„Mi-am transformat pasiunea în profesie“

Povestea unei cariere de succes în CSR, construită cu sacrificii, cu imaginaţie şi muncă enormă şi mai ales cu sufletul plin de satisfacţia lucrului bine făcut. 

veronica dragan

Veronica Dogaru nu este o vedetă, nu a ales o carieră în lumina reflectoarelor şi nu a visat să devină om politic, miliardar sau afacerist. Este o mămică fericită, care şi-a dorit să facă ceva pentru ca şi alţii să se simtă la fel şi care găseşte căi dintre cele mai inedite pentru a ajuta la împlinirea acestui ideal. Un gest simplu, care poate schimba faţa lumii în care trăim.

Mai mult de 15 ani de experiență. În copilărie şi-a dorit să fie profesoară de franceză, dar a ajuns să lucreze într-o uriaşă companie de telefonie mobilă, unde, o idee îndrăzneaţă i-a adus în faţă o răspundere paradoxală: coordonează echipa şi proiectele de responsabilitate socială de aici.

O „specializare ce implică într-o măsură covârşitoare voluntariatul şi care, de fapt, nici nu cred că există în nomenclatorul de profesii însă, fără de care, multe comunităţi, mulţi copii, tineri şi persoane cu dizabilităţi ar fi avut o viaţă mai grea, mai săracă şi mai urâtă.

Absolventă de Litere, Veronica Dogaru trăieşte zilnic, de mai bine de 15 ani, într-o lume dificilă, cu resorturi complicate, fiindcă faptele bune nu sunt deloc simplu de împlinit, dar croită cumva pe măsura sufletului său mare şi în care ideile şi strategiile de ajutor, iată, chiar valorează ceva.

Serioasă şi de o eleganţă discretă, te întâmpină cu privirea un pic severcercetătoare, parcă de profesoară exigentă şi cu un aer tot timpul hotărât, dar cu un zâmbet cald şi cu ochii rotunjiţi de surpriza întâlnirii: „Până prin 2011, am făcut comunicare internă, iar în 2012, a venit întâlnirea cu CSR-ul şi cu proiectele ample de Responsabilitate Socială Corporatistă, atunci când s-a creat echipa pe care o coordonez, responsabilă de activitățile de comunicare internă, PR și CSR.

În ciuda faptului că drumul său pare drept şi lin, ascunde în spate o muncă uriaşă, unde construcţia începe mereu de la zero. De la comunicare, la voluntariat şi de la traininguri CSR, la antreprenoriatul social şi proiecte pentru comunităţi întregi. Însă, cea mai mare parte din activitatea sa profesională are legatură cu societatea civilă şi educaţia.

Cele mai reuşite proiecte CSR sunt rezultatul inspiraţiei şi pasiunii. „O inițiativă în care am pus cu toții foarte mult suflet este cea mai recentă acțiune de voluntariat susținută de companie în colaborare cu Muzeul Grigore Antipa, cu sprijinul căruia am oferit unui număr foarte mare de copii o experiență inedită: un tur virtual al celui mai interactiv muzeu din România.

Comunitatea noastră trăiește experiența digitalizării, iar pe parcursul ultimelor luni, ne-am tot gândit cum am putea să răspundem unei nevoi actuale în comunitate – educația – „punând la treabă internetul de mare viteză, 4G.

Proiectul a presupus coordonarea unei logistici impresionante și a unui număr important de persoane implicate – de la inginerii din Tehnic ce au făcut măsurători de rețea în teren, colegi din Training care au conturat partea de prezentare, la cei 72 de voluntari care au participat la cele două reprize de repetiții și la transmisiunea live, până la muzeografii de la Antipa, voluntarii din teren ai asociației „Salvați copiii, învățătorii responsabili de la școlile selectate, echipa de regie tehnică, bloggerii și vedetele care ne-au acordat sprijin pe toată durata proiectului și, bineînțeles, agenția ce ne-a dat o mână de ajutor în implementare.

A fost o muncă complexă, grea, susținută, dar rezultatele au meritat orice efort: zâmbetele, reacțiile, energia, bucuria celor peste 600 de copii, din colţuri pierdute ale ţării, care au vizitat Muzeul Antipa fără să plece din orașul lor, o experienţă educativă unică pe care mulţi dintre aceşti copii cine ştie dacă ar fi trăit-o vreodată, povesteşte Veronica.

Voluntariatul este un program de suflet. „Poate că mulţi ar spune că nu-i cine ştie ce, că nu este un proiect mare, dar satisfacţia noastră a fost enormă văzând nerăbdarea copiilor, curiozitatea şi fericirea din ochii lor.

Cred că prin voluntariat, prin faptul că ne facem timp pentru a oferi altora din ce avem noi prețios – resurse, cunoștințe, energie, bunăvoință, atenție – avem o șansă să schimbăm, să influențăm lumea din jurul nostru, mai spune pasionata creatoare de programe CSR, adăugând că se consideră o norocoasă: „Mă număr printre norocoșii care au putut să își transforme pasiunea în profesie.

Viața mea este în mare măsură  profesia mea: cred în lucrul bine făcut şi în valoarea înglobată în drumul de la gând la împlinire. Îmi place să cred că se vede strădania mea de a deveni un om de valoare mai mult decât unul de succes.

Este cumva un cumul al unor lucruri de bun simţ, împărtășite în copilărie de părinți: viața e făcută din mai multe unghiuri de abordare, fii deschis și încearcă să o privești și din papucii altuia, străduieşte-te ca lucrul tău să fie bine făcut, respectă-i pe ceilalți şi urmează-ţi pasiunea.

Autor: Adrian Cîlțan

Foto: Orange România

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera