Maramureș – regiunea bisericilor din lemn și a tradițiilor bine păstrate

maramures

Despre Maramureș se spune că este 'sufletul satului romanesc', unde se întrepătrund tradiții seculare, liniște, peisaje pitorești și locuri încărcate de spiritualitate. Străinii care ajung în fiecare an pe aceste meleaguri feremecătoare se lasă cuceriți de portul tradițional cu dansurile specifice și muzica bună, de campurile pline cu flori sălbatice, dar mai ales de bisericile parte din UNESCO, cu ale lor turnuri din lemn și picturi unice în Europa …

Europa prin Europa Travel!

Dacă nu ai mai fost niciodată în această parte a țării, descoperă Maramureș într-un circuit plin de însemnătate de la Europa Travel, turoperatorul low-cost care și-a extins paleta de destinații turistice și în Romania, prin programul Europa prin Europa Travel, la cele mai mici tarife de pe piața de turism, cu servicii excelente atat la cazare, cat și la transport.

Circuitul te conduce către cele mai frumoase locuri din regiune, trecand pe langa minuni ale naturii și sate unde meșteșugurile moștenite din străbuni nu s-au schimbat deloc în ultimele secole, iar costumele populare încă sunt lucrate manual cu fir din aur, iar mătasea naturală țesută la războaie vechi de generații.

Viața din satele maramureșene este încă un mister pentru mulți dintre turiștii care locuiesc în orașe cosmopolite, care ajung pe un taram al simplitații, departe de gălăgie și de tot ce înseamnă tehnologie. Accesul mașinilor în zonele rurale este practic interzis, iar locul automobilelor este luat de căruțele cu cai, astfel că o plimbare este aproape obligatorie pentru oricine ajunge aici.

maramures

Cele mai frumoase biserici de lemn

În Bârsana poate fi vizitată o biserică de lemn care poartă hramul „Intrarea Maicii Domnului în Biserică', și a cărei existență a fost datată în 1711. Piatra de temelie a fost pusă de preotul Ioan Ștefanca, ajutat de fiii săi, dar și de săteni. În 1806, interiorul a fost repictat de Hodor Toader, în stilurile baroc și rococo.

La începutul secolului al XVII-lea, familia nobilă Balea s-a îngrijit de ridicarea Bisericii de lemn „Nașterea Maicii Domnului' din Ieud Deal. Este considerată una dintre cele mai frumoase din Maramureș și se mândrește cu varietatea decorativă și pictura complexă și minuțioasă.

Biserica din Șurdești este greco-catolică, a fost ridicată în 1721 de meșterul Ion Macarie, și are un turn impresionat, care măsoară 54 de metri. În total, măsoară 72 de metri și se află în topul celor mai înalte construcții din lemn din Europa.

Biserica din Plopiș are și ea vechime și a fost datată în 1798, sub hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril'. Este amplasată în Țara Chioarului, pe Valea Cavnicului, și a fost clădită din bârne asamblate în sistem „Blockbau'. Este construcție mică, dar încantătoare, cu o lungime de 17 metri, lățime de 7 metri și înălțime de 47 de metri.

Pe lista celor opt minuni de lemn din Maramureș se află și Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril' din Rogoz. A fost datată în 1663 și are un aranjament mai puțin întâlnit: pronaos poligonal, cu acces pe sud, naos dreptunghiular și absida altarului în retragere, poligonală, cu șapte laturi.

Circuitul te conduce către Suceava, iar de la Cetatea de Scaun mai este un singur pas până la Ipotești, unde vei putea vizita Casa Memorială „Mihai Eminescu', vizită ce ar fi incompletă fără un popas și la bunul său prieten Ion Creangă, în Humulești. Ultima parte a circuitului te va purta spre peisaje minunate de pe Valea Bistriței, spre Cheile Bicazului, până la Lacul Izvorul Muntelui, iar apoi spre Lacul Roșu.

Europa prin Europa Travel

Oferta Speciala Circuit Maramures – 875 Lei/persoana, 6 nopti de cazare cu mic dejun la hoteluri de 3*-2*, transport autocar, servicii ghid. Detalii pe www.europatravel.ro, call center 021-9407.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Vacanta