Iordania, de neuitat, greu de egalat
Iordania nu se vizitează cu ochiul și pasul călătorului pasiv, ea se simte, se trăiește. Iordania îți intră în inimă și-ți răvășește sufletul. Piatra aceea roșiatică și colosală, cu straturi peste straturi de istorie, credințe și zei este ceea ce au dorit să ne lase moștenire înaintașii noștri.
Ce te surprinde mai înainte de toate în Iordania? Pacea din aer, din ochii oamenilor, calmul și tihna zilei. Iordania este așa cum nici nu-ți imaginezi. Oficial, se numește Regatul Hașemit al Iordaniei și își trage numele de la râul Iordan, care, la rândul său, vine din Or (groapa) și Dan (unul dintre cei 12 fii ai lui Iacov din Geneza), adică țara lui Dan, cel care a primit „groapa' – zona cunoscută azi sub denumirea de Marea Moartă, aflată la mai mult de 400 de metri sub nivelul mării.
Pentru că suntem creștini, majoritatea conexiunilor pe care le facem în mintea noastră în raport cu Biblia se referă, invariabil, la Israel. Este greșit…. Pentru că cele mai multe evenimente citite în Biblie se petrec în Iordania. Aici este locul de unde Sfântul Ilie a fost luat la cer într-un car de foc, locul unde soția lui Lot a fost transformată în stană de piatră după ce s-a întors și a văzut cum Yahwe distrugea Sodoma și Gomora, aici se află muntele pe vârful căruia este îngropat profetul Aaron, fratele lui Moise.
Iar una din cele șapte minuni ale lumii, Petra, este mărturia vie că omul și natura, într-o simbioză perfectă, pot crea lucruri fabuloase, care vor dăinui chiar și până la sfârșitul veacurilor, la Marea Judecată.
Cetatea Antică Petra
Până să ajungi efectiv s-o vezi, ești nevoit să străbați un labirint între stânci de culoarea apusului tomnatic. Pereții care te înconjoară par scări spre cer, spațiul este strâmt, culoarea, ireală, iar drumul de întoarcere pare că se modifică cu fiecare pas pe care-l faci înainte. Ești în Petra, capitala nabateenilor, un trib arab apărut în secolul IV înainte de Hristos, cucerită de romani în anul în care Decebal pierdea Dacia, 106.
Când ți se deschide înainte-ți, ca după o cortină, realizezi imediat grandoarea și înțelegi de ce se află în patrimoniul UNESCO. Cu o înălțime de 42 de metri sculptați în stâncă, centimetru cu centimetru, cu detalii care s-au păstrat cu ambiția timpului dorind parcă să nu piară în neant una dintre cele mai prețioase proprietăți din moștenirea culturală a umanității. Sigur că este una din cele mai spectaculoase destinații turistice din ultimii ani.
Iordania ascunde mult mai multe minuni și trebuie descoperită cu acea curiozitate a călătorului împătimit… Este o ţară paşnică, plină de mărturii rare din trecutul omenirii.
Aqaba – o perlă neștiută
Ești în golful Aqaba, ai la picioare Marea Roșie și nici măcar nu realizezi că te afli în singurul loc din lume de unde se pot vedea cu ochiul liber patru țări: Iordania, Egipt, Israel și Arabia Saudită. Din Aqaba vezi cum soarele se retrage dincolo de munții Sinai și te întrebi cât de generos a fost Dumnezeu de ne-a lăsat să ne ostoim privirea cu atâtea imagini de basm.
Wadi Rum sau chintesența deșertului
Capricios, dar fabulous, enigmatic, dar greu de uitat – iată cum am putea descrie unul din cele mai frumoase deșerturi de pe glob. Are tot ce-i trebuie ca să te facă să te simți protagonistul propriei tale vieți: căldură extremă vara, temperaturi joase iarna, devine schimbător și ciudat imediat ce soarele se pitește după canioanele mari din piatră, te înfioară cu poveștile beduinilor, dar categoric îți schimbă viața, odată ajuns să-l simți sub tălpi.
Foto: 123rf, Travco Travel