Mario Vargas Llosa a murit. Laureatul premiului Nobel avea 89 de ani

Mario Vargas Llosa a murit la 89 de ani, la Lima. Ultimul mare nume al „boom-ului latino-american', laureat Nobel și figură emblematică a literaturii universale, lasă în urmă o operă monumentală și o moștenire culturală de neșters.

„Cu profundă tristeţe vă anunţăm că tatăl nostru, Mario Vargas Llosa, a decedat astăzi la Lima, înconjurat de familia sa şi în pace', au transmis aceștia. Conform dorinței sale, trupul său va fi incinerat, iar familia nu va organiza o ceremonie publică. Moartea sa marchează încheierea unei epoci. Vargas Llosa a fost ultimul mare reprezentant al generației de aur a literaturii latino-americane, alături de Gabriel García Márquez și Julio Cortázar. A fost unul dintre pionierii mișcării literare cunoscute drept „boom-ul latino-american' din anii 60–70, fascinând generații întregi de cititori prin stilul său incisiv, temele curajoase și forța narativă.

Peruvian-Spanish writer Mario Vargas Llosa poses in the prestigious library of the Institut de France before the entrance ceremony as a member of the French Academy in Paris, France on February 09, 2023. Photo by David Niviere/ABACAPRESS.COM

În ultimii ani, s-a retras treptat din spațiul public, fiind afectat de probleme de sănătate. La finalul lunii martie, fiul său a postat pe rețelele sociale câteva imagini cu el în Lima, în locurile unde scriitorul a finalizat ultimele două romane ale sale: Cinco Esquinas (2016) și Le Dedico Mi Silencio (2023). Născut în 1936 în Arequipa, Peru, și crescut o parte din copilărie în Bolivia, Vargas Llosa a studiat la Lima. A pășit în lumea literară cu romanul Orașul și câinii (1963), inspirat din perioada în care a fost elev într-o academie militară – o lucrare care avea să zguduie canonul literar sud-american și să deschidă drumul spre recunoaștere globală. Printre cele mai cunoscute titluri ale sale se numără Conversație la Catedrală, Războiul sfârșitului lumii, Mătușa Julia și condeierul, Lituma în Anzi și Sărbătoarea Țapului.

Peruvian-Spanish writer Mario Vargas Llosa, 2010 Nobel Prize Winner for Literature, at the French Academy in Paris, France on February 9, 2023. He has been elected to the French Academy in 2021. He will deliver his speech under the dome in the afternoon, a reception in which the new immortal has invited the former king Juan Carlos and the infante Cristina. Photo by David Niviere/ABACAPRESS.COM

Pe parcursul vieții, Mario Vargas Llosa a fost o figură marcantă nu doar în literatură, ci și în viața publică. După o tinerețe în care a adoptat convingeri de stânga, a renunțat la ele și a devenit un susținător declarat al liberalismului, criticând regimurile autoritare, inclusiv cel cubanez. Relația sa cu Gabriel García Márquez, odinioară apropiată, s-a rupt definitiv în anii 70, din cauza unor divergențe politice ireconciliabile. A trăit în marile centre culturale ale lumii – Paris, Londra, Madrid – iar în ultimii ani locuia în Lima. Admirator declarat al culturii franceze, în 2016 a devenit primul autor de limbă spaniolă în viață publicat în celebra colecție Pléiade. În 2021, a fost ales membru al Academiei Franceze. În 2010, i s-a acordat Premiul Nobel pentru Literatură, pentru „cartografierea structurilor puterii și imaginile pătrunzătoare ale rezistenței, revoltei și eșecului individului'. A fost un spirit liber, o conștiință ascuțită și o voce fermă, care nu a ezitat niciodată să se exprime, chiar și în fața controverselor.

Președintele Peru, Dina Boluarte, a transmis un mesaj oficial în memoria scriitorului: „Geniul său intelectual și vasta sa operă vor rămâne o moștenire durabilă pentru generațiile viitoare. Ne exprimăm cele mai sincere condoleanțe familiei sale, prietenilor și lumii literare. Odihnește-te în pace, ilustru peruan al tuturor timpurilor.' Mario Vargas Llosa lasă în urmă o operă impresionantă, tradusă în peste 30 de limbi, și o amprentă profundă asupra literaturii universale. Plecarea sa închide un capitol din istoria literaturii, dar cărțile lui vor continua să vorbească – puternic, clar, nemuritor.

FOTO Hepta

Citește și

Monica Gabor și Irina Columbeanu, lecție de stil la un eveniment important. Unde s-au afișat împreună

Experiența lui Tudor Giurgiu atunci când a mers să ia masa acasă la Francis Ford Coppola. „Era un idol'

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Avantaje.ro