Esti o persoana care nu stie sa spuna “nu”?

Te supui neconditionat dorintelor celorlalti? Crezi ca ti s-ar potrivi o pancarta pe care sa scrie “cere si eu voi face”? Atunci e timpul sa ripostezi!

Ti s-a intamplat de nenumarate ori ca, atunci cand cineva iti cere sa-i faci un serviciu, sa raspunzi degajata: “Cu placere!”, desi in sufletul tau strigi “nu vreau”?
De ce ni se intampla sa acceptam responsabilitati pe care nu le dorim de fapt? La baza acestui comportament sta, in principal, dorinta de a fi placut si acceptat de cei din jur. Ne este teama ca ne vom pierde prietenii daca spunem “nu”.

Ar trebui sa fim apreciati pentru ceea ce suntem si nu doar pentru ceea ce facem pentru ceilalti. Uneori, a nu refuza este si un mecanism de autoaparare, de prevenire a conflictelor. Se pare insa ca atunci cand acceptam cu usurinta orice, suntem considerati persoane slabe: cu cat faci mai mult, cu atat ti se va cere mai mult.

Cei din jur te vor trata cu un dispret ascuns pentru disponibilitatea ta, iar respectul de sine va avea din ce in ce mai mult de suferit. Desigur, esti o persoana generoasa si iti face placere sa ajuti. Insa nu ar strica sa iti si fie recunoscute meritele, nu-i asa?

Exista si persoane care nu refuza din alte motive. Au nevoie sa simta ca detin controlul asupra tuturor, asa ca isi iau tot felul de raspunderi, chiar daca nu e cazul. Acestea sunt persoanele care vor cu tot dinadinsul sa te ajute. Nu vor refuza nimic din ce le ceri, nu pentru ca nu stiu sa spuna “nu”, ci pentru ca sunt gata sa faca tot felul de lucruri fara ca macar sa li se ceara. Daca vei incerca sa faci ceva in locul lor, vor trai sentimente de nesiguranta si senzatia ca pierd controlul.

O martira moderna
Probabil ca ar trebui sa fii mandra ca toti cei din jur iti cer ajutorul. Dar acest lucru poate deveni o povara atunci cand ceilalti uita de nevoile si dorintele tale…
Iti sunt familiare cateva dintre situatiile urmatoare?
– Faci singura toata treaba din casa fiindca “nimeni altcineva nu o va face” sau “nimeni altcineva nu o face la fel de bine ca tine”. Totusi, iti coplesesti cu semne de recunostinta sotul atunci cand – rareori – se decide sa duca gunoiul.

– Intotdeauna esti sufletul organizarii diferitelor evenimente, la serviciu ori in familie – adica duci tot greul si nimic nu se face fara tine.
– Esti cea care isi imparte tot timpul liber intre vizite la diversi membri ai familiei sau la prieteni, desi ei nu fac niciodata primul pas pentru a intretine relatiile.
– Fiind invitata la o prietena, te simti obligata sa o ajuti cu cea mai mare parte din pregatirile pentru cina la care erai, de fapt, musafir.

– Cel putin o data pe saptamana ii iei de la scoala pe copiii prietenelor si le oferi o gustare la tine acasa, fiindca “mamicile lor sunt prea ocupate ca sa o mai faca si pe asta”.
– Tu esti, de fiecare data, cea care conduce masina pe drumul de intoarcere de la petreceri, pentru ca sotul tau sa poata bea un pahar cu vin – sau chiar mai multe…

– La serviciu, esti renumita pentru rolul tau de “creatoare” de sandvisuri la sarbatoriri sau drept “cea care strange banii pentru cadouri”.
– Petreci ore intregi ascultand-o pe amica ta care se plange vesnic de viata grea pe care o are, desi ai un milion de treburi de facut.

Un “nu” politicos
1. Cand ti se cere ceva ce nu doresti sa faci, spune: “Pot sa te caut eu mai tarziu?”. Iar mai tarziu cere-ti scuze ca nu poti fi de ajutor, ca programul tau e prea incarcat.

2. Nu te astepta din partea celorlalti sa iti citeasca gandurile. Poate ca cei din familie sunt convinsi ca adori sa freci gresia din bucatarie, cand tu, de fapt, fierbi de indignare ca nu primesti nici un ajutor. Profita de un moment de calm si dezvaluie-le ceea ce simti.

3. Nu uita ca a fi gata oricand sa dai ajutor oricui nu este ceva care iti aduce automat respectul mult asteptat. In general, oamenii au tendinta sa-i respecte pe cei care spun “nu”. Prin urmare, daca vrei sa fii respectata, respecta-te mai intai tu!

4. Daca stii ca ai aceasta slabiciune si, atunci cand esti rugata, te fastacesti si nu stii sa spui altceva decat “desigur”, ar fi bine sa iti pregatesti cateva replici de care sa te folosesti ori de cate ori este nevoie. Repeta, in gand sau in fata oglinzii, afirmatii precum: “Imi pare rau”, “Nu se poate”, “Sunt prea ocupata”. Exerseaza-le folosind si tonul potrivit: politicos, calm, dar ferm. Nu uita: pentru ca ceilalti sa te creada, trebuie sa fii tu insati convinsa ca nu poti sau esti prea ocupata…

5. Poate ca iti e teama sa nu fii considerata o mama rea daca nu ti-ai conduce copiii la scoala cu masina, nu le-ai pune masa de fiecare data, nu ai curata cu rabdare mizeria lasata de cateii vagabonzi pe care ei ii adapostesc in casa etc. De fapt, nu ar fi deloc rau sa le incurajezi independenta si sa-i inveti de mici sa isi asume raspunderi pe masura varstei lor. Daca intotdeauna vei face treburile in locul lor, ii vei limita si le vei transmite mesaje de genul “nu esti capabil sa faci asta…”.

6. Cere, la randul tau, sa ti se faca unele servicii atunci cand ajuti pe cineva. Astfel, oamenii din jurul tau te vor pretui mai mult si isi vor aminti – sau vor invata! – ca ajutorul trebuie sa fie reciproc.

7. Nu te lasa intimidata de reactiile celorlalti cand vei incepe sa spui “nu” la cererile lor. Intrucat i-ai obisnuit cu supunerea ta neconditionata, vor fi uimiti la auzul primului tau refuz! Poate ca se vor supara pe tine si te vor acuza, pe nedrept, ca esti egoista sau nepasatoare. Mare paguba! Cu timpul, se vor obisnui cu aceasta noua atitudine si vor invata sa iti pretuiasca ajutorul. Iar daca vor ramane suparati, este pierderea lor! Nu iti sunt prieteni cu adevarat daca nu inteleg nevoile si dorintele tale.

Psiholog Valentin Banica

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Povesti adevarate