La schi, in vecini

Ce-ar fi ca de data asta sa-ti iei schiurile si sa te opresti mai aproape de granita noastra? Si aici gasesti partii excelente!

BULGARIA

Vecinii nostri din sud au cu ce se mandri la capitolul statiunilor montane. Prima in topul ofertei lor e Borovet, situata la altitudinea de 1.350, in Muntii Rila, chiar la poalele Masivului Musala, cel mai inalt din Balcani (2.925 m). Imprejurimile sale au o flora si o fauna foarte bogate: paduri dese de pin, cu animale salbatice, multe rauri repezi si lacuri albastre, fructe salbatice si plante rare. Destul de aproape de Sofia (70 km), Borovet era destinatia montana preferata a regilor Bulgariei in sezonul rece.

Adesea, monarhii veneau aici ca sa vaneze. Astazi, gasim o localitate moderna, cu hoteluri luxoase, restaurante, discoteci, baruri, magazine si partii extrem de bine intretinute. In doua randuri, Boroveta fost gazda Cupei Mondiale la schi alpin. In zona se practica si turismul ecologic. Celor interesati nu le trebuie decat un ghid cu experienta si un itinerar care sa includa cele mai pitoresti locuri – precum cele sapte lacuri din Rila.

Pamporovo este cea mai sudica statiune montana din Europa (in inima Muntilor Rodopi) si, de aceea, si cea mai insorita. Aici soarele straluceste din plin 120 de zile pe an, iar temperatura medie in miez de iarna este de -3C. Pamporovo are in "custodie" Muntele Snejanka din apropiere (1.926 m), pe varful caruia se inalta un turn al televiziunii nationale bulgare. Acest varf este punctul de plecare pentru toate partiile. Multe dintre pante sunt line, deci ideale pentru schiorii incepatori, insa exista si una periculoasa ("Peretele"), recomandata doar celor experimentati.

In apropiere se afla Manastirea Bacikovo, a doua ca marime si importanta din Bulgaria. Temelia sa a fost pusa in anul 1083, sub indrumarea unui puternic om de stat al vremii, de origine georgiana. Distrusa in mai multe randuri de incendii, manastirea mai are o singura parte din structura originala: capela mortuara, cu o arhitectura foarte interesanta. Picturile murale, icoanele, valoroasele carti si manuscrise pastrate in lacas constituie o bogata galerie de arta veche bulgareasca.

Alte statiuni montane

  • Din Pamporovo, poti da o fuga pana la Chepelare. Este o statiune fermecatoare, ceva mai mica si mai linistita, care are in schimb cea mai lunga partie din aceasta tara. Panta (cu nume amuzant si sugestiv) Turisticeska se intinde pe 5.250 m.
  • La Bansko (in Muntii Pirin), exista conditii de schi foarte bune (o pista noua a fost inaugurata chiar anul trecut). Este, totodata, un oras istoric, cu numeroase muzee si monumente, dar si locul de unde incep toate drumetiile in Parcul National Pirin, protejat de UNESCO.
  • Vitosa, situata la doar 10 km de Sofia.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Vacanta