Creatoarea de team building-uri
Are doar 27 ani, dar a ales o specializare originală, socotită cel mai eficient mod de a construi o echipă de profesionişti: creează team building-uri unicat împreună cu singurii oameni din România licenţianţi de „Profesorul Jim Bagnola, trainerul celor de la NASA, Secret Service sau US Air.
Mărturisesc, până să o cunosc pe Mădălina Barbu, Mădă, pentru prieteni, Project Manager la HPDI România (Human Performance Development International), nu aveam nici o idee despre complexitatea ascunsă în spatele unui astfel de „joc de-a minivacanţa, cum socoteam team building-urile profesionale.
Departe de a fi simple prilejuri de distracţie, ele conţin o muncă psihologică serioasă, diferită de abordările simpliste, conţin aşteptări, soluţii şi răspunsuri învăluite în poveştile şi gândurile unor oameni despre înţelegere, reuşită, relaţii mai bune şi controlul asupra propriilor vieţi şi trebuie construite, fără să uiţi nici un element, aşa cum un arhitect clădeşte o casă.
Aflu toate acestea pe rând, descoperind totodată personalitatea Mădălinei, una dintre puţinele femei din România specializată în domeniul extrem de îngust al conceperii, bazată pe inteligenţa emoţională, a unor evenimente de acest fel. Fire vioaie, pragmatică, mereu conectată la un laptop care i-a devenit o a doua natură, Mădă are ceva fermecător şi expansiv în felul său de a fi: un amestec între atitudinea relaxată a unei domnişoare moderne, elegante şi parcă fără mari responsabilităţi şi prestanța unei poziţii într-un top al profesioniştilor, documentatată „la sânge, imparţială şi destinsă, dar mereu având câte un răspuns pregătit pe buze.
Când a păşit prima dată în lumea consultanţei în resurse umane, povesteşte, a fost ca răspuns la o provocare: să organizeze în câteva ore un weekend complex pentru o echipă de15 oameni care la faţa locului au devenit vreo 70. La final avea în faţă o mulţime de întrebări, dar şi plăcerea de a constata că munca i se potrivea ca o manuşă, apoi extrem de multă ambiţie şi o hotărâre de neclintit: asta va fi ceea ce va face!
„Pare simplu şi pare o joacă să construieşti echipe prin joc, dar este o responsabilitate uriaşă fiindcă lucrezi cu oameni şi ei sunt cea mai valoroasă componentă a unei organizaţii. Ei sunt cei care fac diferenţa, care duc o companie către succes. Iar oamenii sunt diferiți, cu motivaţii, așteptări, obiective și mentalități diferite şi se transformă într-o echipă profesionistă doar atunci când toate acestea devin comune, prin conştientizarea și asumarea unui traseu comun.
Creativitatea, perseverența, implicarea, inovația, toate sunt elemente definitorii în dezvoltarea echipei, dar pentru a descoperi potențialul din fiecare membru al echipei, este nevoie să fii alături de el. Să îl cunoști, să îi știi traseul, să îi oferi sprijin în momentele cheie, să fii un fel de doctor al său, chiar dacă pare că este doar joacă, distracţie. De aceea mie îmi place să spun, mai ales când mă întreabă ai mei, care nu înţeleg nici acum ce fac eu acolo la slujba mea, ce sunt eu, concret, acolo: sunt „medic pentru echipe.
Recunoaşte că i-a fost greu, dar au ajutat-o şi lecţiile despre conexiunea între corp şi minte ale celebrului Jim Bagnola, mentorul echipelor de la NATO, NASA sau Secret Service. A învăţat şi a citit enorm, a căutat şi a inovat pas cu pas, fiindcă studiile românești în materie de facilitare a interacţiunii adulţilor erau puţine şi experienţa celor care concepeau proiecte de team building se oprea la simpla distracţie. A devenit astfel capabilă să imagineze, alături de colegii ei, în zile şi nopţi de brainstorming în care se opresc telefoanele şi se scot toate ceasurile din încăpere, programe complete de training prin distracţie, pe care să le aducă apoi în viaţa reală.
Jocuri care să ducă la construirea unor echipe performante, alternative inteligente care aplică principii de joacă peste modelele de gândire ce influenţează sănătatea, fericirea, succesul şi capacităţile de conducere. Aşa s-au născut team building-uri originale, activităţi de echipă spectaculoase şi jocuri unicat, de la misterele vânătorii de comori la reconstituirea enigmelor Agathei Christie, de la crearea propriei tale măști, un mulaj turnat apoi în ceramică pentru a afla din exterior cum te văd ceilalţi, la turnarea unui film, realizarea unui show, apoi la cele mai apreciate jocuri, cu un impact extraordinar: „reluări ale celebrelor Angry Birds, Game of Thrones, Hunger Games sau Tomb Raider şi la cel mai nou concept introdus în România, team building-ul wellness.
Iar numărul celor care au apreciat creaţiile Mădălinei a tot crescut, ajungând la peste 200 de companii – de la Petrom şi Toyota, la Zentiva, BNP, Apa Nova sau Whirlpool şi la circa 5000 de oameni. „Jocurile create de noi sunt o combinaţie unică între experimentare şi relaxare şi este destul de complicat de explicat cum se creează şi ce conţin acestea fiindcă sunt obiective și contexte diferite, oameni cu personalităţi diverse, iar domeniile urmărite sunt diferite – de la comunicare, interacţiune şi lucrul în echipă, la pregătirea pentru rezolvarea crizelor, leadership, schimbări de structură.
Cum să te distrezi cu apă plată, muay-thai și hipnoză
Mădălina nu se mulţumeşte să rămână implicată într-un singur domeniu, ci posedă un fel de neastâmpăr al lucrului bine făcut, care uimeşte: „Cu acest concept inedit de team building, axat pe wellness, am pornit de la un studiu realizat în 13 state europene şi publicat în revista medicală Lancet,
care arăta că eliminarea stresului la locul de muncă reduce semnificativ riscul de îmbolnăvire, cel de atac de cord sau cerebral, chiar cu 36%, dacă sunt luați în primire de terapeuți, specialiști în nutriție, antrenori şi maseuri, fac aerobic, zumba, muay-thay, învață despre nutriție, gastronomie,
ori managementul stresului, ba chiar participă la ședințe de meditație și hipnoză de relaxare.
Fumatul este limitat și se bea doar apă plată și sucuri naturale, dar în ciuda acestor provocări, programul are un succes teribil mai ales printre femeile participante.
Autor: Adrian Cîlțan
Foto: Dan Borzan, arhivă HPDI România