Monica Tatoiu, în vârstă de 66 de ani, a dezvăluit că de la vârsta de 24 de ani se confruntă cu psoriazis. Femeia de afaceri pleacă în fiecare an în Caraibe pentru a face plajă.
Monica Tatoiu susține că a moștenit boala de tatăl său și a transmis și fiului ei. De 42 de ani, femeia de afaceri are psoriazis și a învățat să trăiască cu această afecțiune. La vârsta de 24 de ani a descoperit că suferă de psoriazis, iar la 28 de ani i-a agravat boala. De 17 ani, Monica Tatoiu merge în Caraibe și a explicat de ce alege în fiecare an această destinație.
„Doctorul meu nu mă lasă să stau la plajă decât în zona cu psoriazis. De aceea, trebuie să mă expun trei luni la soare, pentru că altfel sunt un fel de reptilă. Singura soluție e soarele, razele ultraviolete sunt foarte bune. De aceea, de ani de zile plec în luna noiembrie în Caraibe. În general, femeile care au această afecțiune, chiar suferă', a declarat aceasta pentru Impact.
Femeia de afaceri susține că această boala i-a afectat tinerețea: „Cam 30% o au, iar boala ia forme foarte urâte. Nu te vindeci, o moștenești, în cazul meu e boală luată de la tata, iar fiul meu m-a moștenit pe mine, n-am ce să-i fac, asta-i viața și nu există tratament. Există doar unul, niște injecții, dar care-ți afectează ficatul sau altele, ca la vaccinuri. Fiul meu era disperat. Mie mi s-a declanșat la 24 de ani și țin minte cum eram la 28, o reptilă de sus până jos. Imaginați-vă o fată tânără plină de bube'.
„De câte ori sunt agitată, încep să mă mănânce coatele, genunchii, încheieturile, în general, la mine și gleznele. Am învățat să trăiesc cu chestia asta. A fost greu, dar sunt valuri, care vin și trec. Dar, dacă stau la soare, s-a mai atenuat, măcar la coate. La mine se vede la televizor, pentru că gesticulez, mi se văd coatele. Și mă dau cu tot felul de creme. O soluție au fost cremele cu cortizon, dar nu le recomand, pentru că cortizonul face și bine, dar și rău', a mai spus Monica Tatoiu.
Potrivit datelor preliminare ale Proiectului Național privind prevalența psoriazisului și a psoriazisului artropatic în România, aproximativ 5% din populația țării suferă de psoriazis.
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), psoriazisul este a 5-a cea mai importantă boală cronică netransmisibilă, alături de boli precum diabetul, cancerul, bolile cardiovasculare sau respiratorii. Boala afectează nu doar pielea, ci şi alte organe, ducând frecvent la complicaţii.
Medicii dermatologi atrag atenția că lipsa de informare în ceea ce privește psoriazisul face ca publicul larg să perceapă greșit această afecțiune cu implicații severe la nivel psihosocial și în viața de zi cu zi a pacienților. Pentru că se consideră o boală contagioasă, oamenii evită să intre în
contact direct cu pacienții, ducând la stigmatizarea și izolarea lor.
Stigma socio-profesională scade semnificativ calitatea vieții bolnavilor, aceștia ajungând să se confrunte cu un nivel crescut de depresie. Un procent foarte mare de pacienți cu psoriazis au avut gânduri suicidale. Statisticile referitoare la impactul psihologic asupra pacienților sunt îngrijorătoare: