Luminița Saviuc, autoarea celui mai citit material de dezvoltare personală: “Mi-am transformat rănile în înţelepciune”

luminita saviuc

 

coach luminita saviuc

În 2012, Huffington Post publica un articol semnat Purpose Fairy: „15 lucruri la care trebuie să renunţi pentru a fi fericit', care a fost distribuit de peste 1,2 milioane de utilizatori de Facebook şi a devenit cea mai citită postare din toate timpurile.

Autoarea celui mai citit material de dezvoltare personală, o româncă de 29 de ani originară din Suceava, Luminiţa Daniela Saviuc, a reuşit să cucerească astfel o lume întreagă cu talentul ei motivaţional şi a lansat şi un volum cu acelaşi titlu scris acasă, la Suceava, un „ghid motivaţional pentru a fi fericit fără efort', apărut în România, la Editura Litera.

Parcursul autoarei este ilustrarea celor mai multe dintre cele 15 lucruri despre care vorbesc recomandările ei, sfaturi provenite din experienţe personale, unele cumplit de dureroase. Cu o copilărie marcată îngrozitor de violenţa unui tată abuziv, violenţă care nu a încetat decât atunci când fetiţa avea 12 ani, iar tatăl ei a murit, Luminiţa a găsit puterea de a continua să studieze arta, la liceu, apoi economia şi psihologia, pentru ca în 2007 să plece în Statele Unite.

După trei ani americani, a început să scrie la blogul personal numit Purpose Fairy şi a mers să lucreze la Mindvalley, companie al cărei lider, Vishen Lakhiani, i-a devenit mentor. În 2012, a început turneele motivaţionale şi a susţinut în toată lumea discursuri în care vorbea despre puterea de a trece peste abuzuri, despre uitarea unei iubiri distruse, despre iertare şi rănile închise, despre dedicare, dezvoltarea personală şi fericirea unei vieţi frumoase.

Pentru revista Avantaje, cea mai citită autoare de literatură motivaţională din lume, Daniela Saviuc, a răspuns, între lansarea cărţii sale şi plecarea la Kuala Lumpur, unde locuieşte acum, câtorva întrebări.

Ai avut o copilărie grea. Cum era mediul de acasă?

Când un om suferă, există o tendinţă de a proiecta propria suferință asupra celor din jur. Și cum tatăl meu a proiectat foarte multă suferință asupra mea în primii mei 12 ani de viață, presupun că în inima lui era foarte multă suferință și foarte multă durere. Atât de multă suferință, că dădea pe-afară sub formă de abuz fizic, psihic și emoțional asupra propriei lui familii.

Anii copilăriei au fost într-adevăr foarte dificili și nu am avut parte de prea multă liniște, însă cu trecerea anilor am învățat să iert și să las în urmă tot ce a fost dureros. Și asta m-a ajutat enorm. Mi-a dat putere să merg mai departe și să devin o persoană mai bună, mai blândă și mai iubitoare…

De ce și cum ai decis să pleci din țară?

Cu toții ne dorim să avem o viață mai frumoasă, mai fericită și mai bogată din toate punctele de vedere și uneori simțim că am putea să realizăm aceste lucruri pe alte meleaguri. Iar eu, fiind într-o relație de lungă durată cu cineva care era plecat în SUA, am decis să îl urmez, chiar dacă mi-a fost foarte greu să fac acest lucru. (În carte vorbesc mai detaliat despre asta)

Ce părere a avut familia ta despre decizia aceasta?

Mama nu a încercat niciodată să mă oprească din a-mi trăi viața așa cum am simțit eu mai bine. Mereu mi-a dat libertatea de a fi și de a merge pe drumul ales de mine, chiar dacă uneori poate nu înțelegea de ce vreau să fac anumite lucruri. Şi aș putea spune că același lucru l-a făcut și restul familiei.

Citește continuarea pe pagina următoare

Cum ai ajuns să lucrezi la Mindvalley și de ce acolo?

Cineva spunea odată că noi, oamenii, nu suntem copaci, și că asta ne dă libertatea de a călători și de a descoperi teritorii și lumi noi. Iar în momentul în care am plecat să lucrez pentru Mindvalley, am înțeles acest lucru. După doi ani în care am studiat intens sute de cărți de psihologie, psihanaliză, antrolopogie, spiritualitate, etc., am descoperit această companie de care m-am simțit imediat atrasă ca un magnet.

Iar în momentul în care am ajuns acolo, am înțeles de ce viața mea până în acel moment a fost așa cum a fost. Viața îți dă tot felul de oportunități să crești, să evoluezi și să înveți lucruri noi şi depinde de noi dacă folosim fiecare zi ca să învățăm ceva nou și să devenim mai buni, nu doar ca oameni, ci în tot ceea ce facem.

Iar dacă noi căutăm să învățăm din fiecare experiență și fiecare interacțiune pe care viața ne-o scoate în cale, chiar dacă e bună sau rea, vom ajunge la concluzia că nimic nu este întâmplător și că tot ce se întâmplă în această viață nu NI se întâmplă nouă, ci PENTRU noi. Totul este un Dar…

Ce loc, ce rol a avut dragostea în drumul vieții tale?

În momentul de față aș putea spune că iubirea mă ghidează în tot ceea ce fac. Au fost momente când am confundat iubirea cu un atașament toxic și
bolnăvicios, iar acest lucru mi-a făcut foarte mult rău. Dar viața a avut grijă să mă învețe să fac distincția dintre iubirea pură care nu caută decât să iubească și acel atașament toxic și bolnăvicios care nu vrea decât să controleze. (Din nou, în carte vorbesc mult mai detaliat despre acest lucru.)

bloggerita luminita saviuc

A existat în drumul tău o experiență-cheie, o revelație anume?

Au fost foarte multe momente-cheie care m-au făcut să realizez cât de periculos este să cari după tine greutatea apăsătoare a trecutului și cât de important este să renunți la toate aceste lucruri despre care vorbesc în carte. Iar în momentul în care viața „m-a forţat' să pun în practică ceea ce devenise atât de clar în mintea mea, am început să realizez cât de important este să renunți la tot ceea ce îți face rău. La tot ceea ce te face să crezi că ești o victimă a trecutului, a modului în care ești tratat și a mediului în care trăiești.

Noi nu știm cât de multă iubire, bucurie, liniște și frumusețe se ascund în fiecare dintre noi. Câtă înțelepciune și bunătate. Dar cu cât renunțăm mai mult la toate aceste lucruri despre care vorbesc în carte, cu cât vom conștientiza că tot ceea ce căutăm noi în exterior, este deja în interior… în interiorul nostru.

Ai trăit vreun moment dificil pe acest drum și cum l-ai depășit?

Au fost foarte multe momente dificile, nu doar unul, și cred eu că asta înseamnă să fii om, să crești, să evoluezi și să devii din ce în ce mai bun în tot ceea ce faci. Iar pe mine, rugăciunea, meditația, scrisul și conversațiile cu Dumnezeu m-au ajutat să trec cu bine peste toate aceste momente dificile. Relația mea intimă şi foarte personală cu Dumnezeu m-a ajutat să nu-mi pierd mințile în momente în care era foarte posibil ca acest lucru se întâmple…

Spune-mi despre viața ta de familie de acum. Este fericită, este o împlinire, este încă o căutare?

Am prieteni în toate colțurile lumii, oameni minunați care m-au făcut să înțeleg că iubirea nu se oferă doar persoanelor cu care avem legături de
sânge, prietenilor noștri și acelor persoane „speciale' din viață noastră, ci fiecărui om, fiecărei creaturi.

Există o legătură foarte puternică între noi toți și cu cât îți deschizi inima mai mult, simți cum întreaga umanitate este familia ta și inima ta are iubire de oferit tuturor. Sunt persoane cu care ai o conexiune mai puternică, ai lucruri în comun, dar iubire ai pentru toată lumea… Iar eu învăț pe zi ce trece să iubesc tot mai mult în acest fel…

Interviu realizat de Adrian Cîlțan

Foto: Florian Gândilă

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Povesti adevarate