cu atât pericolele la care sunt expuși membrii familiei sunt mai mari.

De asemenea, pentru că mucegaiul apare în zonele umede, este esențial să identifici sursa de umezeală. Cea mai simplă metodă de a stopa formarea mucegaiului este să reduci nivelul de umiditate, prin ventilarea unei camere, deschizând ferestrele sau ușa.

Totodată, folosirea dezumidificatoarelor și a aparatelor de aer condiționat, mai ales în sezonul cald, ajută la reducerea umidității în aer. O altă măsură pe care o poți lua, pentru a controla formarea mucegaiului, este de a păstra umiditatea din cameră sub 60%. Poți măsura acest lucru cu un higrometru.

De asemenea, în lunile de iarnă, este important să menții locuința încălzită. Odată ce temperaturile scad, aerul nu mai poate menține umiditatea și se formează condensul, care poate duce la dezvoltarea mucegaiului.

Cum să verifici dacă ai mucegai în locuință

În mod normal, nu este necesară verificarea locuinței pentru a afla dacă mucegaiul s-a format sau nu, deoarece în cele mai multe cazuri acesta este vizibil și ușor de identificat. Cu toate acestea, există și situații în care mucegaiul se formează în pereți sau în tavan.

Dacă suspectezi o contaminare cu mucegai, dar nu reușești să găsești sursa problemei sau măsurile pe care le-ai luat nu au dat rezultate în stoparea răspândirii mucegaiului, este recomandat să apelezi la firme specializate în efectuarea de lucrări de ignifugare.

Expunerea la agenții nocivi din interiorul locuinței poate avea efecte profunde asupra sănătății. O persoană petrece în medie 16 ore acasă și chiar mai multe în cazul copiilor și al vârstnicilor, de aceea este important să fie luate măsuri rapide, concrete și eficiente, în cazul apariției mucegaiului și a igrasiei.

Material realizat cu sprijinul partenerului alecoair.ro

Sursă foto: Andrey_Popov/  Shutterstock

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Familie si casa