Motivul incredibil pentru care Florian Pittiș a fost respins la examenul de admitere la Teatru

Vocea inconfundabilă a regretatului Florian Pittiș ne răsună și acum în urechi multora dintre noi. O asociem cu Teleenciclopedia, cu muzica folk, cu Pasărea Colibri, cu emisiunile radiofonice din seria Pittiș Show, cu personaje dintr-o multitudine de piese de teatru. Talentul lui a fost de necontestat.

Unul dintre cei mai îndrăgiți artiști români s-a stins devreme, la 63 de ani, din pricina unui cancer de prostată. Lecția după care și-a ghidat toată viață a fost următoarea: „Eu pot să fac în fiecare seară această minune: să iau viaţa de la capăt, spunea Florian Pittiş într-un interviu acordat Magdalenei Boiangiu în 1984, în revista „Teatru, citat de historia.ro.

“R”-ul i-a dat bătăi de cap la admiterea la Teatru

Lecția aceasta a învățat-o de mic copil. Potrivit sursei citate, Pittiș a fost respins la admiterea la IATC (actuala Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale din Bucureşti). Nu a renunțat, însă, la ideea de a deveni actor, deși, după ce a fost respins, s-a înscris la Politehnică. Pittiș a fost respins de la IATC pentru că… vea un „r prea puternic, care a fost considerat defect de dicţie.

Așa că și-a luat timp un an pentru a se pune la punct cu dicția. A luat lecţii intensive de dicţie de la cea care a devenit una dintre cele mai apreciate profesoare de dicţie, Ileana Cârstea Simion.

Am moştenit lecţiile de dicţie de la mama, care nu ştiu dacă a vrut ca eu să-i urmez meseria. Când Pittiş a venit la mama pentru a lua lecţii de dicţie, ea mi l-a dat mie direct. «Îl corectezi tu», mi-a zis. Nu mai făcusem asta deloc, dar era încrezătoare că o să mă descurc. Nu mi-a dat nici exerciţii, nimic. Mi-am pus mintea la contribuţie. Ştiam câte ceva din domeniul respectiv, dar nu şi exerciţiile pentru corectarea „r-ului. Le-am inventat, le-am făcut şi l-am corectat şi a fost un student minunat, a povestit Ileana Cârstea Simion într-un interviu pentru Digi24, potrivit historia.ro

Primul rol, într-un spectacol pe care l-a văzut de 236 de ori

În timpul studenţiei la Politehnică, Pittiş a lucrat voluntar la Teatrul Bulandra. Ca electrician. Dirija reflectorul de urmărire în timpul repetiţiilor şi spectacolelor.

A văzut de 236 de ori piesa de teatru „Cum vă place, spectacol regizat de Liviu Ciulei, şi de 128 de ori „Sfânta Ioana al aceluiaşi regizor. Ştia pe derost replicile tuturor actorilor. Şi tot în aceeași perioadă i-a surâs norocul și i s-a oferit șansa de a înlocui un actor “indispensabil”: “Vrei sa joci în Cum vă place?. Toată viaţa am să-l ţin minte cum stătea acolo, la el în cabină – el juca, în spectacolul acela antologic, rolul lui Jacques Melancolicul. Fuma liniştit, în răgazul dintre două spectacole şi, zâmbind, mi-a pus această întrebare care, într-un fel extraordinar, mi-a marcat viaţa. Apoi, ca director, m-a şi angajat. Prima mea replică rostită pe scena Bulandrei în calitate de actor angajat a fost «Vă rog să-mi daţi o clipă ascultare», îşi amintea Florian Pittiş într-un interviu din „Formula As, citata de historia.ro

A terminat studiile teatrale șef de promoție, la clasa regretatului Radu Beligan.

Foto: Facebook

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Vedete