Inventii de milioane

"Doctorita" de carti rare si pasiunea pentru restaurari rentabile

Gabriela Pisica are 48 de ani si este restaurator la Centrul National de Patologie a Documentelor al Bibliotecii Nationale, o profesie care nu spune mare lucru, ba chiar pare ciudata.

De fapt, numele oficial este de "restaurator carte veche, rara, document si pergament" si, la inceput, pare o munca simpla, un fel de legatorie. Pe parcurs, aceasta impresie dispare si realizezi ca este o munca de o complexitate fascinanta. E o stiinta care te obliga sa muncesti serios si sa pui mult suflet.

"Este ca in chirurgie", spune Gabriela, asezand pe masa o multime de cutite, foarfece chirugicale, pensete lungi si curbate, pagini subtiri ca foita de tigara si site dese ca firul de par. "Un fel de chirurgie plastica, in care orice milimetru gresit poate distruge o opera de arta, dar care la final reda frumusetea unei carti rare, a unui incunabul vechi de cateva sute de ani." Doar ca "operatia estetica", sau mai bine zis operatia de salvare din "moarte clinica" a unui manuscris, dureaza de la cateva luni la un an si implica o multime de tehnici migaloase.

De la desprafuire si dezinsectia pe site pur­tatoare, la baile cu xilen, la refacerea fiecarei pagini, pe mese luminoase, cu hartie vest sau cu "val japonez" din fibra neincleiata de celuloza pura, prin siliconare, netezirea in prese calde, coaserea corpului si legarea in piele, folosind forzatul marmorat. Munca de chinez, ii spun, iar ea confirma razand: "Sa stii ca asa este. Un restaurator, daca n-are rabdare, maini de prestidigitator si nervi de otel, nu face fata in profesia asta."

Aflu apoi povestea ca forzatul marmorat este o hartie care fixeaza practic cartea de coperta, o hartie speciala, care are in adancul fibrei sale un filigran complicat de culori, linii, spirale si imagini fantastice, dupa tehnici ne­stiute, inventate cu mult inaintea inceputurilor tiparului. Hartia marmorata originala, care se foloseste la restaurare, nu este imprimata si nu se poate fabrica decat manual, ca stampele din Extremul Orient. De aceea este foarte scumpa, o foaie ajungand sa coste si 20 de lire sterline.

O astfel de hartie i-a starnit curiozitatea Gabrielei, care a vrut sa inventeze o procedura de a o fabrica cu bani putini. Asa cum face de altfel cu multe dintre tehnicile de restaurare, fiindca, spune ea, "trebuie sa ai o mare doza de inventivitate tehnica pentru a salva o carte. Trebuie sa gasesti proceduri noi, sa improvizezi de multe ori, caci nici o restaurare nu seamana cu alta". Sigur ca, atunci cand a decis sa caute solutii pentru marmorare, nu stia nimic despre tehnica de inserare a culorilor in fibra hartiei, despre solventi si despre cum sa faca sa transfere desenele nas­cocite in firele de celuloza, fara sa le distruga.

Dar a incercat, a citit carti vechi despre tehnica japoneza a filigranului, a cautat articole prin reviste de bibliotectomie si pe Internet, a intrebat in stanga si in dreapta despre culori, despre tempera, tusuri chinezesti si acrili, apoi despre diluant, uleiuri volatile, apa moale, terebentina si cate si mai cate. "Vrei sa stii cum am inceput? Incetisor, pas cu pas, in baia mea de acasa, cu niste tasuri vechi de la developarea filmelor, cu benzina auto in loc de terebentina, cu clei, acetona ori pensule pe care le rotunjeam singura la varf, cu zeci de incercari, cred ca o tona de apa aruncata la chiuveta, cu cada distrusa de culorile care o patasera si cu zilele in care imi inghetau mainile facand probe in apa rece, cu sute de intrebari, de nedumeriri si apoi, incet-incet, cu raspunsuri."

In cele din urma, a reusit. Acum procedeul ei este pus la punct si poate marmora hartie pentru restaurarea cartilor vechi dupa o metoda proprie, cu costuri aproape de zero. Ii spun ca perseverenta aceasta inseamna vocatie, ca este doar un semn al pasiunii, al dragostei pentru o profesie dificila si destul de prost platita, pe care o stiu doar vreo 200 de oameni in toata Romania si Gabriela rade molipsitor: "Asa este, ce sa fac? Sunt o pasionata si imi place ca sunt asa."

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera