Despre feminism, cu feminitate

roxana-dumitrache

roxana dumitrache

Roxana Dumitrache m-a impresionat, la conferința TEDx, cu cel mai pertinent discurs feminist. Dublat de o feminitate cuceritoare. O combinație de neratat pentru o protagonistă de copertă aniversară.

Începând de la politețe, un bun-simţ pe cale de dispariţie, eleganţă în exprimare, scris, înfăţişare – totul e impecabil și rezultatul unei educații alese. De unde vin toate aceste bune deprinderi?

Sunt rezultatul unei conștientizări puternice și permanente a sinelui. Eu știu tot timpul că trebuie să fiu responsabilă față de mine, în primul rând, și apoi față de ceilalți. Poate e nefiresc și exotic ce spun, însă pentru mine, eleganța vine și din autoconservare uneori. Într-o lume a stridenței, a grosolăniei fără margini, a lipsei de răbdare ca virtute, a agresivității și tupeului ca rețetar al succesului, eu aleg să fiu elegantă și, sper, grațioasă.

Când răspunzi mitocăniei cu o eleganță venită din altă lume, o neutralizezi, tocmai pentru că pare răspunsul improbabil. Și se aplică de la situații anodine, comune, de viață, până la contexte profesionale: eleganța e o tactică de supraviețuire imbatabilă. Eu obțin printr-o polițete desuetă ceea ce alții obțin prin nervi și tonuri ridicate. Știu că putem să transformăm micro-lumile în care trăim după chipul și asemănarea noastră.

Competenţele şi abilităţile din CV-ul tău sunt cu adevărat impresionante. De unde apetitul acesta pentru studiu, dezvoltare personală, evoluţie spirituală?

CV-ul meu spune povestea unei foste fetițe tenace, căreia i-a cam plăcut la școală. Mie mi-a plăcut să învăț cu același firesc și aceeași poftă cu care unora le place să colecționeze timbre, machete de mașini rare, să joace tenis sau să călătorească. Școala nu a fost un hobby, însă niciodată nu am perceput-o ca pe o corvoadă.

E drept, mi s-a cultivat de mică simțul datoriei, am înţeles că mersul la școală e un „trebuie, era jobul meu, aşa cum părinții meu plecau dimineața la spital, medici fiind. Am avut șansa – din ce în ce mai rară acum – de a avea niște profesori extraordinari la școlile din Suceava. Nu am mers niciodată la școală cu teamă, iar acum, când interacționez cu elevi sau liceeni terifiați, îmi dau seama ce noroc uriaș am avut. Ce sistem educațional e acela în care elevii merg la școală terifiați, plictisiți, umiliți și fragilizați?

Al doilea motiv pentru care mi-a plăcut să învăț e că niciodată părinții mei nu m-au trimis la învățat. M-au educat să vreau eu să învăț şi să îmi fie simplu, fără sincope. Și acum mă gândesc că inerțial am terminat ca șefă de promoție, inclusiv facultatea. Nu mi-am propus asta, ba chiar mi se pare greșit că sistemul românesc e comparativ, că obsesia multor părinți nu este evoluția şi fericirea copilului, ci cum se plasează acesta într-o ierarhie, adesea deformată de subiectivism și strâmbă.

Într-o lume corectă, notele ar trebui să fie secrete, cum erau la facultatea mea britanică și în orice mare școală a lumii, să le știe doar copilul şi familia, însă în România încă există reflexul stupid și învechit de a pune notele pe gard, la propriu.

Citește continuarea pe pagina următoare

La conferinţa TEDx, prezentarea ta a fost impecabilă – ca discurs, prezenţă, eleganţă a exprimării, o limbă engleză impecabilă, emoţie bine dozată, toate la locul lor. Ţi-am dat atunci 35-37 de ani, nu ca apariţie fizică, ci ca maturitate a prezentării.

roxana dumitrache, conferinta TEDx

Trebuie să recunosc că nu mă imaginam speaker la un eveniment TEDx înainte de 30 de ani. Brandul adună pe aceeași scenă personalități cu CV-uri consistente, uneori cu experiențe de viață ieșite din comun și capabile să schimbe alte vieți, să scuture lumi din temelii și câteodată să le reașeze. Unele conferințe au atâta forță încât scot oamenii din letargie, îi determină să creadă în cauze și în ei înșiși.

Dacă o singură femeie a plecat de la acest eveniment convinsă că limitele genului ei nu sunt limitele lumii ei, atunci am reușit.

Ești imaginea a ceea ce se numește „copil de familie bună. Ce mai înseamnă azi această etichetă uşor desuetă?

E o expresie care îmi place mult, mi se pare că e cuminte și simplă ca un guler apretat. Sunt dintr-o familie de intelectuali de modă veche, de câteva generații. Nu e vreun titlu de glorie sau vreun merit, în nici un caz, ci un simplu determinism. Așa a fost să fie.

Familia mea e formată din medici și cadre didactice – toată familia extinsă –, poate de aici am sensibilități majore când vine vorba de cele două sisteme: de educație și sănătate. Am crescut într-o familie bună în sensul etic. Corectă în lume și în educația mea, sănătoasă în dinamica relațiilor. Mie nu mi-a lipsit niciodată dragostea.

Eşti una dintre cele mai credibile voci printre discursurile feministe. Care sunt principiile pe care le promovezi?

De mică ştiam − încă de pe vremea când eram mângâiată pe creștet și auzeam des: ce fetiță frumoasă − că a fi frumoasă nu e suficient. Înainte de a fi feministă, sunt femeie. Sunt fiică, soră, iubita și partenera unui bărbat remarcabil, prietenă, camaradă de arme și, pe lângă toate aceste întrupări, sunt feministă. Am fost întrebată, pe vremea când lucram în Comisia Europeană, pe un ton șăgalnic-înduioșător, dacă m-am născut feministă.

Am recunoscut în ton prudența falsă cu care întrebi pe cineva dacă cicatricea de pe frunte e semn din naștere sau semn de bună purtare ca urmare a vreunei obrăznicii din copilărie. La mine, feminismul a fost semn din naștere. Tatăl meu, medic ginecolog, e primul profeminist pe care l-am cunoscut.

Apoi, toată copilăria mea a fost marcată de femei puternice, unele cu un magnetism intelectual formidabil, precum bunica paternă; altele, femei simple, semi analfabete, care duceau pe umerii lor poverile lumii și care m-au învăţat că pot să fiu docilă, cuminte, „la locul meu, însă sunt datoare să lupt pentru drepturile mele.

Adevăratul noviciat feminist a început în facultate, prin profesoara Mihaela Miroiu (n.r. Femeia anului 2005 pentru Apărarea Drepturilor Femeii), și a continuat la Londra, unde, în timpul masterului la London School of Economics and Political Science, am avut șansa uriașă de a le audia la prelegeri pe Hillary Clinton și Madeleine Albright. Feminismul, ca și alte „isme, se deghizează sub multe forme, are intensități diferite și versiuni radicale, însă se revendică, indiferent de „costumații, din următorul truism: femeile și bărbații se nasc egali în drepturi.

Citește continuarea pe pagina următoare

În spatele acestui adevăr universal, zace însă o tradiție culturală care inferiorizează sistematic femeile, Or, asta ne învață și istoria. O istorie din care femeile sunt marile absente, în care nu e pomenită decât ca notă de subsol lupta pentru revendicarea drepturilor politice și civile pe care femeile au trebuit să o poarte, dar în care e menționată însă „generozitatea cu care li s-au acordat aceste drepturi.

Feminismul meu e despre empatie și solidaritate, despre autonomie și, în fond, despre libertate în cel mai extins grad pe care îl comportă termenul. Lecturile sunt importante, dar feminismul meu e despre viața și experiențele femeilor din jurul meu. În prezent, lucrez la Institutul Cultural Român, unde coordonez proiecte în zonele în care ICR nu are reprezentanțe și, în general, mă ocup de literatură și artă vizuală.

Pe lângă job, scriu în spațiul public despre subiecte care vizează egalitatea de șanse, educația, teme sociale actuale, uneori politică. Una dintre reacțiile mele publice a generat, alături de altele, demisia unui ministru (ministrul de interne Ioan Rus a ofensat familiile românilor care lucrează în străinătate, folosind niște apelative abjecte; prima reacție publică, la cald, a fost a mea, au urmat altele, și uite așa am ajuns dată la ziar ca fiind „Feminista care a demis un ministru. E o exagerare, însă ce e important e vigilența cu care trebuie să taxăm abuzurile, derapajele, insultele. Eu asta fac și nu cred că o să tac vreodată.

roxana dumitrache

Cum te vezi peste 5 ani?

Fericită. Cu un doctorat și un bebe, nu neapărat în ordinea asta. Mai dedicată scrisului și cu mult mai mult timp dedicat cauzei feministe. Solidaritatea feminină în România? E în construcție. Sper să nu fie o construcție fără deadline, totuși. E dificil să apară solidaritatea într-o dinamică socială în care egalitatea dintre femei și bărbați există doar la nivel formal, juridic.

Mai mult, domeniilor de activitate puternic feminizate, precum educaţia, cultura și sănătatea, le sunt alocate resurse insuficiente. Există și o formă bizară și inexplicabilă de concurență între femei. Reușita unei femei e rar primită cu bucurie sau măcar cu o atitudine neutră de alte femei, e de obicei umbrită de invidie, deconstruită de ranchiună – de ce ea și nu eu?

O lume mai bună pentru femei e o lume mai bună pentru toţi. Cum îi putem convinge şi pe decidenţii autohtoni?

Devenind noi decidenți. Sau susținând agende feministe. Eu cred în feminizarea politicului care ar presupune mai multă empatie, mai mult spirit civic, mai multă dedicare, mai multă solidaritate și mai multă preocupare către teme care intersectează esențial experiențele feminine. Avem însă o tradiție democratică încă fragilă ca să sperăm că o politiciană feministă va ajunge vreodată să fie votată pentru că își asumă o agendă feministă și o definește ca atare.

Nici femeile nu ar vota-o! Cât despre o prezență mai consistentă a femeilor în politică, mi-e greu să cred că vom ajunge vreodată la o reprezentare paritară. Mai cred însă că și bărbații neimplicați politic pot deveni mai receptivi la un model partenerial.

Există tot mai mulți barbați care înțeleg că modelul de cuplu sănătos și armonios e cel partenerial, în care există o diviziune echitabilă a muncii în casă. Bărbați care își respectă integral partenerele, nu le fragilizează, nu cred că li se cuvin supa aburindă, așternutul apretat, casa curată, copiii bine crescuți. O femeie care nu e prețuită nu va putea oferi, la nesfâ rșit, iubire, grijă, respect. O lume mai bună pentru femei e o lume mai bună pentru bărbați.

DANIELA PALADE TEODORESCU | FOTO: TIBERIU ARSENE ȘI ARHIVA PERSONALĂ

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Povesti adevarate