Lectia de stil

A vorbi despre stil intr-o lume preocupata mai mult de supravietuire decat de evoluare, in care valorile clasice isi pierd treptat semnificatia, poate parea ridicol. Ni-l asumam, in speranta ca ne indreptam catre o viata normala, in care frumosul va avea drepturi depline.

A fi o doamna se poate invata. Cateva recomandari:

  • Nu trebuie sa ai foarte multe haine, mai bine putine, dar de calitate.
  • La fel de importanta ca si haina este tinuta.
  • Alege simplitatea, nu zorzoanele (sau, cum spun englezii, less is more).
  • Degeaba esti imbracata impecabil daca felul tau de a vorbi ramane unul “de cartier”.
  • A fi o doamna nu inseamna a fi o mimoza, prea delicata pentru a lua initiativa.
  • O doamna nu este o incapabila. Adevarata distinctie nu sare in ochi; ea nu poate fi uitata.

Alexandra Spiride Mihailescu – Stilul este pur si simplu un exercitiu de naturalete

Alexandra Spiride Mihailescu, vicepresedinte al Agentiei de Relatii Publice BDR Associates, a absolvit un Executive MBA si lucreaza in comunicare de peste zece ani. Provine dintr-o familie in care a fost educata in spiritul unor valori care astazi o definesc: tinuta, eleganta si savoir-faire. Desi este foarte tanara, Alexandra are ceea ce se numeste indeobste stil. La intalnirea noastra, ea a optat pentru acest fals deux- pieces – este genul de combinatie sacou-rochie, pe care o prefera in aceasta perioada a anului.

In plus, prin linia eleganta, dar sobra, este tinuta potrivita pentru o zi de lucru plina, cu intalniri diverse. “La birou, nu trebuie sa uitam ca tinuta este o carte de vizita atat a noastra, cat si a firmei in care lucram. De aceea, majoritatea companiilor au reguli stricte in ceea ce priveste codul vestimentar. La intalniri, in agentia noastra se prefera deux-picces-ul negru sau in tonuri inchise, cu accesorii discrete, pentru a nu iesi in evidenta printr-o tinuta ostentativa. Vestimentatia doar completeaza imaginea unui consultant profesionist.” Alexandra crede ca un deux-picces te ajuta sa fii eleganta in orice situatie.

“Poti avea in garderoba cateva deux-picces-uri multifunctionale pe care, folosind accesorii diferite, le poti purta de la intalniri de afaceri la cockteiluri. Codul “business casual”, atat de des intalnit pe invitatiile la receptii, inseamna, in cazul doamnelor, deux-picces”, spune ea. Dar si in afara mediului de afaceri, deux-picces-ul ramane solutia valabila pentru multe evenimente, fie ca e vorba de a merge la un vernisaj, la teatru sau la o cununie civila. Si Alexandra e de parere ca stilul tine in primul rand de gust.
“Stilul este dat de o suma de aspecte care trebuie sa concorde: vestimentatie, tinuta, comportament, atitudine, vocabular si conversatie ar fi numai cateva dintre ele. Dintre acestea, doar vestimentatia ne costa bani”, explica Alexandra, “dar, si aici, bunul-gust primeaza”. La fel de important mai este si un alt factor: starea de spirit. Imbracata la fel, purtand aceleasi bijuterii si arborand aceeasi tinuta, poti fi diferita, in functie de starea de spirit; ea te poate face mai stralucitoare sau mai retinuta. Iar cu starea de spirit nu se poate trisa, pentru ca atunci cand vorbim despre stil, pe langa imaginea exterioara, pe care o putem construi, mai este ceva care vine din interior si ne poate diferentia: firescul.

Niciodata o femeie imbracata cu haine si bijuterii imprumutate (de la o persoana careia i se potrivesc perfect) nu va avea stil, pentru ca ea nu se va simti in largul ei cu lucrurile luate de la altcineva… Stilul poate fi format si se poate imbunatati incontinuu. Este importanta si influenta mediului, de la cel familial la cel profesional, pentru a reusi o cizelare a stilului – asta, daca exista receptivitate si calitati native, crede Alexandra. “Nu trebuie sa fim cu orice chip in «trend» si sa urmam curentul modei atunci cand nu ni se potriveste.

Din contra, avand un stil propriu si fiind consecvente cu el, ne putem diferentia. Cred ca simplitatea elegantei si distinctia raman la moda in orice sezon.” De aceea, daca ar trebui sa sfatuiasca vreo tanara cum sa-si contureze un stil, Alexandra isi aminteste de copilarie: “Ma gandesc la unul dintre lucrurile pe care bunica mea mi le spunea cand eram mica: “masura in toate”. Sunt necesare o atitudine ponderata, multa receptivitate si discernamant, dorinta de a evolua, si un model bine ales”. Modelele Alexandrei au fost doamnele din familia ei, mama in mod special. De cand se stie, Alexandra a fost indrumata catre normele conduitei corecte, bunului-gust si politetii, iar mama i s-a parut a fi intruchiparea tuturor acestor norme.

Doina Diaconu – Stilul tine de ceea ce esti si vrei sa arati lumii ca esti

O doamna isi contureaza un stil si ii ramane fidela de-a lungul timpului, ceea ce nu inseamna deloc a fi demodata, ci a fi cumva atemporala. Doina Diaconu este intruparea acestei atitudini. Doina lucreaza la Serviciul pentru presa, relatii publice si imagine a Senatului Romaniei.
Doina a ales sa imbrace deux- picces-ul bej-auriu-verzui fiindca are o croiala ideala pentru silueta ei (mai ales fusta), o linie pe care cu greu o mai gasesti astazi in magazine, oriunde ti-ai face cumparaturile, dar de care ea ramane in continuare atasata. “De fapt, initial, nici nu a fost un deux-picces, a fost o fusta – gasita cu mult noroc, fiindca, de obicei, modelele care imi plac nu sunt la masura mea sau au preturi exorbitante“, spune ea. “Fara prea mari iluzii, m-am pus pe cautat ceva cu care sa o imbrac. M-as fi multumit si cu un pulover intr-o nuanta adecvata. Intamplarea mi-a scos in cale un taior scurt, din acelasi material, nabuc, cu aceeasi nuanta si cu broderie sparta, ceea ce confera ansamblului o eleganta deosebita.

Si asa m-am ales cu un deux-picces pe care il pot purta onorabil si la serviciu, si in situatii oficiale sau festive.“ S-ar cuveni, poate, mentionat faptul ca sacoul a fost cumparat la mare distanta in timp si spa-tiu de fusta si ca, desi nu era imbracata cu fusta, taiorul are exact aceeasi nuanta…
E o performanta, nu-i asa? Si Doina este de parere ca deux-picces-ul defineste stilul femeii active, care lucreaza intr-un birou, are contacte profesionale diverse, participa la reuniuni oficiale etc. “De exemplu, la Londra, in City, cartierul bancilor”, povesteste ea, “deux-picces-ul de culoare inchisa, bleumarin sau negru, in croiala sobra, este o uniforma. Nu vei vedea nici o functionara imbracata altfel.”
Adepta teoriei unei garderobe restranse, dar de calitate, Doina explica: “Stilul tine mai ales de gust si de starea de spirit, dar n-am sa fiu ipocrita sa afirm ca nu tine in mare masura si de bani. De aceea, cred ca este preferabil sa investesti in lucruri mai putine, dar de calitate. Pana la urma, cea mai buna garantie a elegantei si distinctiei nu este nici modelul, nici culoarea, ci calitatea.” Doina considera ca stilul se poate invata doar indirect, prin formarea generala a personalitatii, prin cultura si prin educarea gustului, stilul fiind un reflex al educatiei si personalitatii. Stilul este legat si de activitatea profesionala si de modul de viata, de ceea ce esti si vrei sa arati ca esti.

De aceea, ea crede ca o tanara dornica sa devina o femeie distinsa nu are decat sa traiasca si sa se imbrace in spiritul generatiei ei, cu respect de sine si cu interes pentru valorile autentice. In mod sigur, va deveni o doamna in adevaratul sens al cuvantului. In ceea ce o priveste, Doinei i s-a trezit interesul pentru haine si lux de foarte devreme, de la…noua luni. Persoana care i-a deschis gustul nu a fost mama, cum ar fi poate normal, ci tata, care a imbracat-o ca pe o mica printesa, intr-o rochie alba de satin cu dantela.
Cum in timpul copilariei ei magazinele pentru copii nu aveau o oferta variata, cu ajutorul unor croitorese “de pe vremuri”, garderoba Doinitei a fost garnisita numai cu unicate. Mai tarziu, in anii adoles­cen­tei, Doina s-a aflat sub influ­enta unor profesoare, in mod deosebit a profesoarei de franceza. “Era o persoana eleganta si ingrijita, dar ceea ce ma fascina pe mine era coafura ei”, isi aminteste Doina. “Parea mereu abia venita de la coafor, lucru ramas un mister pentru mine pana in ziua de azi. Era o blonda platinata, cu par lung, cu varfurile usor intoarse in afara.” O da­ta trezit interesul pentru conturarea personalitatii si pentru aspectul exterior, el nu a scazut niciodata, ci a ramas constant in timp.

Peste ani, gusturile ei au variat doar in privinta detaliilor, ea ramanand, in principiu, adepta stilului clasic. Si-a modificat felul de a se machia, are alte prefe­rinte cromatice si cam atat. De aceea a pastrat – bine impachetate in naftalina – hainele pe care le-a indragit cel mai mult.
Unele au peste douazeci de ani vechime; le despacheteaza, le schimba naftalina si le pune la loc. Desi demersul ei este strict de natura afectiva, are si explicatii pragmatice: daca revine moda? Ce e drept, cum silueta ei nu s-a alterat deloc in ultimele decenii, poate oricand sa se imbrace cu o rochie pe care o purta in timpul facultatii.

Diana Tobosaru – O persoana care are stil nu iese in evidenta, dar iti ramane in memorie

Diana Tobosaru nu avea cum sa nu fie o persoana rafinata: provine dintr-o familie buna, a crescut in Italia, este absolventa de Scenografie si lucreaza in publicitate, un domeniu care presupune comunicare.
Deux-picces-ul negru cu dungulite rosii este preferatul Dianei, pentru ca are o linie eleganta si stie ca-i vine bine. Fara sa fie o adepta a taioarelor, ea crede ca deux-picces-ul este o prezenta obligatorie in garderoba unei doamne, mai ales pentru ca exista anumite intalniri cand trebuie sa te conformezi unor reguli de vestimentatie. De ce? – s-ar putea intreba unele persoane. “Din respect pentru tine insati si pentru ceilalti”, raspunde, firesc, Diana.
S-ar putea crede ca ea este adepta unui cod vestimentar rigid, ca nu iese din costumele stricte, cumparate de la firme renumite. Ei bine, nu! De foarte tanara, in vremuri apasatoare, Diana era o prezenta rafinata – chiar daca asta insemna uneori sa-si croiasca singura rochiile. Chiar si atunci cand conditiile meteo obliga la o imbracaminte sumara sau, dimpotriva, extrem de groasa, ea are stil. “Stilul are in primul rand legatura cu bunul-gust”, spune ea.

“Banii te pot ajuta sa cumperi lucruri din materiale de buna calitate, cu o croiala impecabila, de marci renumite, la moda, dar, daca nu ai bun-gust, degeaba.” Diana deplange faptul ca traim intr-o lume in care cultul aparentelor este din ce mai pronuntat. “In prim plan se afla vulgarul, dorinta de a epata cu orice pret. Din pacate, acest lucru nu se remarca numai din vestimentatie, ci si prin comportament si mod de exprimare.
Exista un mit al grandomaniei, uneori fara limite. Persoane care isi pot permite sa se imbrace cu haine foarte scumpe, dar fara pic de gust, sunt deseori promovate si elogiate in diverse articole spunandu-se despre ele ca sunt elegante si ca au bun-gust, ceea ce are un efect negativ asupra tinerilor aflati la varste in care isi cauta un model in viata.”
Lor Diana ar vrea sa le spuna ca a avea stil nu inseamna neaparat a te imbraca la moda, ci inseamna a alege din ce este la moda ceea ce ti se potriveste, ceea ce iti sta bine si, nu in ultimul rand, ceea ce te reprezinta. “Inseamna sa stii sa potrivesti cu bun-gust diferite elemente de vestimentatie, sa alegi imbracamintea potrivita pentru ora, ocazia si locul unde te duci. O persoana care are stil nu iese in evidenta, dar iti ramane in memorie.“

Stilul insa nu se limiteaza la garderoba, personalitatea fiind esentiala, transpare dincolo de invelis. “In teatru sau film, pe baza descrierii unui personaj, scenograful trebuie sa isi imagineze costumul lui”, spune Diana, care a absolvit sectia de Scenografie a Facultatii de Arte Plastice din Bucuresti. “In viata reala este invers. Hainele pe care le purtam nu se limiteaza sa ne apere de frig si sa ne acopere nuditatea.
De fapt, fara sa ne dam seama, hainele nu ne acopera doar, ci ne si dezvaluie, pentru ca vorbesc despre noi. Aspectul exterior este de multe ori o oglinda a individului: gustul si uneori starea de spirit a persoanei respective sunt reflectate de hainele pe care le poarta.”
De aceea, Diana sustine ca vestimentatia este un limbaj evoluat si complex, pe care il putem folosi in avantajul nostru. De exemplu, daca vrem sa alungam tristetea care ne copleseste, n-avem decat sa ne imbracam cu ceva vesel si cochet, care sa ne remonteze moralul.

Exista persoane care au talent nativ si stiu sa se exprime, sa comunice cu eleganta mai bine decat altele. Dar nu poti sa te increzi numai in instinct. “Eu cred ca nimeni nu este condamnat sa fie vulgar, pentru ca eleganta, simplitatea si rafinamentul se pot invata si cultiva, dar, nu in ultimul rand, trebuie sa te simti bine tu cu tine.
Asa vei gasi un stil care sa te reprezinte.“ Evident, lucrurile sunt mai usoare daca ai, ca Diana, o mama care-ti poate fi model… Diana le sfatuieste pe tinerele aflate in cautarea propriei personalitati sa se gandeasca la faptul ca a fi o doamna nu se limiteaza numai la modul in care te imbraci, ci este reflectat mai ales de felul cum te comporti, cum vorbesti si cum ii respecti pe ceilalti.

Irina Dimiu; machiaj: Mihaela Vasile; foto: Octav Nitu Fotografiile au fost realizate la Grand Café Galleron, str. Nicolae Golescu, nr. 18 A. Multumim pentru sprijin.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Povesti adevarate