Laureatele Galei Femeia anului militează pentru drepturile femeilor

Unul dintre cele mai longevive evenimente de pe piața media din România, Gala Premiilor Femeia Anului, promovează, an de an, valorile autentice. Și anul acesta aducem în lumina reflectoarelor femei obișnuite cu povești neobișnuite, eroine anonime care prin initiațivele lor fac din lumea în care trăim o lume mai bună. 

Astfel încurajăm femeile să lupte împotriva nedreptăţilor cu care se întâlnesc în viaţa de zi cu zi. Sunt cititoarele revistei Avantaje, care ne scriu pentru a împărtăși poveștile lor de viață. Noi am decis să transformăm aceste testimoniale în cărți din care să se inspire şi alte femei în situaţii similare.

Testimonialul 'Exodul mamelor' este semnat de laureata Galei Femeia anului 2013, Liliana Nechita Angheluță, o mamă singură dintr-un orășel din Moldova, nevoită să își lase acasă cele două fiice pentru a munci în Italia. Revista Avantaje şi-a asumat misiunea de a o susţine în publicarea acestor mărturii, tocmai pentru ca din exemplul ei curajos să se inspire şi alte femei în situaţii similare. Poate că astfel vor fi mai multe şanse de a înţelege şi a limita fenomenul exodului mamelor din România.

Exodul mamelor, Liliana Nechita

Poate că, inspirate de exemplul ei, femei ca ea vor găsi resursele interioare pentru a se scutura de această povară. Pentru curajul și talentul ei, redacția revistei Avantaje i-a decernat autoarei cărții, Liliana Nechita Angheluță, trofeul 'Femeia anului 2013', la Categoria Apărarea şi Promovarea Drepturilor Femeii.

De atunci, cartea a fost publicată integral și de Editura Humanitas, sub titlul 'Cireșe amare', care ulterior a fost tradusă în limba italiană și lansată în comunitatea femeilor care lucrează în această zonă a Europei. Cartea s-a transformat ulterior în două piese de teatru, 'Exod 2.0' și 'Rovegan', puse în scenă de Catinca Drăgănescu la Teatrul Independent Replika.

La ediția din 2011, tot la Categoria apărarea şi promovarea Drepturilor Femeii, am premiat o cititoare Avantaje pentru curajul de a a-si asuma experienţa personală scriind o carte, primul testimonial de violenţă domestică din România. Primul de acest fel asumat, ceea ce înseamnă o dovadă de mare curaj. Autoarea cărţii Povestea unei supraviețuitoare' se numeşte Eleonora Pokola, este inginer chimist de profesie, locuieşte în Cluj Napoca, are 53 ani, este mamă a doi copii, supravieţuitoare a unui cancer de sân şi a hepatitei C.

eleonora pokola, povestea unei supravietuitoare

Cartea oferă o perspectivă nouă, trăită, în înţelegerea fenomenului violenţei domestice în România. Inspirate de exemplul autoarei, multe victime și-au găsit resursele interioare pentru a se scutura de povară şi de a-şi redobândi demnitatea şi respectul.

Dincolo de povestea adevărată a eroinei, cartea este un ghid practic care oferă informaţie utilă celor care se regăsesc în situaţii similare sau cunosc persoane care se confruntă cu fenomenul de violenţă domestică, sub toate formele sale: violenţă fizică, dar şi verbală, emoţională sau financiară, forme mai subtile, care nu lasă vânătăi, dar care afectează profund demnitatea femeii.

Cititoarele vor afla care sunt cauzele acestui fenomen, care este portretul psihologic al agresorului, încă de la începuturile relaţiei de cuplu, care sunt drepturile juridice ale femeilor agresate şi unde pot găsi ajutor (adăposturi, consiliere psihologică şi juridică gratuite etc.)

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Avantaje.ro