La schi in nordul tarii

La schi in nordul tarii

Esti o schioare impatimita, insa, din pacate, statiunile de pe Valea Prahovei ti se par foarte aglomerate si prea costisitoare? Nu-i nimic, acum ai o varianta foarte atragatoare: partiile din Maramures.

In Muntii Gutai…
Cand te gandesti la o tura pe schiuri, iti vine automat in minte Predealul sau Poiana Brasov. Doar ca celebrele statiuni de pe Valea Prahovei au si unele inconveniente majore.

Aglomeratia – atat pe sosele, cat mai ales pe partii! – si tarifele de cazare care, in plin sezon, sunt la nivelul celor din Austria si Italia!

O alternativa mult mai ieftina si cel putin la fel de frumoasa o reprezinta partiile din nordul tarii, mai exact cele din Maramures.

Vom incepe prezentarea lor cu cele aflate la doar cativa kilometri de Baia Mare, in Muntii Gutai, in statiunile Suior, Mogosa si Izvoare.

Partiile din Cavnic atrag tot mai multi schiori. Biserica in statiunea Borsa

Ca sa ajungem la Mogosa si Suior, plecam din Baia Mare, pe soseaua care leaga orasul de Sighetul Marmatiei. Dupa 17 km, un indicator ne instiinteaza ca mai sunt 5 km pana in statiunea Suior.

Dupa ce urcam pe serpentinele drumului, intalnim punctul de plecare a telescaunului care deserveste partia Suior; aceasta are o lungime de 1.400 m si e de dificultate medie.

Complexul Suior
Ceva mai sus de partia din Suior, se afla complexul turistic cu acelasi nume, format din trei minihoteluri care, impreuna, dispun de 64 de locuri de cazare. Tot aici se afla si un centru de inchiriere schiuri.

Din capatul partiei Suior – loc in care se afla o terasa cocheta, numai buna pentru o cafea si o baie de soare – putem lua un teleschi, care urca pana in partea de sus a partiei… Mogosa.

Din acest loc, aflat la cea mai mare altitudine din zona, ni se ofera o priveliste minunata asupra muntilor inconjuratori.

Coborarea pe schiuri se poate face alegand o varianta combinata, intre cele doua partii, in functie de priceperea fiecaruia. Daca ramai aici mai multe zile, poti sa faci si o excursie spre principalul varf din Gutin, Creasta Cocosului, pe poteca ce porneste din Pasul Gutin, din dreptul Hanului Pintea.

Mare atentie insa in portiunea de sub creasta, unde se rup avalanse… O alta partie aflata aproape de Baia Mare este cea din statiunea Izvoare, la 30 km de oras. Statiunea are doua partii, una pentru incepatori si alta pentru avansati.

Poposeste la Mogosa!
Tot pe soseaua dintre Baia Mare si Sighetul Marmatiei, la altitudinea de 731 m, pe malul Lacului Bodi se afla cabana Mogosa. Aceasta are 67 de locuri de cazare, in camere cu doua si trei paturi.

Foarte aproape, este si capatul liniei de telescaun care deserveste partia Mogosa. Cu o lungime de 2.200 m si o diferenta de nivel de 526 m, partia are o dificultate mare si ofera satisfactii deosebite schiorilor cu experienta.

Telescaun in Suior Capatul partiei Suior
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Vacanta