Mănăstirea Sf. Pantelimon de pe Muntele Athos, locul în care Sfântul Siluan Athonitul a fost atacat de demoni


Mănăstirea Sf. Pantelimon de pe Muntele Athos este o mănăstire rusească, remarcându-se prin arhitectură și prin îmbinarea deosebită a stilului local cu cel rusesc. Este cea mai mare din cele 20 de mănăstiri ridicate pe Muntele Sfânt, ocupând locul 19 din punct de vedere ierarhic.

Pictura mănăstirii este cu adevărat deosebită și de o frumusețe rară. Clopotnița adăpostește cele mai mari clopote din toată Grecia, donate de țarii ruși. Clopotul mare are aproximativ 13.000 de kilograme și este tras doar o dată pe an, de hramul mănăstirii. Sunetul lui unic și extrem de puternic răsună în tot Muntele Athos.

Numărul călugărilor din această mănăstire a oscilat de-a lungul timpului. În anul 1855, în mănăstire își duceau traiul 350 de călugări. În anul 1895, aici viețuiau 1000 de călugări ruși, greci, sârbi, bulgari și români. În 1903, numărul acestora ajunsese la 1.446. În 1990,  mai rămăseseră doar 35 de călugări.

Icoane făcătoare de minuni în Mănăstirea Sf. Pantelimon de pe Muntele Athos

Interiorul bisericii mari, închinată Sfântului Pantelimon, este acoperit de fresce din secolul al XIX-lea, în care este ușor de recunoscut stilul rusesc. Aici se află icoana făcătoare de minuni a Sfântului Pantelimon, care este realizată din argint poleit cu aur și împodobită cu pietre scumpe, trimise din Rusia.

Mai există și o altă biserică, ceva mai mică, închinată Acoperământului Maicii Domnului.

În mănăstire se mai află și icoana cu chipul Mântuitorului pe Mahramă. Atunci când a fost ucis țarul Rusiei de comuniști, această icoană s-a întunecat și a rămas așa.

Moaște adăpostite de Mănăstirea athonită Sf. Pantelimon

Credincioșii care ajung pe Muntele Athos, la Mănăstirea Sf. Pantelimon, se pot închina la raclele care adăpostesc capul Sfântului Mucenic Pantelimon, capul Sfântului Noului Mucenic Ștefan, capul Sfântului Siluan Athonitul, părți de la Sfânta Muceniță Paraskevi, de la Sfântul Iosif, de la Sfântul Apostol Toma.

Tot aici se află și o bucată din piatra care a acoperit mormântul Domnului Iisus Hristos.

Mănăstirea Sf. Pantelimon de pe Muntele Athos

 

Viața Sf. Siluan Athonitul în Mănăstirea Sf. Pantelimon de pe Muntele Athos

La vârsta de 26 de ani, tânărul Simeon intră în mănăstirea Sf. Pantelimon de pe Muntele Athos. O perioadă, se cufundă în rugăciuni, posturi, privegheri, liturghii, muncă și ascultare. Îl simțea pe Hristos aproape de el. Nu după multă vreme, însă, cade pradă chinurilor demonice. Înfricoșat, deznădăjduit, fratele Simeon încearcă sentimentul părăsirii de către Dumnezeu.

Totuși, Iisus Hristos îi apare de câteva ori în fața ochilor, iar tânărul își recapătă credința. Au urmat 15 ani în care fratele Simeon oscilează între deznădejde, alimentată de apariția demonilor care-l chinuiau, și credința puternică în Iisus, întărită de aparițiile Fiului Sfânt care-l sfătuiește: “Ţine mintea ta în iad şi nu deznădăjdui.”

Începând din acel moment, cel care avea să devină Sfântul Siluan Athonitul își dă seama că locul de bătălie împotriva răului se găseşte în inima lui și că ultima rădăcina a păcatului este mândria. Din momentul acestei revelații, Siluan îşi concentrează toate puterile pentru a dobândi smerenia lui Hristos: biruieşte orice suferinţă pământească, fiind sigur de iubirea Domnului său, și nu-și mai pierde nădejdea.

Timp de alți 15 ani, Siluan urmează calea de foc ce i-a fost arătată.

Surse: munteleathos.com, doxologia.ro, crestinortodox.ro

Sursa foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
ELLE
VIVA!
Shtiu.ro
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Mai multe din Video