Am pornit o afacere de la nevoie medicale ale copilului meu
O mamă care, absolut singură, cu doi copii mici de mână, a reușit să îşi întoarcă viaţa cu 180° şi a devenit, căutând un leac pentru băiatul ei, creatoarea unor biocosmetice de succes.
Loredana Kaschovits e o luptătoare. Este o sibiancă frumoasă, de un curaj special, care crede în lucruri bine făcute. Povestea sa de succes pare desprinsă din filme, deşi se întâmplă în realitate. S-a războit, pe rând, cu o relaţie nesănătoasă şi cu strâmbătatea unei vieţi de familie croite nedrept, apoi cu mentalităţile şi ezitările celor din jur, cu zile în care nu avea nici bani de-o pâine şi cu neajunsurile bolii propriului copil, cu singurătatea şi cu disperarea tăcută. S-a luptat şi a câştigat – ca orice mamă.
„Am pornit la drum, încercând să îmi fac bine băieţelul. Loredana este una dintre multele mame care au transformat necesitatea de a-şi vindeca puiul într-o pasiune, iar pasiunea într-o afacere. După ce faci cunoştinţă cu tânăra antreprenoare, realizezi ce te uimeşte cel mai mult: sinceritatea cu care te priveşte direct în ochi şi energia extraordinară pe care o răspândește în jurul ei.
Are ceva de spiriduş zâmbitor şi un neastâmpăr de care te molipseşti auzind-o aşa cum explică, parcă trăind acolo pe viu, ce a însemnat lupta ei cu viaţa, greutăţile pe care le-a învins şi cât a costat-o drumul până la reuşita de acum: „Afacerea Luthelo a pornit, ca şi capitolul al doilea al vieţii mele, dintr-un curaj obligatoriu, dintr-o necesitate, fiindcă am încercat să răspund nevoilor de îngrijire ale fiului meu.
Căsătorită şi mutată la ţară, am avut-o întâi pe Thea, apoi, după doi ani, pe Lucas. Aproape imediat după naşterea lui, am remarcat că pielea îi era foarte iritată, iar la două luni am avut şi diagnosticul: dermatită atopică. Un an întreg apoi, am mers din medic în medic, apelând la o mulţime de tratamente care un foloseau la nimic.
Primul săpun biocosmetic: Nuca fermecată
Ajutată de experienţa de asistentă medicală, Loredana a încercat să creeze un mediu steril în casă, dar produsele de igienă din comerţ acutizau simptomele copilului. Hăinuţele lui, spălate cu detergenţi chimici şi cu balsam de rufe, îi înroşeau pielea şi îi produceau aproape imediat bășicuțe şi mâncărimi cumplite.
„Am căutat soluţii naturale, dar produsele erau puţine şi atât de scumpe, încât, la vremea aceea, pur si simplu nu le puteam cumpăra. Am citit enorm despre ingrediente, uleiuri esenţiale şi efectele lor, am întrebat, am cerut peste tot alternative naturiste din plante şi am decis să torn singură un săpun natural de rufe cu care i-am spălat hainele şi aşternuturile, ca să nu i se irite pielea în timpul zilei şi somnului.
Şi, spre uşurarea mea, după primele spălări, starea lui s-a ameliorat vizibil. Atunci s-a născut primul meu săpun biocosmetic căruia i-am spus «Nuca fermecată» şi pe care îl am şi acum în magazinul virtual. În acel moment mi-am spus că aceea era calea către noua mea profesie: eram gata să devin săpunăreasă.
A urmat «Hidratelo», un al doilea săpun hidratant şi cicatrizant, cu gălbenele, cătină şi morcov, apoi «Blu», un săpun natural pentru familie şi încă unul neparfumat şi sănătos pentru igiena intimă. În plus, am fost prima din România care a folosit lapte matern pentru realizarea unui săpun natural personalizat.
Însă drumul de la culesul plantelor până la extragerea principiilor active şi apoi la turnarea şi saponificarea la rece a unui săpun absolut natural care să fie pe placul pielii tale este unul greu şi costisitor. Presupune timp, căutări, exerciţiu, experienţă, ore şi ore de buchisit reţete şi formule, de experimentat, de întrebat, de descoperit.
Citește continuarea în pagina următoare
Unt de cacao nerafinat în loc de ulei de palmier
Aşa a ales, de pildă, să nu folosească ulei de palmier, chiar dacă este natural, înlocuindu-l cu unt de cacao nerafinat, fiindcă un săpun cu unt de cacao este calitativ superior unuia pe bază de ulei de palmier – ca textură, indice de condiţionare şi chiar a faptului că se consumă mai greu. Creaţiile sale sunt unice nu doar pentru că sunt naturale şi sănătoase, ci şi fiindcă sunt dedicate.
Sunt făcute să răspundă unor nevoi specifice şi bine definite, iar amprenta personală se simte în cele mai mici detalii, de la selecţia ingredientelor, până la creaţia reţetelor şi la alegerea numelor.
O gamă extinsă de cosmetice naturale
Niciunul dintre produsele ei nu conține parabeni, chelatori, silicon, uleiuri minerale, parfumuri, coloranţi sau agenţi de spumare sintetici. La început acestea nici nu aveau etichetă, pentru că nu era vorba de un business în adevăratul sens al cuvântului, produsele fiind oferite gratuit. Apoi prietenii şi toate cunoştinţele i-au cerut săpunuri, au fost încântaţi, le-au lăudat, iar vestea a mers din om în om şi tot mai multe mame au cerut săpunurile Loredanei pentru copiii lor.
Reacţiile lor entuziaste au făcut-o să se gândească serios să facă din asta o afacere, iar acum, după patru ani, are deja create mai mult de 30 de cosmetice naturale cu extracte din plante, toate sub conceptul propriu: Luthelo. „Acesta a fost numele pe care l-am găsit noului meu univers, o combinaţie a numelor noastre: Lu(cas), The(a) si Lo(redana), surâde frumoasa mămică.
Despre viaţa ei dinainte vorbeşte mai puţin, cu privirea grea de amintiri rele care au învăţat-o să judece oamenii din jur nu după ceea ce spun, ci după ce răzbate din sufletele lor. A fost, povesteşte ea, o perioadă cumplită, în care iubirea se destrămase, în care doi soţi deveniseră din parteneri de viaţă, doi străini, iar Loredana trăia înconjurată de teamă, de durere şi de suferinţă, într-o groaznică singurătate în doi.
De la zero la succes, în patru ani
Crede cu tărie că decizia ei de atunci, de a rupe o relaţie nesănătoasă, a fost cea care i-a arătat că este o femeie puternică şi care i-a schimbat viaţa. Puterea ei a însemnat curajul de a spune „stop! şi de a pleca singură cu lucrurile într-o valiză şi cu doi copii mici de mână. „Nu exagerez când spun că am trăit şi zile în care abia reuşeam să cumpăr o pâine. Dar eram atât de liniştită şi mă consideram bogată, extraordinar de bogată.
A locuit întâi cu chirie, a bătut la o mulţime de uşi până ce a reuşit să-şi găsească de lucru, apoi a pornit o afacere de la zero, fără bani şi fără sprijin, iar o vreme destul de lungă a fost „antreprenor cu normă dublă, lucrând ziua la slujbă şi serile în laboratorul ei de cosmetice.
A fost o perioadă în care era la un pas să cedeze în faţa greutăţilor, a stresului şi a oboselii, însă cei doi micuţi care aveau nevoie de ea au fost imboldul pentru a găsi resurse să o scoată la capăt. Şi, în patru ani de la cotitura majoră a vieții sale, a reuşit să pună pe picioare, de una singură, o afacere unde produce săpunuri homemade şi să devină una dintre cele mai căutate creatoare de cosmetice naturale, afacere care îi asigură un venit decent şi i-a adus împlinire profesională şi succes social.
Autor: Adrian Cîlțan
Foto: Floriana Barbu