Made in Switzerland

Made in Switzerland

Stiam deja despre ciocolata, ceasurile si bancile elvetiene. Aveam sa aflu despre oamenii acestei tari si preocuparea lor pentru natura si sanatate.

De pe aeroportul din Milano, dupa o ora de mers cu masina, am ajuns la Lugano – un orasel situat in sudul Elvetiei, in regiunea Ticino, foarte aproape de granita cu Italia (30 km).

Nu stiu exact cand am trecut granita, pentru ca nimeni nu ne-a cerut pasaportul. Dar privelistea uimitoare a lacului imens inconjurat de munti si zarea tivita de crestele inzapezite ale Alpilor m-au convins: ajunsesem in Tara Cantoanelor.

TURISMUL
Zona este ideala pentru turism, pentru ca are tot ce ii trebuie: munti, lacuri, vegetatie subtropicala (inclusiv palmieri), o clima blanda, mediteraneana, cladiri istorice, biserici si fresce, muzee, cazinouri.

In Lugano, stradutele inguste, in panta, intrerupte de arcade, piatetele pavate, marginite de restaurante si cafenele, arhitectura italiana iti fura privirea si inima.

Adauga la acestea aerul curat, traficul lejer, serviciile ireprosabile si vei sti de ce Elvetia este o destinatie atat de ravnita de turisti.

Mancarea este savuroasa, curatenia – stralucitoare. Notiunea de "bacsis" e necunoscuta, angajatii hotelului instrumenteaza din umbra in cel mai mic detaliu confortul oaspetilor: de la prezenta papucilor si a halatului din dotare, pana la impaturitul estetic al pijamalei si bombonica de ciocolata pe care o gasesti pe perna.

Lugano, la intersectie de drumuri Detaliu din statiunea Arosa, surprins de la fereastra hotelului

CIOCOLATA
Nu ma intrebati cum o tara atat de mica, acoperita in proportie de 60% de munti si cu o populatie cu putin peste sapte milioane de locuitori produce cea mai buna branza si cea mai grozava ciocolata din lume!

Cheese fondu este numele unui meniu traditional, gustos si consistent, preparat din mai multe feluri de branza, servit pe flacara.

Cat priveste ciocolata, aceasta atinge un rafinament greu de imaginat: zeci de sortimente, cu umpluturi sau fara, in toate formele posibile, personalizata cu marcaje in relief sau inscrisuri, cu dedicatii si desene – peisaje(!) din ciocolata alba si bruna. Ciocolateriile sunt sofisticate expozitii dulci.

Vizita la Fabrica de ciocolata Alprose este un adevarat rasfat: vizitatorii sunt intampinati la intrare de o arteziana de ciocolata calda, din care sunt invitati sa guste cu ajutorul unui bastonas crocant, in timp ce o angajata deapana rar si pe inteles, in cea mai frumoasa limba italiana, firul istoric al ciocolatei si al fabricii. 

CEASURILE

Ei bine, elvetienii sunt chiar mai punctuali decat germanii. Daca iti propui sa ajungi inaintea lor la o intalnire, las-o balta – oricum vor ajunge inaintea ta! Pentru ei, timpul este un mod de viata.

Ceasurile sunt prezente peste tot: de la marcile elvetiene din vitrine si magazine, pana la ceasurile mari, expuse in statiile auto, pe cladiri sau in piatete. Se vad de departe si toate sunt potrivite la secunda.

De-a lungul Lacului Lugano, din fiecare palc de casute cochete se ridica neaparat o turla cu clopot (bisericutele campanella) si neaparat cu… ceas.

Imagine din Arosa.

 

BANCILE
Lugano este al treilea oras financiar al Elvetiei, cunoscut pentru discretia, siguranta si increderea pe care o inspira. Alaturi de industria turistica, sectorul financiar-bancar sta la baza economiei infloritoare a orasului.

La o populatie de aproximativ 50.000 de locuitori (inclusiv comunele adiacente, care de la 1 ianuarie apartin zonei citadine), sunt deschise in jur de 70 de banci.

Lacul Lugano, la asfintit Oprire intr-o gara, in drumul spre Arosa

OAMENII
"Ciao, Federica!", "Ciao, Vincenzo! Come stai?" Oamenii se cunosc, se saluta pe strada, stau de vorba, sunt calzi si comunicativi. In Lugano, eficienta elvetiana se impleteste fericit cu eleganta si cordialitatea italiana. Localnicii vorbesc trei limbi: italiana, germana si franceza. Varstnicii sunt in plina putere si par sa se bucure cu adevarat de timpul pe care-l au si de banii pe care i-au acumulat.

Tinerii au fete luminoase, amabile, care par lipsite de griji. Sau, daca acestea exista, nu sunt legate de inflatie, starea drumurilor sau de ziua de maine. In week-end, toata lumea se urca in autoturismul personal si ia calea statiunilor montane (Arosa, St. Moritz).

Soseaua, de o curatenie perfecta, serpuieste prin culoare taiate in zapada imaculata si o multime de tuneluri iluminate artificial. Participantii la trafic au maniere desavarsite: isi fac loc unul altuia, se invita reciproc la depasirile pe portiunile inguste. Cand unul ramane in pana, la locul faptei apar in cateva minute Politia, Pompierii si Salvarea.

Mosul din ciocolata si matrita lui (Muzeul Fabricii de ciocolata) Taraba cu legume si fructe in centrul orasului Lugano (pe cateva dintre ele nu le mai vazusem niciodata)

SANATATEA

Sediul Pharmaton

Unde pe glob puteau sa apara produse farmaceutice naturale, in care sa poti avea deplina incredere? Evident, in Elvetia! La Lugano se afla, de peste 40 de ani, o fabrica de produse bazate pe ingrediente naturale pentru mentinerea sanatatii.

Grupul Boehringer Ingelheim a intuit valoarea extraordinara a fabricii Pharmaton si, din 1991, a integrat-o ca centru de excelenta in fitomedicina (preparate din plante). Accesul in fabrica se face numai dupa ce te-ai echipat cu halat, boneta si papucei de unica folosinta.

Lucratorii se agita, dincolo de geam, in laboratoare sau la liniile de incapsulare si imbuteliere, si poarta, in plus, manusi si masti pentru nas si gura. Ei sunt artizanii vitaminelor Kiddi, ai preparatelor Antistax (din vita-de-vie, pentru tratamentul insuficientei venoase), ai tonicelor Gincosan, Ginsana si Ginkobiloba, ai formulei Seresis (cu extract din seminte de struguri si rosii, pentru prevenirea imbatranirii tenului) etc.

Cel mai vandut produs al fabricii este, de departe, Pharmaton – o combinatie de vitamine, minerale si extract standardizat de ginseng.

Preparatele din vitamine si minerale sunt cunoscute si realizate, in diferite variante, in multe locuri din lume, insa cel care le deosebeste este extractul standardizat de ginseng – cel mai greu de obtinut, dar si cel mai valoros. Radacina de panax ginseng nu se poate folosi in scopuri farmaceutice decat dupa ce a ajuns la sase-sapte ani de maturitate.

Planta se cultiva cu stiinta si migala, in anumite regiuni din China, unde reprezentantii Pharmaton calatoresc de doua ori pe an, pentru a verifica productia. Radacinile spalate si uscate sunt selectionate cu grija in vederea procesului de extractie.

Standardizarea cuprinde mai multe etape, studii de calitate si stabilitate, in anumite conditii de temperatura si umiditate – aceleasi din 1961, cand extractul standardizat de ginseng a fost obtinut pentru prima data, si pana astazi, cand calitatea marcii Pharmaton a devenit cunoscuta si apreciata in lume. Pharmaton considera ca sanatatea este cea mai importanta avere a oamenilor si, de aceea, se straduieste sa-i invete cum sa o pastreze cat mai mult timp.

In Lugano (cantonul Ticino), eficienta elvetiana se impleteste in mod fericit cu eleganta si cordialitatea italiana.

Text si foto: Mihaela Doina Radulescu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4

Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Vacanta