Lecția de limba română pentru Evaluarea Națională. Episodul 2: cum demonstrezi apartenența la genul liric a unui text literar


Pentru că Evaluarea Națională e foarte aproape, elevii de clasa a VIII-a își pot consolida cunoștințele de limba și literatura română cu lecțiile video pe care Avantaje le-a pregătit special.

În acest scop, am apelat la ajutorul doamnei profesoare de limba română Irina Georgescu, de la Colegiul Național Sfântul Sava, care, de-a lungul mai multor episoade, ne va oferi rezolvarea unor subiecte asemănătoare celor de la examen.

Irina Georgescu, profesoară de limba și literatura română la Colegiul Național Sf. Sava București, îți explică pas cu pas cum demonstrezi apartenența la genul liric a unui text literar.

Exemplificarea e făcută pe un fragment din poezia 'Clopot', de Miron Radu Paraschivescu.

Mai întâi, citiți și recitiți textul pentru a-l înțelege. Lectura la prima vedere a unui text trebuie făcută cu maximum de atenție.

Identificați pistele de intrare în text

Ce este genul liric?

Genul liric cuprinde totalitatea operelor literare în care poetul prezintă prin intrmediul unui limbaj artistic atitudini, sentimente, concepția despre viață și lume. Apelând la limbajul artistic, bazat atât pe figuri de stil cât și pe imagini artistice și făcând trimitere la ceea ce ține de fondul său sufletesc (un sentiment dominant, o trăire, o ezitare, o stare de spirit), poetul reușește să surprindă ceea ce este unic și irepetabil prin intermediul cuvintelor.

Reperele de bază în analiza unui text literar:

Caută figuri de stil și imagini artistice

Trăsături definitorii ale genului liric

Prezența vocii poetice

Conturarea limbajului artistic prin intermediul figurilor de stil

Modul de expunere

Elemente de versificație

Măsura, metrica, ritmul, tipul de rimă

Iată și restul episoadelor

Episodul 1: argumentația apartenenței la genul liric

Episodul 3: morfosintaxa frazei

A consemnat Daniela Palade Teodorescu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Video