Leonadro DiCaprio – un nume predestinat

Obisnuit cu statutul de star inca din adolescenta si nominalizat pentru prima data la Oscar la 19 ani, Leonardo DiCaprio s-a maturizat treptat, cu fiecare nou rol complex si cu fiecare scenariu laborios in care s-a simtit confortabil.


S-a spus tot mai mult despre el, in ultimul timp, cum ca ar fi un Robert de Niro in devenire. Si poate ca inca exista rezerve legate de prestatia lui actoriceasca (sau poate doar de lipsa de masculinitate si de autentic ale unui fizic imberb, care l-a incorsetat pe nedrept ani la rand), dar, trecand peste putinele roluri de care ne cramponam cand il etichetam “neconvingator” si peste dulceata unui chip ce nu i-a permis sa fie luat in serios ca actor capabil si complex, trebuie sa recunoastem ca Di Caprio este acum un artist in toata puterea cuvantului.

Iar premiile si nominalizarile din ultimii ani stau marturie in acest sens – trei nominalizari la Oscar (doua pentru rol principal) in filme ca The Aviator (2004) si Blood Diamond (2006), doua nominalizari la premiile Bafta, alte cinci nominalizari la Golden Globe si unul castigat (cu The Aviator). Iar lista ar putea continua, insa e destul si atat, pentru o prima impresie. Si pentru suficient credit incat sa-i vedem filmele!

La inceput…
S-a nascut pe 11 noiembrie 1974 in “ghetourile de la Hollywood” (asa cum a denumit Di Caprio cartierele sarace din vecinatatea Cetatii Filmului), intr-o familie pe jumatate germana (din partea mamei) si jumatate italiana (tatal, George).

Primul sau rol cu adevarat important a fost cel al lui Toby din This Boy’s Life (1993), in care a aparut alaturi de Robert de Niro si Ellen Barkin. Criticii de specialitate l-au primit cu entuziasm si, tot in acelasi an, in urma rolului din filmul What’s Eating Gilbert Grape, in care Leo a intruchipat un adolescent cu handicap mental, a venit si prima nominalizare la premiile Academiei de Film.

Catapulta era lansata! Iar Leo isi propusese sa fie mai mult decat o cometa printre stelele de la Hollywood. Au urmat alte cateva filme, printre care Total Eclipse (o poveste despre relatia pasionala dintre doi reprezentanti ai poeziei franceze din secolul al XIX-lea, Paul Verlaine si Arthur Rimbaud) si Romeo si Julieta (1996), o adaptare moderna a piesei lui Shakespeare, regizata de Baz Luhrmann.

Leo-mania
Trecerea de la star in ascensiune la superstar a reprezentat-o, in mod inevitabil, fenomenul Titanic si rolul Jack Dawson, pe care Leo l-a avut in celebra pelicula, castigatoare, in 1997, a 11 Premii Oscar. A urmat succesul international, fani in cele mai de neimaginat locuri din lume si plasari repetate pe loc fruntas in topurile “celor mai frumosi, sexi etc. oameni de pe planeta”.

Di Caprio declara la un moment dat ca este perfect constient de popularitatea pe care i-a adus-o Titanic, stie ca niciodata nu va mai avea parte de asa ceva, dar ca nici nu regreta ca aceasta perioada a trecut si ca acum apele s-au mai linistit si poate fi vazut si altfel decat vesnicul tanar indragostit.

In ultimii ani, Leonardo a oferit cateva dintre cele mai impresionante performante ale sale, lucrand cot la cot cu regizori de renume, cum ar fi Spielberg (in Catch Me If You Can, 2002) sau cu Scorsese – cu care Leonardo Di Caprio are o relatie mai speciala, relatie care i-a definit, de altfel, si cariera de actor adult, in filme precum The Gangs of New York (2002), Aviatorul (2004) si, mai nou, The Departed (2006). “Legatura mea cu Martin Scorsese este un vis devenit realitate. Nu doar ca am avut parte de o educatie speciala in ceea ce priveste istoria cinematografiei, ci el mi-a deschis ochii si in arta interpretarii.

Omul asta pur si simplu iubeste filmele! Si este de-a dreptul incredibil; in plus, este conta- gioasa aceasta pasiune a lui.
Cu certitudine, Martin m-a adus la un nou nivel, ca actor. Asa ca nu pot decat sa spun ca traiesc un vis frumos. Si ca sunt admiratorul lui numarul unu.”

Intoarcerea la natura
Luptator declarat pentru apararea mediului inconjurator, Leonardo Di Caprio a fost aplaudat de grupurile de militanti ecologisti atunci cand a decis sa nu foloseasca avioane private (este cunoscut faptul ca acestea consuma mult mai mult combustibil) sau cand a facut public faptul ca are o casa prevazuta cu panouri solare si ca detine trei masini ecologice Toyota Prius.

La finele anului trecut, s-a lansat pe piata americana un film documentar regizat de Di Caprio, pelicula care trage un semnal de alarma cu privire la efectele degradarii mediului inconjurator, film la care actorul a lucrat mult timp. Dupa cum spunea Leo candva, “poti sa fii o celebritate in lumea filmului si sa te limitezi la a fi vanitos. Sau poti sa incerci sa faci ceva ce conteaza si sa aduci putina lumina in unele aspecte importante ale conditiei umane, pentru ca esti intr-o pozitie in care iti permiti sa faci acest lucru”. Fara comentarii.

Text: Delia Bratosin

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Vedete