Miastenia Gravis, boala „invizibilă“

Miastenia Gravis, boala invizibila

Alina Savu povestește despre diagnosticul de Miastenia Gravis și despre modul în care, de la o carte, și-a recompus viața, pagină cu pagină.

Miastenia Gravis, boala invizibila

Alina Savu a depasit diagnosticul de Miastenia Gravis

În septembrie 2014 mă aflam în curtea casei mele: abia mai puteam să mă mişc şi să respir! Mă aflam la 2-3 luni distanţă de un cumplit accident rutier pe care îl avusesem, în urma căruia îmi  fracturasem braţul drept şi aveam tijă metalică cu 12 şuruburi. Mâna dreaptă nu o puteam nici mişca
şi nici folosi!

Toate acestea se adăugau faptului că eram bolnavă de miastenia gravis (o boală rară autoimună) de 8 ani de zile şi că mă simţeam extrem de rău, deşi luam cortizon în doze mari de ceva timp. Atunci, în curtea casei mele, uitându-mă la toate realizările materiale care mă înconjurau (şi care nu îmi dădeau nici o satisfacţie), simţeam că nu mai am mult de trăit!

Voiam să-mi schimb viața radical

De 3-4 ani voiam să fac acest lucru, dar nu aveam curajul şi puterea de a-l duce la capăt. Întâmplător sau nu, a doua zi am primit de la unchiul meu un email ce conţinea cartea Spune-mi unde te doare, scrisă de Michael Odoul. Pe mine mă dureau multe! Mă durea mâna, mă dureau picioarele, mă dureau articulaţiile, mă durea umărul, mă durea spatele, dar cel mai tare mă durea sufletul!

Ştiam că există o relaţie strânsă  între corp şi spirit, că durerile corpului sunt prin referire la rănile sufletului  şi că există o legătură între manifestările fizice, simptome, boli sau accidente şi ceea ce se petrece cu noi şi în noi. Era exact ceea ce se întâmpla cu mine şi cu viaţa mea la acel moment: tensiune, dificultatea de a acţiona şi de a alege, dorinţa de a face ceva pentru a-mi controla propria viaţă.

Ce-am făcut?

În primul rând trebuia să îmi revin din punct de vedere fizic. Am început să iau vitamine (vitamina C, A, E, D3 ), am început să beau zilnic sucul de la o lămâie, să am o alimentaţie cât mai bogată în vitamine alegând să consum cât mai multe fructe şi legume. Şi încet, am observat că mă simt din ce în ce mai bine şi astfel am scăzut doza de cortizon până când l-am eliminat definitiv.

Între timp, am avut şansa de a face un curs de dezvoltare personală cu Dr Menis Yousry, care mi-a schimbat viaţa. După un moment în care Dr Menis ne-a pus să ne gândim în tăcere la noi înşine şi la copilăria noastră am izbucnit în plâns şi am spus 'Alina, te iert! M-am iertat şi am pornit mai departe!

Am început să capăt mai multă încredere

Puneam mult mai mult preţ pe mine, îmi acordam tot mai mult timp mie însumi, mă preocupa mult mai mult felul în care mă îmbrăcam. Deja spuneam fără nici o urmă de ruşine că sunt bolnavă, îmi acceptasem boala. Iar acum, în septembrie 2016, zâmbesc şi râd din ce în ce mai des, mă bucur de o viaţă socială mult mai activă, mă întâlnesc mai des cu prietenii, merg la teatru (nu mai fusesem de 9 ani  din lipsă de timp).

Ajutându-mă  mai mult pe mine am căpătat puterea de a ajuta şi pe cei din jurul meu, implicându-mă în mod constant ca şi voluntar în diverse campanii şi acţiuni. Iar voluntariatul  îmi oferă o mare satisfacţie sufletească!

Lista Alinei

Miastenia Gravis diagnostic

  • este important să ştii cum să îţi manageriezi boala astfel încât să ai o viaţă normală şi fericită.
  • stresul are un rol major în majoritatea bolilor, în special în bolile autoimune.
  • există peste 80 de tipuri de boli autoimune clasificate în funcţie de diferitele părți ale corpului care sunt afectate. S-a demonstrat ştiinţific că în topul cauzelor bolilor autoimune se află stresul, anxietatea şi depresia.
  • sistemul imunitar este foarte strâns legat de creier şi de sistemul nervos, dar şi de celulele albe din sânge ce răspund la diferite nevoi fiziologice și chiar psihologice. Oamenii de de știință americani, chiar au sugerat că leucocitele se comportă ca nişte “bucăți de creier împrăștiate peste tot corpul”.
  • Cea mai importantă parte a corpului uman este creierul. Acesta este motivul că efectul  placebo sau efectul nocebo (o atitudine pozitivă sau negativă a creierului) poate impune un astfel de efect puternic asupra fiziologiei și sănătății organismului.

Află și povestea Crinei Vereș, femeia care s-a vindecat singură de cancer.

Despre Miastenia Gravis

Miastenia Gravis se caracterizează prin slăbiciunea progresivă a muşchilor voluntari. Slăbiciunea se agravează la repetarea mişcărilor şi se ameliorează la repaus. Ni se spune fulgi de nea', pentru că miastenicii se aseamănă, dar nu există doi cu simptome identice. Slăbiciunea muşchilor este extrem de variabilă, un bolnav poate fi bine, activ, iar după doar câteva secunde să cadă din picioare ca o marionetă căreia cineva i-a retezat sforile.

Simptomele miasteniei gravis sunt căderea pleoapelor, vedere dublă, vorbire dificilă, nazonată, faţa inexpresivă, grimasă, dificultate la mestecat şi înghiţit alimente solide şi lichide, difcultate la mers, urcat scări, ridicare de pe scaun, ăderi bruşte din picioare, greutate în a ţine capul ridicat (poziţia gânditorului'), criza miastenică: imposibilitatea de a înghiţi şi respira, bolnavul este pus pe aparat de respiraţie asistată. Mai multe informații găsești pe site-ul Asociației Miastenia Gravis – www.miastenie.ro

Vezi și în ce măsură Sănătatea ți se citește pe corp.

Foto: Doina Vadanovici
Încălțăminte și geanta by ECCO; Îmbrăcăminte: Evas Lab by Ana Munteanu. Geaca piele: Amelie Suri by Roxana Tudor. Make-up: Ana Chiriac. Hairstyle: ANY Web Mua

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Povesti adevarate