(P) Mamografia îţi salvează viaţa

Cancerul de sân reprezintă în România una dintre cele mai frecvente forme de deces în rândul femeilor. Cu toate acestea, multe se feresc şi se tem de mamografie, deşi ar trebui să fie conştiente de necesitatea ei. Află în continuare tot ce trebuie să ştii despre această analiză!

La ora actuală, mamografia este cea mai eficientă și performantă metodă de depistare a cancerului mamar în faze precoce. Avantajul constă în descoperirea tumorilor de dimensiuni mici, comparativ cu examenul clinic care nu poate localiza decât tumorile mai mari de un centimetru în diametru.

Pentru că nu ştiu în ce anume constă această investigaţie, femeile evită, în general, să se prezinte la medic pentru a cere o astfel de analiză, atât de necesară pentru salvarea vieţii lor. De aceea, e bine să fii informată dinainte ce presupune mamografia.

Ce se întâmplă la mamograf

Analiza se efectuează cu un aparat radiologic special care poartă denumirea de mamograf.  În timpul investigaţiei sânii sunt plasaţi pe un suport şi sunt uşor comprimaţi pentru a se putea vizualiza întreg ţesutul mamar şi orice anomalie existentă. Mamografia tridimensională (3D) este cea mai modernă tehnică de screening a sânului. Aceasta reduce interferența și suprapunerile de țesut prin captarea de imagini tridimesionale ale sânului, evidențiind astfel mult mai ușor leziunile canceroase, mai ales la femeile cu sânul dens, care au un risc crescut. Sânul este așezat între un compresor și o placă detector. Tubul de raze X este deplasat cu mișcări arcuite și înregistrează o serie de imagini numite proiecții, în diverse unghiuri (unghiuri de scanare), iar proiecțiile vor fi ulterior procesate obținând imagini seriate ale țesutului mamar cu grosimea de 1 mm.

Mamografia în sine nu este dureroasă, însă poţi simţi o uşoară stare de disconfort în momentul presării sânului de către aparat. Procedura este necesară pentru a se obţine o imagine cât mai clară.

Datorită aparatelor moderne, doza de radiaţii este scăzută, aşa că poţi merge liniştită să îţi faci mamografia, fără a te teme de pericolul iradierii.

Înainte de mamografie

… nu folosi parfum, deodorante sau pudră de talc înainte de examinare, deoarece pulberile opace pot da erori de diagnostic.

…alege să-ţi faci analiza într-una din primele zece zile ale ciclului menstrual.

… nu consuma cafea, ceai negru, băuturi alcoolice sau alimente pe bază de cafeină cu o săptămână înainte de investigaţie. Acestea au tendinţa de a-ţi face sânii mai sensibili, ceea ce poate crea un anume disconfort în timpul mamografiei.

Când să-ți faci prima analiză

După ce ai depăşit 40 de ani, este bine ca la recomandarea medicului specialist în obstetrică-ginecologie să-ţi faci această investigaţie, atât de importantă în viaţa unei femei. Mamografia se repetă apoi, în mod regulat, la un interval de 2 ani. Între timp, este indicat ca lunar să-ţi faci o autoexaminare mamară, iar anual, să mergi la un examen ecografic al sânilor.

Bine de știut!

Mamograful Selenia Dimension 3D Hologic de la Sanador este unul dintre cele mai performante sisteme din lume la oră actuală, având tehnologie direct digitală care permite vizualizarea imediată, atât a proiecțiilor, cât și a imaginii 2D și a imaginii recompuse 3D a sânului (caracteristică unică Hologic).

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Advertorial