Momente penibile

Iti sunt cunoscute situatiile acelea imposibile in care simti ca intri in pamant de jena. Sa reactionezi ca un strut nu pare cea mai buna solutie. Iata cum poti sa le depasesti onorabil…

Te lovesti pe strada de un cunoscut caruia nu i-ai raspuns la mesaje, esti nevoita sa mergi in autobuz alaturi de o persoana pe care abia ai cunoscut-o si nu ai nici o idee de conversatie, te-ai nimerit in lift cu seful tau si se asterne o tacere stanjenitoare…

Sunt situatii penibile, in care te simti blocata si nu stii cum sa te comporti. De cele mai multe ori, esti foarte incurcata, stanjenita si parca, cu cat te straduiesti sa gasesti o iesire, cu atat aceasta e mai departe si te simti mai penibil.

Dar, cum nu realitatea este cea mai importanta, ci modul in care o interpretezi, intotdeauna exista si solutii. Desigur, ai intalnit si persoane care nu par afectate de ridicolul unui moment anume. De aceea, invata si tu sa te comporti natural in orice situatie.

Simtul ridicolului – atu sau dezavantaj?
Nonconformistii
Unele persoane nu par deloc afectate atunci cand sunt protagonistele unei situatii penibile sau doar asista la aceasta. Se poarta foarte natural, nu par sa sesizeze jena celor din jur si trec cu mare usurinta peste incident.

Naturaletea lor se datoreaza faptului ca sunt persoane mai nonconformiste, care nu prea tin cont de parerea celorlalti si se simt libere sa se comporte cum le trece prin minte, dincolo de prejudecati sau restrictii sociale. Isi cunosc foarte bine propria valoare, nu au complexe de inferioritate si isi permit sa mai si greseasca.

De cele mai multe ori, chiar reusesc sa se amuze atunci cand aluneca pe gheata ori cand vad ca le atarna hartie igienica din buzunar.

Orgoliosii
La polul opus sunt cei care se simt incorsetati de rigorile sociale si care tin foarte mult seama de imaginea pe care o au altii despre ei, indiferent ca le sunt sau nu apropiati.
Ei simt o oarecare nesiguranta de sine, care ii tine tot timpul in alerta si ii face sa aiba un simt dezvoltat al ridicolului.

Probabil ca in copilarie au fost aspru si deseori criticati de parinti – sau luati peste picior -, iar simturile li s-au ascutit in privinta posibilelor situatii penibile. Ba mai mult, este posibil ca cei in cauza sa fie chiar mandri de acest simt dezvoltat al ridicolului pe care il au si care – considera ei – ii fereste sa se faca de ras.

Culmea este ca tocmai astfel de indivizi cad deseori in plasa penibilului si, cu cat depun eforturi sustinute sa iasa dintr-o astfel de situatie, cu atat se infunda mai tare.

O mana de ajutor
Desigur, mai exista si persoane (destule!) care au talentul de a-i pune pe ceilalti in posturi penibile. O fac fie din invidie – ca sa mai scada din “actiunile sociale” ale unui rival – fie, pur si simplu, pentru ca nu isi dau seama de situatia dramatica pe care o creeaza pe seama altora.

Cineva apropiat se afla intr-o situatie penibila
1. In plina sedinta, observi ca slitul colegului este deschis.
Sfatul nostru: Dar, daca ridicolul situatiei te obsedeaza, fa-i un semn discret, ca sa-i atragi atentia. Daca este posibil, ia-l deoparte si, cu mult tact, spune-i ce se intampla si ?acopera-i? retragerea. Nu astepta multumiri.

2. Esti intr-un magazin cu prietena ta, care isi alege numai haine prea stramte, cerandu-ti de fiecare data parerea.
Sfatul nostru: Poti fi sincera si directa, dar mai bine sugereaza-i prietenei tale alte modele, mai potrivite cu silueta ei, in asa fel incat sa nu atragi atentia asupra defectelor ei fizice ori a lipsei sale de gust. Poti sa comentezi pe seama faptului ca marimea inscrisa pe etichete nu se potriveste cu cea a pieselor probate de prietena ta.

3. La o petrecere cu colegii tai, ai luat-o si pe cea mai buna prietena. Ea a baut cateva pahare in plus si se cam da in spectacol.
Sfatul nostru: Daca nu reusesti sa o tii in frau, invoca un motiv oarecare si pleaca cat mai repede, luand-o si pe ea cu tine. Daca ati venit impreuna, trebuie sa si plecati impreuna! Astfel, o vei salva de ridicol. Mai bine sa suporti bombanelile ei, ca ai luat-o din mijlocul distractiei, decat comentariile de a doua zi, de la birou…

Situatii penibile – cum iesi din ele
1. Ai o noua colega la serviciu si, dupa trei saptamani, constati ca i-ai spus Claudia, cand, de fapt, o cheama Simona.
Sfatul nostru: Fara nici un comentariu, cu prima ocazie, foloseste numele corect. Daca solutia ti se pare totusi nepotrivita, cere-ti scuze si da vina pe oboseala ori pe stres. Ar fi mai bine sa nu invoci neatentia – vei da de inteles ca persoana respectiva este lipsita de importanta.

2. Esti invitata la o petrecere unde nu cunosti pe nimeni in afara de gazda si te simti ca si cum ai fi fost parasutata in jungla…
Sfatul nostru: Roaga gazda sa iti prezinte macar o parte dintre cei prezenti si cauta, pentru inceput, subiecte de conversatie neutre: vremea, ultimul film aparut etc. Incearca sa fii calma si deschisa, dar nu exagera cu o atitudine prea familiara.

Ar fi bine sa te apropii si de cei care stau mai retrasi si par, ca si tine, ca au nevoie de companie. Dar fii discreta si nu exagera cu exuberanta!

3. Mergi pe strada si o persoana necunoscuta te opreste, iti spune pe nume, te intreaba ce mai faci.
Sfatul nostru: Zambeste si raspunde politicos. Daca din primele replici nu iti amintesti cine este, cere-ti scuze si recunoaste deschis in ce situatie te afli. Da vina pe un lapsus si sugereaza-i ca ai fi bucuroasa sa iti aminteasca imprejurarile in care v-ati cunoscut.

Text: Valentin Banica

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Povesti adevarate